Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

VIDEO: Sagan nedokončil. Pozrite, čo vyviedol zázrak menom Van der Poel

Domáci cyklista Mathieu van der Poel sa stal víťazom 54. ročníka jednorazových pretekov Amstel Gold Race v Holandsku, ktoré sú prvou z trojice prestížnych tzv. Ardénskych klasík.

21.04.2019 17:38
Mathieu van der Poel Foto:
Mathieu van der Poel (Correndon-Circus).
debata (11)

Dvadsaťštyriročný úradujúci holandský šampión z tímu Corendon-Circus so svojou skupinou ešte kilometer pred cieľom zaostával za vedúcou trojicou Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang a Michal Kwiatkowski asi o 10 sekúnd, ale napokon ukoristil víťazstvo neuveriteľným záverečným šprintom.

Na druhom mieste tesne skončil Austrálčan Simon Clarke vo farbách zoskupenia EF Education First, tretiu priečku obsadil Fuglsang z Astany.

Van der Poel prežíva rozprávkovú klasikársku jar, k víťazstvu na Amstel Gold Race pridal aj prvenstvá na Dwars door Vlaanderen a Brabantskom šípe. K tomu bol štvrtý na monumente Okolo Flámska a Gent-Wevelgem.

Hlas Van der Poela

Nemôžem tomu uveriť. Nemyslel som si, že by som ešte mohol vyhrať, vôbec som to nečakal. Cítil som sa naozaj veľmi dobre, na stúpaní Guiperberg som sa snažil predvídať situáciu, ale nevyšlo mi to. Na konci som do toho išiel naplno a dúfal som, že lídri začnú taktizovať a pozerať sa po sebe. Je to neskutočné.

Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe preteky nedokončil. „Nemalo význam bojovať o 40. miesto,“ povedal. Dvadsaťdeväťročný Žilinčan sa na Amstel Gold Race predstavil po piaty raz v kariére.

Po premiére v roku 2011 (97. miesto) v edícii 2012 bojoval o prvenstvo, ale napokon sa musel skloniť pred Talianom Enricom Gasparottom a Belgičanom Jellem Vanendertom. O rok neskôr skončil až na 36. mieste a vlani bol štvrtý.

Na jedinej holandskej klasike v kalendári WorldTour cyklisti prekonali 265,7 km na cestách v regióne Limburg medzi Maastrichtom a Valkenburgom. Celkovo absolvovali 35 menších, ale prudkých kopčekov.

Legendárne stúpanie Cauberg (dĺžka 800 m, priemerný sklon 6,5%) pelotón prešiel trikrát, kedysi sa na jeho vrchole aj finišovalo. Aktuálne v záverečnom 16 km dlhom okruhu to boli už len dve stúpania – Geulhemmerberg (dĺžka 1200 m, priemerný sklon 4,6 %) a Bemelerberg (dĺžka 900 m, priemerný sklon 4,5 %).

Podujatie Amstel Gold Race bolo prvým z tria prestížnych tzv. Ardénskych klasík, kde si špecialisti na jednorazové preteky v rozpätí siedmich dní pravidelne merajú sily nielen medzi sebou, ale aj vrchárskou elitou. Ďalšími dvoma sú Valónsky šíp (24. 4.) a Liége-Bastogne-Liége (28. 4.) v susednom Belgicku.

Výsledky – Amstel Gold Race 2019: 1. Mathieu van der Poel (Hol.) Corendon-Circus, 2. Simon Clarke (Aus.) EF Education First, 3. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana, 4. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step, 5. Maximilian Schachmann (Nem.) Bora-Hansgrohe, 6. Bjorg Lambrecht (Belg.) Lotto Soudal

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Amstel Gold Race #Mathieu Van der Poel