Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej rozprávkový deň otvorili lieky, uzavreli slzy

Ak mávate predstavy o tom, ako to asi vyzerá v stredisku Svetového pohára v alpskom lyžovaní, Flachau od nich rozhodne nie je ďaleko.

14.01.2020 05:00
debata (1)

Najlukratívnejší slalom

Jedna z mnohých malých dedín v regióne Salzbursko ponúka najlepším lyžiarkam sveta krásne a kvalitné podmienky. Flachau, rodisko rakúskej legendy Hermanna Maiera, je vsadené medzi dva lyžiarske svahy jedného z najvychýrenejších stredísk v Európe Ski Amadé.

Pod jedným z nich v pondelok Petra Vlhová absolvovala tradičný žreb štartových čísel pred očami množstva slovenských i rakúskych priaznivcov.

VIDEO: Pozrite si, čo povedala Vlhová pred pretekmi o podmienkach v Rakúsku, aj o finančných odmenách.

Video

Na vrchole druhého ju v utorok (prvé kolo o 18.00, druhé o 20.45, RTVS) čaká boj vo finančne najlukratívnejšom slalome prebiehajúceho ročníka.

Víťazka si domov odnesie viac ako 70-tisíc eur pred zdanením. Parádna odmena je však v tuhom boji proti Mikaele Shiffrinovej až druhoradá.

Ani nie trojtisícová obec s nádhernými drevenicami vlani videla ich súboj na ostrie noža. Američanka vyhrala prvé kolo, ale Slovenka v druhom predviedla na zasneženej trati famóznu jazdu.

Dostala Shiffrinovú pod tlak. A rodáčka z Colorada ho neustála. Hneď v úvode spravila chybu, po nej prišli ďalšie. A zrodilo sa pamätné víťazstvo Vlhovej o pätnásť stotín sekundy.

Petra Vlhová (vpravo) pózuje v pondelok večer... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petra Vlhová (vpravo) pózuje v pondelok večer vo Flachau s Mikaelou Shiffrinovou.

„Tento triumf je skvelý, ale vo Flachau to bolo podľa mňa ešte lepšie,“ vravel po ostatnom slalome sezóny Vlhovej brat Boris.

Magoniho proroctvo

V Záhrebe jeho mladšia sestra vyhrala nad Shiffrinovou o 1,31 sekundy, tretia Katharina Liensbergerová stratila ešte o dve sekundy viac.

Oba triumfy jej už navždy budú pripomínať atypické predmety. Krištáľová koruna pre Snežnú kráľovnú z chorvátskej metropoly a víťazný stĺp neďaleko cieľa vo Flachau.

Po Veronike Velez-Zuzulovej – pred tromi rokmi tam v priebehu štyroch dní dvakrát vyhrala – a ďalších pretekárkach tam tento rok nájdete aj pamiatku na lanský Vlhovej triumf. Zrodil sa z obrovskej eufórie a sebazaprenia.

„Je to najlepší deň môjho života. A to aj napriek tomu, že môj tím sa rozpadáva. V Záhrebe bol v nemocnici môj brat, teraz zasa mamina,“ vravela vtedy Vlhová tichým hlasom v miestnej telocvični.

Športová časť školského areálu je miestom, kde nájdu útočisko desiatky zástupcov médií i tri najlepšie pretekárky, ktoré musia absolvovať obligátnu tlačovú konferenciu.

Posadia sa na provizórne pódium oproti rebrinám a spod basketbalového koša odpovedajú na rôzne otázky vo viacerých jazykoch.

Reportáž z vlaňajších pretekov vo Flachau.

„Neviem, či som plakala niekedy viac. Mám v sebe veľa liekov. Dokonca sme zvažovali aj možnosť, že nebudem štartovať. Bojím sa o svoje zdravie, je to to najcennejšie, čo mám. Telo to však nejako zvládlo,“ doplnila chorá Vlhová.

Dlho to nevyzeralo, že by to mohol byť jeden z najpamätnejších dní v kariére šikovnej Liptáčky. Skôr sa schyľovalo k tradičnému slalomovému scenáru. Shiffrinová prvá. Vlhová druhá. A zvyšok štartového poľa vzdialený sekundu či dve.

"Pred druhou jazdou som bol trochu v strese, lebo v strede trate urobila Petra nejaké chyby. Vieme, že Mikaela je perfektná. Videli sme, že to neplatí vždy. Začiatok mala pomalší ako zvyčajne.

A po prvej chybe, ktorú som videl z trate, som do vysielačky chlapcom v tíme povedal: Zrejme to bude náš deň. Vyplnilo sa to," usmieval sa hlavný tréner Livio Magoni.

Keď sa po tradičnej fotografii na pódiu s celým Vlha tímom v modro-bielych bundách pobral do mixzóny, neuniklo to pozornosti slovenských fanúšikov.

Taliansky kouč počúval skandovanie svojho krstného mena. Mával desiatkam priaznivcov a tí mu na oplátku adresovali hlasný odkaz: „Livio, Livio, ty si náš!“

„Prelomy rokov sú veľmi náročné. Prežívame najlepšie obdobie kariéry. Musíme však zostať nohami na zemi a na nastolenej ceste,“ vystríhal Magoni.

Vlhovej krádež

Podarilo sa, hoci odkedy sa vo Flachau predstavila naposledy, zmenilo sa viacero vecí. Nie však Vlhovej chuť víťaziť a hatiť Shiffrinovej suverenitu v najtočivejšej disciplíne.

