Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Okolo Flámska ovládol outsider. Jedenásty Sagan: Vzrušujúce preteky

Nečakaným víťazom 103. ročníka monumentálnej klasiky Okolo Flámska sa stal Talian Alberto Bettiol. Dvadsaťpäťročný člen tímu EF Education First dosiahol vôbec prvé víťazstvo profikariéry a hneď na jednom z najväčších podujatí v cyklistickom kalendári.

07.04.2019 17:10 , aktualizované: 19:15
Alberto Bettiol Foto: ,
Alberto Bettiol (Education First) oslavuje triumf v cieli monumentu Okolo Flámska.
debata (3)

Bettiol dotiahol do konca svoje sólo v záverečných 20 km a v uliciach Oudenaarde mal náskok 15 sekúnd pred Dánom Kasperom Asgreenom a 20 sekúnd pred Nórom Alexandrom Kristoffom, ktorý vyhral šprint skupiny favoritov. V nej figuroval aj Slovák Peter Sagan, ktorý však napokon nebol v najlepšej desiatke výsledkového poradia. Skončil tesne za ním – na 11. mieste.

„Neviem, ako sa mi to podarilo. Stále tomu nemôžem uveriť. Je to moje prvé víťazstvo, nechápem,“ uviedol Alberto Bettiol v prvom televíznom interview po svojom triumfe na „De Ronde“, ktorého neskôr premohli emócie a poplakal si.

Tradičné preteky so štartom v Antverpách a cieľom v Oudenaarde (270,1 km) ponúkli 17 kategorizovaných stúpaní, pričom tie legendárne Oude Kwaremont a Paterberg pelotón absolvoval trikrát, resp. dvakrát. Na väčšine tzv. bergov cyklistom znepríjemňovali život aj dlažobné kocky.

Monument Okolo Flámska so Saganovcami Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan so spolujazdcami z Bory-Hangrohe...

V dlhočiznom úniku dňa sa ocitla štvorica menej známych jazdcov Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis Solution Crédits)., Jesper Asselman (Roompot-Charles), ktorí si utvorili aj 8-minútový náskok.

Spolu vydržali udávať tempo pretekov až dovtedy, keď do cieľa zostávalo necelých 80 km. Ešte predtým musel odstúpiť po páde obhajca vlaňajšieho víťazstva Holanďan Niki Terpstra (Direct Énergie), ktorý skončil v nemocnici a neskôr sa ukázalo, že bude chýbať aj o týždeň na ďalšom monumente Paríž-Roubaix.

Potom už prišli na rad početné útoky jazdcov zo stále kompaktnej väčšej skupiny, v ktorej boli všetci favoriti s výnimkou spomenutého Tepstru. Aktívny bol najmä Slovinec Matej Mohorič (Bahrain Merida), ale v druhom nájazde na Oude Kwaremont bola stále väčšia skupina pokope. Ešte predtým jeden z favoritov Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) neustál mechanický problém a vo vysokej rýchlosti spadol. Potom vymenil bicykel a začal stíhaciu jazdu za najlepšou skupinou.

V prvom stúpaní na Paterberg 53 km pred cieľom.si Peter Sagan skúsene strážil jednu z predných pozícií v pelotóne. Jeho brat Juraj bol v tom čase už s väčšou stratou na najlepších, spoločnosť mu pri prejazde Paterbergom robil aj víťaz spred dvoch rokov Philippe Gilbert (Deceuninck – Quick Step).

Potom sa pretekári začali „driapať“ na obávaný Koppenberg s maximálnym sklonom 22% a to už bolo vpredu silné trio Kasper Asgreen (Deceuninc – Quick Step), Sepp Vanmarcke (EF Education First) a Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale).

