Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Miluje hru s prekážkami. Vzduchom lieta dole hlavou

Pred štyrmi rokmi ešte nebola na olympiádu pripravená. Neúčasť v Soči ju preto nemrzela. Teraz patrí usmievavá snoubordistka Klaudia Medlová medzi slovenské medailové nádeje.

10.02.2018 05:00
Klaudia Medlová Foto: ,
Klaudia Medlová.
debata

Dvadsaťštyriročná Liptáčka štartuje v Pjongčangu v dvoch freestylových disciplínach. Už v nedeľu skoro ráno (od 5.30) sa predstaví v kvalifikácii svojho obľúbeného slopestylu, v druhej polovici Hier absolvuje aj big air.

Túži po boji o medailu

Bronzová medailistka z majstrovstiev sveta spred troch rokov patrí do širšej špičky v oboch disciplínach. O čosi lepšie výsledky dosahuje v ostatnom období v big air, no stále si viac verí a užíva jazdu v slopestyle.

"Big air je len o jednom skoku, treba predviesť to najlepšie. Uspieť v súčasnej konkurencii je nesmierne náročné. Musíte skočiť dva najlepšie rozdielne triky, aby ste mali šancu.

Slopestyle má spád, baví ma hrať sa s prekážkami i na skokoch. V každej jazde sú až tri," vysvetľuje Medlová. Finále slopestylu sa uskutoční v pondelok od 2.00 v noci.

Klaudia Medlová. Foto: SITA/AP
Klaudia Medlová, orez do profilu Klaudia Medlová.

Na medailu si v oboch disciplínach môže trúfať až desať snoubordistiek. I preto si slovenská freestylistka netrúfa odhadnúť, ako v Pjongčangu obstojí.

„Konkurencia v našom športe rastie nesmierne rýchlo. Súčasná sa už nedá porovnať ani s vlaňajškom,“ približuje. „Ak sa dostanem do finále, budem spokojná. Pokúsim sa v ňom o čo najlepší výsledok. Zabojujem o medailu.“

Olympiáda sa doťahuje na X Games

Pre snoubordistov nebola v minulosti olympiáda takou veľkou výzvou, ako pre ostatných športovcov. Medzi top jazdcami má stále najväčší cveng účasť na X Games. Medlová sa na prestížnom podujatí, kde si organizátori účastníkov vyberajú, prvýkrát predstavila pred dvoma rokmi. V slopestyle.

„Štart na X Games bol dlho najväčší životný cieľ mojej kariéry. Stále snívam, že na nich raz získam medailu. No postupne sa to medzi nami obracia. Všetci poctivo trénujú aj na olympiádu. Vnímajú ju prestížne. Aj pre mňa je to veľká výzva a som veľmi rada, že sa na nej predstavím. Pred štyrmi rokmi to nevyšlo, ale som aj rada. Snoubording je finančne náročný, takže som len jazdila preteky Svetového pohára, aby som získala nejaké peniaze a nemala som čas trénovať. Teraz je to už o niečom inom,“ hovorí Medlová.

Aj pred Pjongčangom sa chcela správne naladiť na X Games. Dokonca mala štartovať v oboch disciplínach. Pre drobné zranenie kolena z tréningu sa však zo súťaže odhlásila. „Úlohu zohrala aj olympiáda. Nebyť nej, skúsila by som to a štartovala aj s bolesťami. Aj na tomto príklade vidieť, že už vnímame olympijské hry inak ako v minulosti,“ usmeje sa.

Rodeo si nemá kde vyskúšať

Šikovná Slovenka sa do svetového povedomia dostala najmä začiatkom roka 2015. Po bronze z MS v Kreischbergu skočila v marci double backside rodeo 900 – trik, ktorý pred ňou nezvládla žiadna iná žena. I vďaka tomu sa dostala na X Games.

Klaudia Medlová je najlepšia slovenská... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Medlová Klaudia Medlová je najlepšia slovenská snoubordistka.

„Pred rodeom mám stále veľký rešpekt. Stále ho okrem mňa neskočila žiadna žena a momentálne ho nemám vo svojom repertoári ani ja. Rodeo je technicky mimoriadne náročné. Pretekár pri ňom dopadá naslepo a to si netrúfnete skákať hocikde. Najlepšie by som si ho natrénovala pri skokoch do airbagu, špeciálneho nafukovacieho vaku, ale takú možnosť nemám. Možno to vyskúšam na jar, keď bude mäkkší sneh. Na olympiáde nie,“ hovorí.

Skôr si trúfa na druhý náročný trik – frontside double cork 1080. „Ak predvediem čistú prvú jazdu, možno ho vyskúšam,“ poznamená.

Na olympiádu sa pripravovala prevažne v USA, v Colorade. Má tam ideálne podmienky na tréning a skoky. Keďže je jedinou slovenskou profesionálkou, pridá sa zväčša k americkému tímu.

„Ostatné tímy s tým nemajú problém, ale nik ma nepustil skákať do airbagu. Hovorili mi, aby som prišla po olympiáde,“ prezradí s nemiznúcim úsmevom.

Voľnosť na doske

K snoubordingu sa dostala v Jasnej. Rodičia, zhodne nadšenci lyžovania, tam mali bufet a malá Klaudia sa preháňala po zjazdovkách na lyžiach. V desiatich presedlala na snoubord. Lákala ju väčšia voľnosť na jednej doske.

„Neskôr som sa presunula do žľabov, to mi pomohlo vyjazdiť sa. Keď som mala dvanásť, začala som jazdiť v špecializovanom parku pre freestylerov. Už vtedy som začala snívať o X Games,“ netají.

Pri koordinácii pohybov vo vzduchu jej pomáhajú skúsenosti zo športovej gymnastiky, ktorej sa venovala do šestnástich.

„Chlapi už skáču aj trikrát cez hlavu. Gymnastická príprava je čoraz dôležitejšia. Najlepší trénujú mimo sezóny aj na trampolíne. Pred pár rokmi to ešte nebolo také jednoznačné, ale momentálne patria medzi elitu dievčatá, ktoré sa predtým venovali gymnastike.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klaudia Medlová #Pjongčang 2018