Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Veterán Gilbert vyhral Paríž-Roubaix, Sagan finišoval piaty

Belgičan Philippe Gilbert z tímu Deceuninck - Quick Step sa stal víťazom 117. ročníka cyklistických pretekov Paríž-Roubaix, podľa mnohých najslávnejšej a najnáročnejšej monumentálnej klasiky zaradenej do kalendára WorldTour.

14.04.2019 10:10 , aktualizované: 17:39
France Cycling Paris Roubaix Sagan Foto:
Peter Sagan na trati Paríž-Roubaix 2019.
debata (23)

Gilbert v záverečnom súboji dvojice v úniku na velodróme v Roubaix zdolal Nemca Nilsa Politta (Kaťuša-Alpecin). Na treťom mieste skončil ďalší belgický zástupca tímu Deceuninck – Quick Step Yves Lampaert.

Líder tímu Bora-Hansgrohe Peter Sagan finišoval na piatom mieste, do cieľa prišiel približne 41 sekúnd po víťazovi, keď vzdal súboj o štvrtú priečku s Belgičanom Sepom Vanmarckom (EF Education First).

„Je to pre mňa veľmi špeciálne víťazstvo. Považoval som ako bonus fakt, že som mohol vôbec štartovať v tomto nabitom klasikárskom tíme. Mnoho ľudí mi neverilo, tvrdili o mne, že toto nie sú preteky, na ktorých by som mohol uspieť. Som o to šťastnejší, že som dokázal, že dlažobné kocky sú aj mojou silnou stránkou,“ uviedol Philippe Gilbert pre Eurosport.

Paríž-Roubaix 2019 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Najlepší traja na Paríž-Roubaix 2019: tretí...

Sagan: V závere som nemal nohy

Už 36-ročný Belgičan si pripísal 75. triumf profikariéry na ceste a piaty na monumentálnej klasike. V jeho zbierke sú dve víťazstvá na Okolo Lombardska (2009, 2010) a po jednom triumfe na Liége-Bastogne-Liége (2011), Okolo Flámska (2017) a Paríž-Roubaix (2019).

Sagan neobhájil svoj triumf spred roka, hoci bol v hre o víťazstvo ešte 15 km pred cieľom, ale potom mu v trojhviezdičkovom sektore dláždenom kockami s názvom Gruson ušla vyššie spomenutá dvojica Gilbert – Politt.

Napriek výborne odjazdeným pretekom Sagan zatiaľ nepridal do zbierky 111. triumf profikariéry na ceste, druhý v tomto roku a tretí na monumentálnej klasike.

„Boli to veľmi ťažké preteky, navyše protivietor im ešte pridal na náročnosti. Môj tím opäť urobil skvelú prácu, mali sme nejaké nehody, ale všetci do toho vložili obrovskú snahu. V posledných pätnástich kilometroch už som nemal nohy na to, aby som reagoval na útoky a snažil sa o pódiové umiestnenie,“ zhrnul preteky Peter Sagan na webe svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Problém v Arenberskom lese

Sagan je víťazom Paríž-Roubaix 2018 a Okolo Flámska spred troch rokov. Sagan neuspel aní v piatej veľkej klasike tejto sezóny, jeho najlepší výsledok na jednorazových pretekoch v tomto roku sa spája so štvrtým miestom na Milánoi – San Remo.

Na 257 km dlhej klasike z Compiégne do Roubaix s prezývkou „Peklo severu“ museli cyklisti absolvovať aj 54,5 km zákerných kockových úsekov, tzv. pavé, ktoré boli rozdelené do 29 sektorov a niekoľkých stupňov obtiažnosti s legendárnymi prejazdmi Arenberským lesom (2,3 km) či Carrefour de l’Arbre (2,1 km).

Peter Sagan sa na trati dlho vyhýbal zbytočným problémom, ale napokon ho jeden neminul. Približne 93 km pred cieľom v obávanom úseku Arenberského lesa Belgičana Wouta van Aerta (Jumbo-Visma) postihol mechanický problém a Sagan jazdiaci za ním musel náhle vybočiť mimo trať.

Situáciu však zvládol majstrovsky a po chvíli už opäť uháňal v ústrety cieľu v Roubaix. Van Aert neskôr ešte spadol, vymenil bicykel a dokázal sa dotiahnuť do prednej skupiny. V Arenberskom lese sa skončila cesta Juraja Sagana tohtoročným Paríž-Roubaix a z pretekov odstúpil.

Približne 50 km pred cieľom sa vpredu sformovala silná skupina aj s Petrom Saganom, ktorá zaostávala iba niekoľko sekúnd za dvojicou Philippe Gilbert – Nils Politt, Najmä vďaka Saganovi dvojicu čoskoro dostihli a na jeden z najťažších sektorov s kockami Mons-en-Pévéle na 209. km už bola skupina pokope.

VIDEO: Najlepšie zábery z Paríž-Roubaix 2019

Útok 14 km pred cieľom

Vpredu boli okrem Sagana a Gilberta aj Yves Lampaert (Deceuninck Quick-Step), Nils Politt (Kaťuša-Alpecin), Sep Vanmarcke (Education First) a Wout van Aert (Jumbo-Visma). Utvorili si nádejný vyše minútový sekúnd.a ten už bol rozhodujúci.

Dvadsaťtri kilometrov pred velodrómom skúsený Gilbert šliapol silnejšie do pedálov, ale Peter Sagan nemal problém zachytiť jeho nástup. Zakrátko sa k nim pridal Politt a začali sa vzďaľovať zostávajúcej trojici v úniku.

Neskôr sa situácia opäť zmenila a 14 km pred cieľom prišiel v kockovom sektore Gruson útok dvojice Gilbert – Politt, ktorý Sagan nedokázal zachytiť, Belgičan a Nemcom sa mu začali vzďaľovať. Sagan po pár kilometroch nabral manko 16 sekúnd Po poslednom sektore s „pavé“ 7 km pred cieľom bolo jasné, že o víťazstvo sa pobijú už len Gilbert a Politt.

V taktickom boji na velodóme v Roubaix podľa predpokladov uspel o 11 rokov starší Gilbert a pripísal si piaty triumf na monumentálnej klasike v kariére, ale prvý na Paríž-Roubaix.

Paríž-Roubaix 2019

1. Philippe Gilbert (Belg.) Deceuninck-Quick Step 5:58:02 h, 2. Nils Politt (Nem.) Kaťuša-Alpecin – rovnaký čas ako víťaz, 3. Yves Lampaert (Belg.) Deceuninck-Quick Step +13 s, 4. Sep Vanmarcke (Belg.) EF Education First +40, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +42, 6. Florian Sénéchal (Fr.) Deceuninck-Quick Step, 7. Mike Teunissen (Hol.) Jumbo-Visma, 8. Zdeněk Štybar (ČR) Deceuninck-Quick Step, 9. Evaldas Šiškevičius (Lit.) Delko Marseille Provence, 10. Sebastian Langeveld (Hol.) EF Education First – všetci +47,… Juraj Sagan (SR) Bora-Hansgrohe – nedokončil

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Philippe Gilbert #Paríž-Roubaix 2019