Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bernal nedal v horách súperom šancu. Môže vládnuť roky

Alpy vzali Francúzom nádej, že sa po 34 rokoch konečne dočkajú vlastného víťaza. A zároveň dekorovali nového šampióna - tretieho najmladšieho v histórii Tour de France a prvého z Kolumbie. Egana Bernala.

28.07.2019 13:45
debata

Keď sa 22-ročný rodák z mesta Zipaquirá rozhodol v piatok zaútočiť pod vrcholom Col de l'Iseran, nevedelo sa, že to bude rozhodujúci moment tohtoročnej Tour. Do cieľa stále zostávalo veľa kilometrov a pár stoviek metrov za ním uháňala svorka silných prenasledovateľov.

Organizátori podujatia však museli etapu pre nepriaznivé podmienky ukončiť – návaly krúp a následný zosuv pôdy. Preteky okolo Francúzska dostali v tej chvíli nový rozmer.

Počasie zasiahlo do diania aj v sobotu. Zo 130 kilometrovej etapy zostalo 60, viac ako polovica z toho bolo nekonečné stúpanie na Val Thorens. To však už mali jazdci Ineosu pod kontrolou, Bernala na ceste za žltým snom už nikto neohrozil.

„Vnímam to nielen ako moje osobné víťazstvo, ale triumf celej krajiny. Kolumbijčania už ovládli Giro d'Italia aj Vueltu, ale Tour nám dosiaľ chýbala. Je pre mňa veľkou cťou, že som sa o to zaslúžil,“ vravel šťastný víťaz.

Predposledná skrátená etapa Tour de France Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Radosť Egana Bernala a Gerainta Thomasa z tímu...

Čísla, ktoré nepustia

Bernal, to nie je žiadna náhoda. Už pred Tour patril medzi vážnych adeptov na zisk žltého dresu. Aj stávkové kancelárie mu dávali najväčšiu šancu – verili mu viac ako lanskému víťazovi a kolegovi z Ineosu Geraintovi Thomasovi. Mladý Kolumbijčan presvedčil o svojich kvalitách už v roku 2018, keď stíhal tempu lídrov Sky – Frooma a Thomasa. Napokon, o jeho výnimočnosti hovoria aj čísla.

Keď pred rokmi taliansky poloprofesionálny tím Androni Giocattoli upriamil na Bernala pozornosť, dal si ho preveriť. Výsledky fyziologických testov boli šokujúce – Kolumbijčanovi v nich merali hodnotu VO2max (stupnica značiaca maximálny objem kyslíka, ktorý je pri výkone schopný športovec využiť). Výsledok? Neuveriteľných 88,8 ml /kg/min! To je viac, akým disponuje napríklad štvornásobný víťaz Tour – Froome.

Briti ho vzali a nič lepšie ani spraviť nemohli. Veď Froome a Thomas sú pomaly na prahu cyklistického dôchodku. A z Bernala hviezda, ktorá má všetko, vrátane veľkých triumfov, stále pred sebou.

„Bola to najvzrušujúcejšia Tour de France, akej sme sa zúčastnili. Boli sme si vedomí toho, že máme skupinu starších jazdcov s dobrým výkonom, ale obzerali sme sa po novej generácii. Vtedy sme sa rozhodli, že ňou bude Egan. Ťažko sme oňho bojovali,“ priznal Dave Brailsford, šéf tímu Ineos.

Na Bernala čakal v cieli na Val Thorens otec. „Spočiatku nemohol hovoriť, ale keď už bol schopný, pogratuloval mi. Skoro sa rozplakal. Je to ako sen. Zvykli sme sledovať Tour v televízii a mysleli sme si, že je to niečo nedosiahnuteľné. Vravel som si vtedy: ‚Nebolo by cool tam byť?‘ ale zdalo sa to byť neuveriteľne ďaleko. Teraz sme tu a lomcujú nami silné emócie,“ priznal sa talentovaný cyklista.

Okrem žltého dresu si privezie do Paríža aj ten biely pre najlepšieho pretekára do 25 rokov. Pripomíname, že Bernal má stále iba 22 a táto farba mu môže pokojne najbližšie tri roky patriť. To by bol nový rekord Tour.

Priateľka a otec Egana Bernala v cieli 19.... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Egan Bernal, otec, priateľka Priateľka a otec Egana Bernala v cieli 19. etapy Tour.

Zažiaril Alaphilippe

Jedným z hrdinov je však bez debaty aj domáci Julian Alaphilippe. Francúz z Quick-Stepu nosil na sebe žltý dres aj napriek očakávaniam expertov počas štrnástich dní. Elitní vrchári museli v Alpách vyvinúť maximálne úsilie, aby ho zosadili z líderskej pozície.

„Ak by mi niekto pred Tour povedal, čo dosiahnem, nikdy by som mu neveril. Vydal som maximum, bolo ťažké byť ešte lepším. Očakával som, že skôr či neskôr vybuchnem. Môžem byť na seba hrdý. Čo by ma malo frustrovať? Prežili sme výnimočné momenty a v mojej kariére sa toho veľa zmenilo,“ triedil myšlienky v najvyššie položenom lyžiarskom stredisku v Európe – Val Thorens – Alaphilippe.

Fantastická Tour de France 2019 zrodila dvoch veľkých šampiónov.

TV Pravda: Pozrite si videopreview záverečnej 21. etapy Tour

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Tour de France 2019 #Egan Bernal