Po náročnom lete, operácii nosnej prepážky, viacerých pádoch i vypadnutiach v Levi a naposledy v stredisku Altenmarkt-Zauchensee je azda ešte silnejší.

V utorňajších nočných pretekoch má na dosah ďalší výrazný míľnik v kariére. V pretekoch Svetového pohára sa tešila z víťazstva jedenásťkrát v jedenástich rôznych strediskách. Flachau sa môže stať prvým, kde slovenská hymna na počesť Vlhovej zaznie druhý raz.

Vyhrať je náročné, obhájiť ešte ťažšie. Obzvlášť pri podmienkach, ktoré medzi oboma súperkami panujú. Shiffrinová sa určite bude chcieť Vlhovej revanšovať za historicky najvyššiu prehru vo svojej slalomovej ére.

Úlohu zohrajú aj predčasný koniec oboch lyžiarok v nedeľňajšej alpskej kombinácii či taktika Vlhovej tímu. Kouč Magoni sa otvorene priznal, že sleduje a natáča Shiffrinovej tréningy. „Je to krádež,“ hnevala sa Shiffrinová.

Tou by sa dalo označiť aj vlaňajšie víťazstvo Vlhovej. Dopustí Američanka ďalšiu?


Kalendár Svetového pohára zjazdárok

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie P. Vlhovej
26. októbra Sölden – obrovský slalom 14.
23. novembra Levi – slalom DNF
30. novembra Killington – obrovský slalom 6.
1. decembra Killington – slalom 2.
6. decembra Lake Louise – zjazd Neštartovala
7. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
8. decembra Lake Louise – super G neštartovala
14. decembra St. Moritz – super G neštartovala
15. decembra St. Moritz – paralelný slalom 1.
17. decembra Courchevel – obrovský slalom 4.
21. decembra Val d´Isere – zjazd Zrušené
22. decembra Val d´Isere – alpská kombinácia zrušené
28. decembra Lienz – obrovský slalom 5.
29. decembra Lienz – slalom 2.
4. januára Záhreb – slalom 1.
11. januára Altenmarkt-Zauchensee – zjazd nenastúpila
12. januára Altenmarkt-Zauchensee – alpská kombinácia vypadla
14. januára Flachau – slalom 1.
18. januára Sestriere – obrovský slalom 1.
19. januára Sestriere – paralelný obrovský slalom šestnásťfinále
24. januára Bansko – zjazd 6.
25. januára Bansko – zjazd 11.
26. januára Bansko – super G 6.
1. februára Rosa Chutor – zjazd zrušené
2. februára Rosa Chutor – super G neštartovala
8. februára Garmisch Partenkirchen – zjazd 8.
9. februára Garmisch Partenkirchen – super G 9.
15. februára Kranjska Gora – obrovský slalom 2.
16 februára Kranjska Gora – slalom 1.
21. februára Crans Montana – zjazd 4.
22. februára Crans Montana – zjazd 14.
23. februára Crans Montana – alpská kombinácia nedokončila
29. februára La Thuile – super G 4.
1. marca La Thuile – alpská kombinácia zrušené
7. marca Ofterschwang – obrovský slalom zrušené
8. marca Ofterschwang – slalom zrušené
12. marca Are – paralelný slalom zrušené
13. marca Are – obrovský slalom zrušené
14. marca Are – slalom zrušené
18. marca Cortina d´Ampezzo – zjazd zrušené
19. marca Cortina d´Ampezzo – super G zrušené
20. marca Cortina d´Ampezzo – tímové preteky zrušené
21. marca Cortina d´Ampezzo – slalom zrušené
22. marca Cortina d´Ampezzo – obrovský slalom zrušené

Konečné poradie SP (30):

1. Federica Brignoneová (Tal.) 1378 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 1225, 3. Petra VLHOVÁ (SR) 1189, 4. Corinne Suterová (Švaj.) 837, 5. Marta Bassinová (Tal.) 817, 6. Wendy Holdenerová 791, 7. Lara Gutová-Behramiová 616, 8. Michelle Gisinová (všetky Švaj.) 591, 9. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 556, 10. Ester Ledecká (ČR) 503

Slalom (6): 1. Petra VLHOVÁ (SR) 460, 2. Shiffrinová 440, 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) 276, 4. Holdenerová 260, 5. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) 235, 6. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) 228

Paralelné disciplíny (2): 1. Petra VLHOVÁ (SR) 113, 2. Clara Direzová (Fr.) 100, 3. Brignoneová 902, 4. Swennová Larssonová 80 a Elisa Mörzingerová (Rak.) 80, 6. Bassinová 78

Zjazd (8): 1. Sutterová 477, 2. Ledecká 322, 3. Brignoneová 320, 4. Gutová-Behramiová 288, 5. Shiffrinová 256, 6. Elena Curtoniová (Tal.) 246, … 16. VLHOVÁ 164

Super G (7): 1. Suterová 360, 2. Brignoneová 341, 3. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 217, 4. Gutová-Behramiová 209, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 205, 6. Nina Ortliebová (Rak.) 191,… 14. VLHOVÁ 119

Obrovský slalom (6): 1. Brignoneová 407, 2. VLHOVÁ 333, 3. Shiffrinová 314, 4. Bassinová 309, 5. Robinsonová 300, 6. Holdenerová 234

Kombinácia (2): 1. Brignoneová 200, 2. Holdenerová 125, 3. Ledecká 100, 4. Franziska Gritschová 80, 5. Ramona Siebenhoferová (obe Rak.) 64, 6. Bassinová 60

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SP v slalome