Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stíhacie preteky sľubujú drámu. Aj so Slovenkami

Prvý pokus o slovenskú medailu v biatlone v olympijskom komplexe Alpensia v rýchlostných pretekoch na 7,5 km nevyšiel, druhý ponúkajú pondelkové stíhacie na 10 km (dvakrát streľba ležmo, dvakrát stojmo).

11.02.2018 22:37
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová na trati rýchlostných pretekov v Pjongčangu.
debata

Z dvoch Sloveniek o 3,3 s skôr vybehne na trať Paulína Fialková, jedenásta zo šprintu. Na strelnici raz minula, bežecky v závere mlela z posledných síl, pod jej výkon sa podpísala viróza a trojdňový tréningový výpadok. „Prejavil sa v poslednom kole, ale inak som spokojná. Verím, že v ďalších pretekoch to bude už len lepšie,“ vravela médiám po sobotňajšej prvej súťaži.

Anastasia Kuzminová vyštartuje trinásta – so stratou 53,9 s na víťazku šprintu – Nemku Lauru Dahlmeierovú. Obe v tejto sezóne túto disciplínu vyhrali vo Svetovom pohári dvakrát: Dahlmeierová v Annecy a Anterselve, Kuzminová v Hochfilzene a Oberhofe. V súčte umiestnení z piatich kôl SP je na tom lepšie Slovenka – spolu s Taliankou Dorotheou Wiererovou je na čele priebežného poradia s 209 bodmi, Dahlmeierová je štvrtá; tretia je Fínka Kaisa Mäkäräinenová, priebežná líderka Svetového pohára pred Kuzminovou.

Paulína Fialková vybehne na štart stíhačky o... Foto: TASR, Martin Baumann
Paulína Fialková Paulína Fialková vybehne na štart stíhačky o 3,3 skôr ako Anastasia Kuzminová.

Obom popredným pretekárkam šprint nevyšiel, vo veternej lotérii minuli po tri terče, Fínka obsadila až 25. miesto.

Členka banskobystrickej Dukly získala vo Vancouvri 2010 v stíhacích pretekoch striebro, keď o jedno miesto klesla po triumfe v šprinte. Predstihla ju Nemka Magdalena Neunerová. Kuzminová po víťazstve v stíhačke v Hochfilzene na otázku, či je šprint stále jej najobľúbenejšou súťažou, prikývla, no zároveň poznamenala, že prichádza na chuť aj stíhacím pretekom. Potvrdila to druhým prvenstvom v Oberhofe.

To je však nedávna minulosť, najdôležitejšie podujatie sezóny je v týchto dňoch pod piatimi kruhmi. Kuzminová dominuje bežecky, v prvej olympijskej súťaži sa neráčila so streľbou. Možný tlak z obhajoby zlata už pominul, v náročnom biatlonovom týždni prichádzajú druhé preteky, na nostalgiu nie je čas.

„Stíhačka sa začína po dvoch ležkách,“ zvykol prízvukovať tréner Juraj Sanitra. „Zdôrazňoval som to aj Nasti. Na pekný výsledok je potrebné zvládnuť ležku čisto. To pretekárky povzbudí, no musia sa vyrovnať aj so streľbou postojačky,“ podotkol známu pravdu.

„Zabojujem o čo najlepší výsledok,“ vraví Kuzminová. Po životnom túži aj Paulína Fialková. Ak im vyjde streľba… V stíhacích pretekoch sa zvyknú diať veci. Počkajme si.

Zlato zo Soči 2014 obhajuje Bieloruska Daria Domračevová, Kuzminová skončila šiesta.

Kuzminovej stíhacie preteky v tejto sezóne SP
Östersund 1. kolo 36. miesto (1+4+1+0)
Hochfilzen 2. kolo 1. miesto (1+0+0+0)
Annecy 3. kolo 2. miesto (3+0+0+1)
Oberhof 4. kolo 1. miesto (0+1+1+0)
Anterselva 6. kolo 11. miesto (0+1+2+1)
debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková #Pjongčang 2018