Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Pády aj preťaženie. Vlhová si užíva rozmazaný svet

Je to taká pohodička. Týmito slovami charakterizovala Petra Vlhová rýchlostné disciplíny v rámci Svetového pohára. Od piatka do nedele ju čaká už tretie podujatie tohto druhu v sezóne.

20.02.2020 19:06
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas tréningu na zjazd v Crans Montane.
debata

Vo švajčiarskej Crans Montane sa predstaví v dvoch zjazdoch (v piatok od 10.05, v sobotu 10.30, v tréningu dosiahla vo štvrtok siedmy najrýchlejší čas) a následne v alpskej kombinácii (10.30 je na programe kolo v super G, 13.30 slalomové). V súťaži lyžiarskej všestrannosti patrí k najväčším ašpirantkám na víťazstvo.

„Potrebujem viac jazdiť rýchlostné disciplíny, lebo v nasledujúcej sezóne chceme jazdiť všetko. Skúšame, ako to budú moje telo i psychika zvládať. Užívam si to a ukazuje sa, že v nich mám potenciál,“ vravela Vlhová v Kranjskej Gore.

Slovinské stredisko k nej bolo mimoriadne žičlivé. Z maximálneho počtu 200 bodov získala 180 za triumf v slalome a druhú priečku v obrovskom slalome. Aj napriek tomu sa tešila na prechod z krátkych lyží i oblúkov na dlhšie.

Pre jednu z najlepších alpských lyžiarok súčasnosti sú – aj napriek nedostatku skúseností – malinou. Nezastavia ju ani fakty, ktoré dokumentujú nebezpečnosť zjazdov a superobrovských slalomov.

Väčšinu času sa lyžiarky rútia dole niekoľkokilome­trovým svahom v rýchlosti, ktorá sa blíži tej maximálne povolenej na slovenských diaľniciach. Niekedy ju aj prekročia.

Úspešný víkend Petry Vlhovej v Kranjskej Gore Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Na snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová...

Preto sa im okolitý svet mení na ťažko rozoznateľnú machuľu. Namodro nastriekané čiary v okolí lyžiarskych bránok pretekárkam pomáhajú dostať sa z tohto mihajúceho sa chaosu.

Vlhová i jej súperky sa musia okrem vysokej rýchlosti vyrovnať aj s preťažením. Závisí od rôznych faktorov, môže dosiahnuť hodnotu v okolí 3 G, podobne ako u pilotov formuly jeden. „Mnohí z nás dokážu v leg presse vytlačiť 400 kilogramov. Zjazd je však úplne iná káva,“ vysvetlil olympijský šampión z Turína 2006 v alpskej kombinácii Ted Ligety.

Žiaľ, rýchlosť a preťaženie prinášajú aj odvrátenú stránku. Zranení v super G a zjazde býva podstatne viac ako v slalomoch. Pády sa málokedy končia bez ujmy na zdraví a dlhej pauzy. Zväčša si to odnesú kľúčne kosti, zápästia či väzy v kolenách.

Risk však prináša zisk. Vlhová sa ho nebojí a jazdy na dlhých lyžiach jej zatiaľ priniesli 165 bodov (96 v zjazde, 69 v super G) do celkového hodnotenia. Vďaka tomu je aj štyri týždne pred koncom sezóny stále v hre o veľký krištáľový glóbus.

Priblíži sa k nemu aj vo Švajčiarsku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Crans Montana