Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Kuzminovej olympiáda. Nie však slovenská

Keď Anastasia Kuzminová trielila do cieľa, väčšina súperiek sa jej zväčša dívala na chrbát. Obrazne aj doslova. Tento obrázok z Pjongčangu si dobre zapamätajme, lebo sa nemusí tak skoro zopakovať. A možno už vôbec nie.

26.02.2018 06:00
Soči, kruhy Foto: ,
Ilustračné foto
debata (52)

Zimná olympiáda v mraze a vetre na ďalekom východe bola aj Kuzminovej olympiádou, ale slovenskou rozhodne nie. Nebyť oduševnenia psychicky ťažko skúšanej Paulíny Fialkovej, štafetového biatlonového minizázraku a čiastočne napravenej chuti zjazdárky Petry Vlhovej, nebolo by čo hodnotiť. Ďalšie umiestnenie v najlepšej desiatke už neprišlo. Nemalo z čoho.

Teda malo, ale to by musel slalomový deň D zastihnúť Vlhovú lepšie pripravenú alebo skôr nastavenú. Ďalšiu šancu bude mať o štyri roky. Má na to, aby ju využila.

Kuzminová zachraňovala medailovú reputáciu Slovenska na tretej olympiáde po sebe. Na štvrtú už – pri všetkej úcte a rešpekte – ako 37-ročná nepôjde. S výnimkou (taktiež) biatlonistu Pavla Hurajta sa k nej nik ďalší nepridal. Hokejisti boli veľmi blízko medaily vo Vancouvri, ale to bolo ešte pred ôsmimi rokmi. Zlatá generácia je definitívne preč a naštartovné zmeny po rokoch stagnácie zatiaľ nefungujú. Potrebujú čas.

Otázka je, či sa na vystúpenie Slovákov máme pozerať len cez medailový lesk. Šéf Slovenského olympijského výboru Anton Siekel tvrdí, že by to bolo plytké či povrchné. Priority sú postavené inak. Dostať viac športu do škôl, zaplniť chátrajúce športoviská, vytvoriť deťom motivačné prostredie, aby sa hýbali. Rodičia musia preniesť pozitívnu emóciu zo športu na deti. Nie však pred televízorom či tabletom, ale vonku na ihrisku s hokejkou či loptou.

To bude základ, neskôr sa musia pridať systémové zmeny. Možno stačia aj zmeny, lebo systém tu doteraz žiadny nebol.

Nasťa dostala aj zlatú! Takto sa z nej teší Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová so...

Namodelujme si ideálnu situáciu, ku ktorej môže prísť o štyri roky v Pekingu: Vlhová a Paulína Fialková využijú svoj potenciál aj najlepší športový vek a reálne zabojujú o medaily. Ramsayho tipsportligoví mladíci sa posunú do kvalitných súťaží a stanú sa lídrami reprezentácie.

Výkonnostne môže vyskočiť snoubordistka či akrobatická lyžiarka, kontinuálny progres potvrdí sólistka na ľade Nicole Rajičová. Mladší (Andreas) Žampa bude členom svetovej špičky v obrovskom slalome a tentoraz dotiahne do zdarného konca aj druhé kolo.

Všetko však môže byť aj inak. Biatlon nevyužije všeobecné nadšenie z Kuzminovej na väčšiu podporu, rozhádaná lyžiarska rodina sa nikdy nespojí pre jeden cieľ, peňazí na podporu vrcholového športu bude ešte menej a medailová bilancia krajín bude bez skratky SVK. Ktorá z týchto možností je viac pravdepodobná? Odpoveď dá budúcnosť…

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018