Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prísny Patrón zomrel. Na čele Tour sa bili ateista s katolíkom

V roku 1939 stála Európa na prahu vojny. Celý kontinent sa nechal unášať na vlne nepriateľstva a podľa toho vyzerala aj Tour de France. Nemci, Španieli aj Taliani odmietli poslať na populárne preteky čo i len jedného pretekára - ani legendárny Gino Bartali nemohol obhajovať svoj veľký triumf.

20.06.2019 12:06
Gino Bartali, Fausto Coppi Foto:
Talianski cyklistickí rivali Gino Bartali (vľavo) a Fausto Coppi (vpravo) sedia vedľa seba pred štartom etapy na Tour de France 1949.
debata (1)

Po famóznom predstavení v alpských horách nakoniec vyhral Belgičan Sylvére Maes. Viac sa však tomuto kontroverznému ročníku bez absolútnej špičky venovať nebudeme. O dekádu neskôr – v sezóne 1949 – to už bolo opäť to pravé cyklistické divadlo.

Najprv sa však vráťme do vojnových rokov, lebo tie mali zásadný vplyv na to, čo sa na francúzskych cestách udialo neskôr.

Tour, seriál

Prevody sú trik

Zdravie zakladateľa Tour – Henriho Desgrangea – začalo vypovedať poslušnosť. Le Patron, ako ho prezývali, sa osudu odmietal poddať – údajne aj pár dní pred smrťou obiehal okolo svojej izby so stopkami v rukách a naháňal sa za novými rekordmi. Márne – 16. augusta 1940 vydýchol naposledy.

Tour prišla o prísneho šéfa, nabrala ľudskejšiu tvár. Napokon, bol to Desgrange, ktorý neustále tvrdil, že ideálna etapa je taká, ktorú prežije vždy iba jeden cyklista. A prehadzovačky? Len ich spomeňte, ak chcete Patróna nahnevať.

„Viac prevodov na jednom bicykli je iba pre ľudí nad 45 rokov. Nie je snáď lepšie triumfovať silou vašich svalov ako trikom za pomoci prevodov?“ pýtal sa.

Tí, ktorí chceli vidieť dramatickú Tour, ho museli milovať. Cyklisti ho však pre jeho zásady a neraz zbytočne drastické pravidlá nenávideli. Za slová ako spolupráca či pomoc sa takmer museli spovedať.

„Tour je najväčšia morálna krížová cesta. Jej účastníci sú apoštolmi, ktorí demonštrujú, že ľudská energia nepozná hranice. Pomáhajú obrátiť tisícky ignorantov ku kráse tohto športu,“ napísal v roku 1905.

Mimochodom, legendárna fotografia neznámeho autora z roku 1910 sa zachovala až dodnes. Zatiaľ čo pretekár na nej v horách v hlbokom blate neskutočne trpí a bicykel iba tlačí pred sebou, Desgrange sa povedľa cesty s cigaretou v ústach prizerá.

A kontroluje ho, či si to náhodou neuľahčuje.

Taký bol Patrón – prísny a krutý. Tour po jeho smrti nabrala nový smer.

Coppi a potom vojna

Ale predsa len ešte jeden návrat do histórie, aby sme pochopili ročník 1949. V Európe zúrila vojna, myšlienky na Tour de France dávno zapadli pušným prachom, v Taliansku sa však aj v roku 1940 súťažilo na Giro d'Italia.

Hviezdneho Bartaliho zhodil zo sedla pes, ktorý skončil pod kolesami jeho bicykla, a k slovu sa dostal neznámy, stále iba 19-ročný mladík. Volal sa Fausto Coppi. Ružový dres doviezol až do cieľa v Miláne.

O deň neskôr vyhlásil Benito Mussolini vojnu Francúzsku a Veľkej Británii…

Písal sa rok 1949, na štarte Tour v Paríži stáli Bartali s Coppim a Taliansko bolo opäť rozdelené.

"Konzervatívneho katolíka Bartaliho, pretekára starej školy, ktorý odmietal moderné podporné prostriedky, milovali na agrárnom juhu.