Neskôr sa k nim pridal Dylan van Barle (Sky).a pri prejazde Taaienbergom 38 km pred koncom mali k dobru takmer pol minúty. Aktívny bol najmä Van Baarle, Vanmarcke po pár kilometroch začal zaostávať. Na čoraz početnejšie útoky v stíhacej skupine približne 30 km pred cieľom u nedokízal odpovedať Čech Zdeněk Štybar (Deceuninc – Quck Step) a začal zaostávať.

Tento tím mal vpredu Luxemburčana Boba Jungelsa, aktivitou hýrili aj Belgičania Greg van Avermaet (CCC) a Wout van Aert (Jumbo-Visma). Sagan si stále držal prehľad a viackrát úspešne „zalepil“ medzery, ktoré vznikli po útokoch favoritov. To sa mu už nepodarilo v treťom stúpaní na Oude Kwaremont, kde už vznikla diera medzi ním a najlepšími.

Vpredu nasadil k trháku Talian Alberto Bettiol (EF Education First) a utvoril si náskok niekoľkých desiatok metrov. V poslednom stúpaní dňa na Paterberg na 256. km sa Sagan dokázal vrátiť do 17-člennej skupiny favoritov, ale Bettiol bol stále vpredu o približne 15 sekúnd. V najstrmších pasážach Paterbergu s vyše 20-percentným sklonom zaútočil Mathieu van der Poel, zavesili sa na neho Greg van Avermaet aj majster sveta Alejandro Valverde.

Sagan na vrchole Paterbergu zatínal zuby. A hoci mierne zaostal. nakoniec sa dotiahol medzi najlepších, ktorí stíhali Bettiola v zjazde z Paterbergu. Ich snaha však bola márna. Bettiol sa vrútil do záverečných 5 km s náskokom 25 sekúnd a ten už bol dostatočný. Svoje sólo doviedol do úspešného konca a postaral sa o jedenáste talianske víťazstvo na týchto slávnych pretekoch.

Alberto Bettiol s trofejou nad hlavou oslavuje... Foto: TASR/AP, Geert Vanden Wijngaert
Alberto Bettiol Alberto Bettiol s trofejou nad hlavou oslavuje víťazstvo v monumente Okolo Flámska .

Trojnásobný majster sveta Sagan v tomto roku vyhral zatiaľ jediné preteky, keď ešte v januári triumfoval v jednej z etáp na austrálskych pretekoch Tour Down Under. Okrem toho má na konte tri druhé, tri tretie, jedno štvrté a dve piate miesta v pretekoch, kde zväčša útočil na víťazstvo.

„Boli to veľmi ťažké a vzrušujúce preteky. Vždy je pre mňa veľkou cťou jazdiť tu a vidieť, ako obrovský dav vytvorí neskutočnú atmosféru. Chcel by som sa poďakovať tímovým kolegom za ich prácu. Každý z nich odovzdal sto percent na to, aby sme kontrolovali preteky, chránili ma, držali ma čo najďalej od problémov a šetrili moju energiu. V záverečných kilometroch som síce bol vpredu, ale nemal som potrebné nohy na to, aby som odolal útoku Bettiola či bojoval v špurte o lepšie umiestnenie,“ povedal Sagan podľa oficiálneho webu tímu Bora-Hansgrohe.

Okolo Flámska

Antverpy – Oudenaarde, 270,1 km: 1. Alberto Bettiol (Tal.) EF Education First 6:18:49 h, 2. Kasper Asgreen (Dán.) Deceuninck – Quick Step +14 s, 3. Alexander Kristoff (Nór.) UAE-Team Emirates +17, 4. Mathieu van der Poel (Hol.) Corendon Circus, 5. Nils Politt (Nem.) Kaťuša-Alpecin, 6. Michael Mathews (Aus.) Sunweb,… 11. Peter Sagan +17,…115. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe +10:14 min

Aktualizujeme…

TV Pravda: O Petrovi Saganovi, o jeho šanciach na klasikách, o dominancii Quick-Stepu a ďalších témach sme sa rozprávali s popredným cykloexpertom Lukášom Timkom

Video

Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Flámska #Alberto Bettiol