Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sánkari prekonali i rusko-americkú rivalitu. Mazderov príbeh dojíma svet

O tom, ako vrtkavá môže byť športová kariéra, sa presvedčil americký sánkar Chris Mazdzer. V nedeľňajších pretekoch na olympiáde v Pjongčangu prekvapivo získal striebornú medailu, pritom len pár týždňov pred tým uvažoval kvôli zlým výsledkom o konci kariéry.

12.02.2018 11:06
Chris Mazdzer Foto: ,
Americký sánkar Chris Mazdzer po svojej finálovej jazde.
debata (7)

Dvadsaťdeväťročný Mazdzer síce v roku 2016 na majstrovstvách sveta obsadil štvrté miesto, ale na olympiádu prišiel po dvoch nevydarených sezónach. V tej poslednej obsadil vo Svetovom pohári až 18. priečku. „Nebol som na úplnom dne, ale bol som skoro na dne,“ povedal Mazdzer v rozhovore pre agentúru Reuters.

„Celý život som obetoval športu a vedel som, že som psychicky aj fyzicky na vrchole, ale výsledky tomu jednoducho nezodpovedali. Už sa to ťahalo dve sezóny a ja som nevedel, čo s tým,“ dodal Mazdzer, ktorý sa nakoniec k olympijskému striebru vydal po nečakanej ceste.

V snahe zistiť, kde robí chybu, si začal od kolegov požičiavať sane, menil ostrie a analyzoval videa jázd. „Myslím, že som požiadal o pomoc všetkých kamarátov zo všetkých krajín sveta,“ opísal Mazdzer olympijskú prípravu. „Dokonca aj súperi mi fandili, takže som si mohol požičať ich sane a vyskúšať, či mi sedia. Pritom národné zväzy dávajú milióny do vývoja nových saní … A keď máte najrýchlejšiu výbavu, prečo ju požičiavať niekomu inému,“ dodal.

Len pár týždňov pred olympiádou mu dokonca ponúkol sane nemenovaný ruský reprezentant. „Ide to proti všetkým rusko-americkým stereotypom,“ pripomenul dlhoročnú rivalitu oboch krajín nielen v športe. „Tušil, že na hry nepôjde a chcel vedieť, čo dokážem. Jeho dôvera a priateľstvo ma naozaj dojali,“ uviedol Mazdzer.

Meno ruského sánkara však odmietol prezradiť. „Nechám si ho pre seba. Stalo sa to raz ráno a poukazuje to na to, ako si vážime jeden druhého a náš rešpekt presahuje hranice všetkých krajín a kultúr,“ vyhlásil americký reprezentant s tým, že rozprávkový koniec ale gesto ruského rivala nemalo. „Sane mi nesedeli. Bol som na ne moc veľký a nedokázal som ich ovládať.“

Rozprávkový koniec malo ale Mazdzerovo vystúpenie v Pjongčangu, hoci mu k striebornej medaile pomohla chyba dvojnásobného olympijského víťaza a najväčšieho favorita Nemcov Felixa Locha. Na víťazného Rakúšana Davida Gleirschera stratil Mazdzer 26 tisícin sekundy.

Nemecký sánkár Felix Loch sklamaný, favorit... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
ZOH 2018, sane, Felix Loch Nemecký sánkár Felix Loch sklamaný, favorit súžaže jednotlivcov pokazil poslednú jazdu a nezískal tretie zlato za sebou.

Nečakaný úspech Mazdzera dojal. „Došlo to až tak ďaleko, že som si pokračovanie kariéry podmienil úspechom na olympiáde. Pretože keď nie ste na vrchole, nie ste nikde,“ uviedol.

„Preto to bolo veľmi ťažké, keď sa mi nedarilo, aj keď som poctivo drel. Ale teraz som hore a môžem pokračovať,“ vyhlásil.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sane #Pjongčang 2018 #Chris Mazdzer