Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodne počasie? Švajčiari sa boja, Vlhovej nahráva predpoveď

Finále Svetového pohára lyžiarok môže prekaziť počasie. A s ním aj útok domácej Lary Gutovej-Behramiovej na vedúcu pretekárku v celkovom hodnotení - Petru Vlhovú.

15.03.2021 10:42 , aktualizované: 13:02
Petra Vlhová, Lara Gutová-Behramiová Foto: ,
Petra Vlhová a Lara Gutová-Behramiová.
debata (20)

Vo švajčiarskom Lenzerheide tento týždeň vyvrcholí sezóna. Plán je nasledovaný: v stredu a vo štvrtok sú na programe rýchlostné disciplíny a cez víkend technické. Inak povedané: slovenská lyžiarka by mala svoj 96-bodový náskok najprv brániť a následne ho zveľadiť.

Podľa najnovších informácií je však zjazd žien ohrozený. Vo švajčiarskych Alpách sneží a organizátori zatiaľ nevedia zaručiť, že dokážu pripraviť bezpečné podmienky pre ostrý štart. V pondelok dokonca zrušili prvý naplánovaný tréning zjazdu.

Pravidlá vravia jasne. Lyžiari musia pred pretekmi absolvovať aspoň jednu skúšobnú jazdu. Ak by im to ani v utorok počasie neumožnilo, stredajší zjazd budú musieť zrejme zrušiť.

„Preteky sú v akútnom nebezpečenstve, pretože v stredu by malo v Lenzerheide snežiť celý deň. A meteorologické predpovede štvrtkového super G tiež nie sú obzvlášť dobré,“ potvrdzuje – pre domácich – pochmúrne správy tamojší denník Blick.

Čo by to znamenalo pre slovenskú lyžiarku?

Predovšetkým to, že zisk veľkého krištáľového glóbusu môže mať na dosah. Ak by Gutová-Behramiová v stredu predsa len nemohla odštartovať, prišla by o veľký tromf. V tejto disciplíne zbiera na rozdiel od 25-ročnej Liptáčky veľké body. Navyše má aj formu, vo Val di Fassa naposledy ovládla oba zjazdy.

Ak by sa neuskutočnilo ani štvrtkové super G, hodnotenie Svetového pohára by bolo prakticky hotovou záležitosťou. Pred sobotňajším slalomom a nedeľňajším obrovským slalomom by Vlhovej zostal 96-bodový náskok a dve silné disciplíny k dobru.

V obrovskom slalome predminulý víkend v Jasnej víťazstvom potvrdila, že aj medzi širokými bránami naďalej patrí k elite. V slalome sú jej pódiové umiestnenia – s výnimkou soboty v Aare – pravidlom. Aj v hodnotení najtechnickejšej disciplíny je na čele a má najlepšie vyhliadky na zisk malého glóbusu.

V sobotu by tak mohla získať oba. Malý aj veľký.

„V prípade, že sa zjazdy budú musieť zrušiť, vyťažia z toho Alexis Pinturault a Petra Vlhová. Obaja sú špecialisti skôr na technické disciplíny a v tých rýchlostných boli pripravení brániť vedúcu pozíciu vo Svetovom pohári predtým, než sa cez víkend dostanú k slovu v slalome a obrovskom slalome. Je ešte priskoro o tom nahlas hovoriť, ale finálový týždeň Svetového pohára sa nezačína najlepšie,“ napísal portál neveitalia.it.

Pravda je taká, že ak zjazd aj super G zrušia, cez víkend bude Vlhovej stačiť 15. miesto v ktorejkoľvek z disciplín. Dostala by zaň šestnásť bodov (za horšie umiestnenie sa vo finále SP body neudeľujú). A keďže Gutová-Behramiová slalom nejazdí, Slovenke by to pohodlne stačilo.

Toľko špekulácie a s nimi súvisiace kalkulácie. V tejto chvíli ešte nič nie je isté. V utorok budeme múdrejší – po prípadnom tréningu. Vlhová potom môže – ale aj nemusí – mať najvzácnejšiu lyžiarsku trofej naozaj blízko.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Lara Gutová-Behramiová