Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Okolo zranení ku glóbusom? Vlhovú čaká náročná cesta

Hranica medzi úspechom a zlyhaním je veľmi tenká. Športové klišé nachádza svoje miesto aj na svahoch. Na rýchlejších tratiach však dostáva nový rozmer.

27.01.2020 22:22
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (1)

Prináša bolestivé riziko, ktoré chce Petra Vlhová v závere prebiehajúcej sezóny Svetového pohára i tej nasledujúcej podstúpiť. A aj musí, ak chce pokračovať v ceste k lyžiarskej komplexnosti a krištáľovým glóbusom.

„Určite mám potenciál. Budúca sezóna bude v tomto ohľade náročnejšia. Budem jazdiť omnoho viac pretekov, najmä tých rýchlostných. Môžem v nich byť v najlepšej trojke,“ vravela slovenská reprezentantka pre RTVS.

Menej času na tréning i oddych

Nebude to ľahká cesta. Svoje o tom vie aj Vlhová. Veď jej premiérových 104 bodov v rýchlostných disciplínach vo Svetovom pohári – za dve šieste a jedno jedenáste miesto – sa v závere minulého týždňa nerodilo ľahko. Nechýbalo veľa a v Bansku by musela predčasne ukončiť sezónu kvôli zraneniu.

„Cítila som koleno. Som rada, že sa nestalo nič vážnejšie. Potrebujem rýchlostné disciplíny jazdiť pravidelne a získať v nich istotu. V slalome či obrovskom slalome dokážem na chyby zareagovať hneď. V rýchlosti však idem do akejsi obrany, lebo sa zľaknem,“ pripustila.

Beztak vládne v slovensko-talianskom Vlha tíme spokojnosť. Dve chyby v záverečnej časti trate v Bansku síce Vlhovú pravdepodobne stáli miesta na stupňoch víťazov, ale potvrdili už dávno známe.

„Videli sme, že mám na viac. Keby som nerobila chyby, bolo by to lepšie,“ nehľadala Vlhová výhovorky.

Nie vždy sa jej podarí potešiť trénera Livia Magoniho. Taliansky perfekcionista však v bulharskom rezorte neskrýval radosť. Pôvodný plán dokázala Vlhová prekonať a súperkám poslala signál, že sa v budúcnosti budú stretávať aj na dlhších lyžiach.

Super G v Bansku s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová v cieli super G v Bansku.

„Vieme, že môžeme stavať aj na rýchlostných disciplínach. Petra sa však musí ešte veľa učiť. Veľa o tom nehovoríme, ale v lete sme sa v Stelviu venovali superobrovskému slalomu. Ak ho máte natrénovaný, zjazd sa od neho už veľmi nelíši,“ prezradil Magoni niečo z kuchyne Vlhovej tímu.

Jedným z cieľov bolo aj nestratiť veľa bodov na Mikaelu Shiffrinovú. Američanke však v Bansku išla karta, piatkový zjazd i nedeľňajší superobrovský slalom vyhrala. Dvadsaťštyriročná rodáčka z Colorada si všimla aj Vlhovej formu, preto predpovedá konkurentke v rýchlostných disciplínach svetlú budúcnosť.

„Tak trochu som to očakávala. Petra je silová a technicky vybavená lyžiarka. Ak bude jazdiť takto, môže hocikedy vyhrať,“ skonštatovala po piatkovom zjazde.

Pre najväčšiu rivalku v krátkych slalomových oblúkoch i ďalšie súperky v zjazde či super G má dôležitý odkaz.

„Nie je jednoduché jazdiť všetko. Musíte skĺbiť viacero vecí, aby sa vám to podarilo. Času na poriadny tréning i regeneráciu je menej, ale dá sa to zvládnuť,“ doplnila Shiffrinová.

Ozvala sa boľavá noha

V takmer každom ročníku sa vo Svetovom pohári počítajú zranení na desiatky. Väčšinou sú to ťažkosti, ktoré dokáže vyriešiť len operačný zákrok a niekoľkomesačná rekonvalescencia. Roztrhnuté väzy v kolene, vykĺbené ramená či zlomené kľúčne kosti sa v zdravotnej karte špecialistov na rýchlostné disciplíny objavujú veľmi často.

„Jazdiť všetky disciplíny je neuveriteľne náročné. Fyzicky, psychicky, finančne, časovo… Petra mala v čase, keď boli na programe rýchlostné, čas dobre zregenerovať a potrénovať tie technické. Ak sa naplno pustí do super G a zjazdu, môže na to zabudnúť,“ vravela vlani pre Pravdu Tina Mazeová.

Niekdajšia slovinská reprezentantka videla zblízka obe strany mince. Nevyhli sa jej zranenia, ale keď v ročníku 2012/13 všetky časti skladačky zapadli na svoje miesto, bola z toho sezóna, aká ešte nikdy. Vtedajšia Magoniho zverenka zaknihovala rekordný počet 2414 bodov.

„Keď viete výborne zajazdiť obrovský slalom, musíte začať aj so super G a zjazdom. Petra v ňom urobila obrovský progres. Spomínam si na časy, keď sme spolu trénovali. Rady si berie k srdcu. Čas ukazuje, že to nie sú len frázy z cieľa,“ spomínala Mazeová.

Hovorilo sa o nej, že je jednou z najkomplexnejších lyžiarok. Takou sa môže stať aj Vlhová. Začne na tom pracovať po týždni oddychu v prostredí rodného Liptovského Mikuláša.

„Nebola som tam dva a pol mesiaca. Veľmi sa teším, ešte nikdy som nebola takto dlho preč z domu. Trochu si oddýchne aj moja noha, ktorá ma začala znova bolieť. Potom začnem pracovať na tom, aby som v závere sezóny opäť podávala také výkony ako doteraz,“ uzavrela Vlhová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie