Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čierny Sagan vyhral bodovačku a mieri do Trnavy

Aký rozdiel dokáže urobiť niekoľko týždňov. V apríli fanúšikovia a experti pochybovali o forme Petra Sagana, teraz mu s istotou predpovedajú ďalší zelený dres z Tour de France.

23.06.2019 12:25 , aktualizované: 18:37
debata (5)

Slovenský šampión si v tradičnej generálke na júlovú Grand Tour splnil ciele v parádnom štýle. Na Okolo Švajčiarska vyhral etapu, nosil žltý dres lídra pretekov a napokon ovládol bodovaciu súťaž – pod Alpami už ôsmykrát v kariére.

Sagan bojoval o výhru v štyroch etapách, zakaždým skončil na pódiu (1–2–1.). Ako-tak mu v bodovačke dokázal konkurovať len Elia Viviani, ktorý ťažil z kvalitnej práce kolegov z Quick Stepu v hromadných dojazdoch. Súboje Sagana s Vivianim budú rovnako ako vlani ozdobou TdF.

„So svojimi výkonmi na podujatí som spokojný. Moja forma je tam, kde má v tomto období roka byť. Teraz sa už sústredím na národný šampionát v Trnave a potom, samozrejme, na Tour de France,“ vravel Sagan, ktorý na Tour de Suisse vylepšil historický rekord v počte triumfov na 17.

Manažment tímu Bora-Hansgrohe potešil aj Patrick Konrad. Rakúsky univerzál dosiahol celkovým tretím miestom životný výsledok.

„Zásluha patrí celému tímu, všetkým ďakujem. Je to super pocit byť na stupni víťazov a zároveň veľké povzbudenie pred štartom Tour,“ tešil sa Konrad, ktorý prvýkrát v kariére skončil na podujatí WorldTour na pódiu.

Celkovým víťazom Bernal

Rýchlejší ako Rakúšan boli len druhý Rohan Dennis z Austrálie a víťazný Egan Bernal. Mladý Kolumbijčan ukázal, že sa nebojí a chce zabojovať o pozíciu lídra stajne Ineos na Tour.

Chris Froome je po náraze do steny počas tréningu do konca sezóny mimo hry a Geraint Thomas, ktorý bude vo Francúzsku obhajovať titul, len hľadá svoju formu z vlaňajška. Navyše, na Okolo Švajčiarska spadol a preteky nedokončil.

„V máji som si zlomil kľúčnu kosť a vynechal Giro d'Italia. Teraz som dosiahol jeden z najväčších úspechov v kariére a už sa neviem dočkať začiatku Tour,“ usmieval sa Bernal.

Peter Sagan sa na budúci týždeň predstaví na domácej pôde. Preteky s hromadným štartom v rámci spoločného šampionátu SR a ČR v Trnave sú na programe v nedeľu 30. júna.

Okolo Švajčiarska 2019

9. etapa (Goms – Goms, 101,5 km): 1. Hugh Carthy (V. Brit.) EF Education First 3:01:49 h, 2. Rohan Dennis (Aus.) Bahrain-Merida +1:02 min, 3. Egan Bernal (Kol.) Team Ineos) +1:02 min, 4. Mathias Fränk (Švaj.) AG2R La Mondiale +1:52, 5. Simon Špilak (Slovin.) Kaťuša-Alpecin +1:52, 6. Carlos Betancur (Kol.) Movistar +2:15,… 69. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +18:05 min.

Konečné poradie po 9. etape /žltý dres/: 1. Egan Bernal (Kol.) Ineos 27:43:10 h, 2. Rohan Dennis (Aus.) Bahrain-Merida +19 s, 3. Patrick Konrad (Rak.) Bora-Hansgrohe +3:04 min, 4. Tiesj Benoot (Bel.) Lotto-Soudal +3:12, 5. Jan Hirt (ČR) Astana +3:13, 6. Simon Špilak (Slovin.) Kaťuša-Alpecin +3:48,… 76. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +55:25 min

Konečné poradie v bodovacej súťaži /čierny dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 37 bodov, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck–Quick-Step 32, 3. Rohan Dennis (Aus.) Bahrain-Merida 28, 4. Egan Bernal (Kol.) Ineos 27, 5. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 22, 6. Hugh Carthy (V. Brit.) EF Education First

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Egan Bernal #Okolo Švajčiarska 2019