Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tip Pravdy: Slováci z Pjongčangu prinesú medaily. Nie však zlato

Slovenská výprava začne bojovať o cenné kovy na olympiáde v Pjongčangu hneď od úvodu. Redaktori denníka Pravda tipujú, koľko by ich mohla získať.

10.02.2018 08:52
Soči, ilustračná, olympijské kruhy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (2)

OTÁZKA

Prekonajú Slováci v Pjongčangu medailový rekord z Vancouvru 2010 (1 zlato – 1striebro – 1bronz)?

ADAM ZELINKA
Počtom ho minimálne vyrovnajú, olympijského víťaza sa však Slovensko nedočká. O dva cenné kovy sa postará Anastasia Kuzminová – po šprinte i stíhacích pretekoch jej na krku zažiari striebro. Jednu medailu z individuálnych súťaží pridajú zjazdové lyžiarky. Väčšie šance z dvojice Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová má podstatne mladšia Liptáčka. V slalome obsadí druhú priečku – za fenomenálnou Mikaelou Shiffrinovou.

Lotériou je tímová súťaž, do ktorej vstúpi slovenské kvarteto v pozícii vicemajstrov sveta. Medaila nie je nereálna. Ak by si na jeden z cenných kovov siahol ktorýkoľvek z ostatných slovenských športovcov, išlo by o senzáciu.

TIP NA MEDAILOVÚ BILANCIU: 0 – 3 – 1

MARTIN PROSNAN
Anastasia Kuzminová na prelome rokov nepoznala konkurenciu. V pretekoch Svetového pohára dominovala natoľko, až by sa mohlo zdať, že si zle načasovala formu – gradovala mesiac pred olympiádou.

Aj keď biatlon patrí medzi zimnými športami k tým novším, konkurencia v ňom je obrovská. Jeden nevydarený výstrel môže pochovať všetky medailové nádeje. Slovenka síce patrí medzi šírší okruh favoritiek v každej individuálnej disciplíne, vyhrať však rovnako môže dvadsať iných biatlonistiek. Jedna, či dve medaily by boli skvelé, každý lepší výsledok z ríše snov.

Absolútnym zázrakom by však bol medailový boj v podaní Veroniky Velez-Zuzulovej. Po štvormesačnej pauze môže športovec len ťažko pomýšľať na popredné umiestnenia. Aj keď konkurencia v slalome je výrazne menšia (vyhrať môžu maximálne štyri pretekárky), ako napríklad v biatlone, skúsená slalomárka na kov nesiahne.

Oveľa väčšiu šancu má Petra Vlhová – nesmie však spanikáriť. Druhá jazda z Lenzerheide nech je príkladom. V opačnom prípade budú Shiffrinová, Holdenerová či Hansdotterová príliš veľkým sústom.

TIP NA MEDAILOVÚ BILANCIU: 0 – 0 – 3

MICHAL BAKAJ
Slovenské medailové nádeje odveje silný vietor a pochová špecifická konzistencia snehu. Náročné poveternostné podmienky urobia z biatlonových pretekov pohrebisko favoritov a z cenných kovov sa budú tešiť outsideri. Všetci želajú Anastasii Kuzminovej, aby v šprinte zavŕšila zlatý olympijský hetrik, ale bude to mať veľmi ťažké.

Niečo podobné bude platiť aj o alpských lyžiaroch. Ako po prvom tréningu v Pjongčangu priznal Adam Žampa, sneh je výrazne odlišný od európskeho. Mrazivé teploty zvyšujú hustotu snehu a biela pokrývka pripomína piesok. Adepti na pódium, medzi ktorých by mala patriť najmä Petra Vlhová, sa budú musieť vysporiadať so skutočne špecifickými podmienkami.

TIP NA MEDAILOVÚ BILANCIU: 0 – 0 – 0

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018