Ateista a bonviván Coppi, muž apolitický, ale v sférach tréningu a dopingu neustále inovujúci, bol zasa hrdinom priemyselného severu," píše sa v knihe Príbehy Starej dámy – sto ročníkov Tour de France.

Keďže na Tour v tom čase stále súťažili národné tímy, z dvoch rivalov boli razom kolegovia.

„To je akoby ste strčili do jedného vreca mačku so psom,“ zúfal šéf zoskupenia Alfredo Binda. Ten si dva týždne pred ostrým štartom zavolal oboch jazdcov na pohovor k sebe do kancelárie.

Po hodine si od Bartaliho i Coppiho nechal podpísať vyhlásenie, že budú rešpektovať jeho pokyny. Bodka.

Ale naozaj budú?

V piatej etape unikol Coppi s Francúzom Marinellim, keď ich z bicykla nešťastnou náhodou zhodil jeden z divákov. Talianov bicykel viac nebol súci a mechanické vozidlo bolo stále ďaleko. Bartali počkal.

O pár kilometrov ďalej však hladnému Coppimu došli sily a pokyn pre skúsenejšieho z dvojice znel: „nečakaj, choď ďalej.“ Bartali získal 13-minútový náskok a Coppi spravil večer po etape cirkus. „Odchádzam,“ kričal.

Ale zostal.

Narodeninový darček

V 16. etape, ktorá viedla cez ikonický vrch Izoard, sa odohralo jedno z najúchvatnejších divadiel v histórii Tour de Fracne. Coppi zaútočil a Bartali sa vydal za ním – po chvíli mali obaja štvorminútový náskok.

Bartali dostal defekt, ale keďže v ten deň oslavoval 35. narodeniny, Coppi čakal. A v cieli ho dokonca nechal vyhrať. „Vedel som, že v ďalších etapách budem lepší,“ povedal neskôr. Tak aj bolo.

Na ďalší deň zavítala Tour na sever Talianska. Pamätáte si, kde Coppiho najviac milovali? Etapu z Brianconu do Aosty s prehľadom vyhral.

Diváci popri cestách potvrdili, že v ich žilách koluje horúca krv a preto, keď sa pelotón o tri dni vrátil domov – do Francúzska – to mali Coppi s Bartalim viac ako ťažké. Ľudia ich zahádzali paradajkami, našli sa dokonca aj takí, ktorí použili kamene.

Nič už však nedokázalo zvrátiť veľký Faustov triumf. Obzvlášť, ak v 20. etape suverénne vyhral 137-kilometrovú (!) horskú časovku. V Paríži z toho bol napokon viac ako 10-minútový náskok. Ako prvý pretekár vôbec ovládol Tour i Giro v jednej sezóne.

„Najlepší pretekár v histórii. A ak nie najlepší, tak potom druhý za Merckxom,“ napísal o ňom autor mnohých cyklistických publikácií Bill McGann.

Večný súboj Coppiho s Bartalim pokračoval aj po Tour de France 1949. A napriek niekoľkým ústretovým gestám aj ich veľké nepriateľstvo.

Tour v znamení deviatky

Veľké víťazstvá, nečakané úniky, šialené pády. Najslávnejšie cyklistické preteky sú za dverami. Správny čas pripomenúť si, čo sa na tomto podujatí s bohatou históriou udialo počas predchádzajúcich ročníkov – končiacich sa číslovkou deväť. Počas nasledujúcich dní vám ponúkneme niekoľko príbehov, ktoré spoluvytvárajú jednu z najväčších športových udalostí všetkých čias.

Predchádzajúce diely

Najčudnejšia Tour. Líder vliekol bicykel na chrbte 145 km a dostal defekt
Sneh, dážď, vietor, kôň. Mocný Faber premohol všetkých

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019? Pozrite si video (vysielané 9. mája 2019)

Video

Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Gino Bartali #história Tour de France #Tour de France 2019 #Fausto Coppi