Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlap vždy znervóznie, keď ho žena tlačí

Hoci sa mu v minulej sezóne viac darilo v obráku, jeho priorita sú naďalej nahusto postavené bránky v klasickom slalome. Adam Žampa (29) sa vystrábil zo zdravotných problémov a na nový ročník Svetového pohára, ktorý odštartovalo víkendové podujatie v Söldene, je pripravený.

31.10.2019 10:00
Adam Žampa Foto: ,
Slovenský lyžiar Adam Žampa.
debata

V lyžovaní podľa neho naďalej platí, že rozdiely medzi úspechom a pádom sú minimálne. „Ak sa vám podarí dobre zajazdiť tri-štyri podujatia, je z toho dobrá sezóna. Ak vám tri-štyri nevyjdú, je to sezóna nanič,“ vraví najlepší slovenský lyžiar.

Minulý ročník ste pre zranenie ukončili predčasne. Chýbal vám už súťažný adrenalín?

Keď človek len maká v posilňovni a pracuje na kondícii, tak sa návratu na lyže nevie dočkať. Priznávam, súťaženie mi veľmi chýbalo. Každý športovec robí šport aj pre to, aby mal pocit z akcie, aby sa mohol porovnávať so súpermi. Som rád, že sezóna sa už začala.

Na čo ste sa v príprave zamerali najviac?

Prioritu mali rýchlosť a dynamika, ktoré mi najmä v slalome uchádzali. Sila mi zostala z minulej sezóny, tá tam stále je.

Časť prípravy ste už tradične absolvovali na Novom Zélande. Našli ste tam ideálne podmienky?

Tento rok to bolo trochu zložitejšie. Keď sme tam prišli, na svahu nás čakala zelená lúka. Domáci následne začali so zasnežovaním, ale sneh nemal dobrú kvalitu. Potom sa to našťastie ustálilo a mohli sme riadne trénovať. Spoločnosť nám robili členovia švajčiarskej a švédskej reprezentácie. Vďaka tomu sme sa mohli porovnať s inými lyžiarmi a lyžiarkami.

Lyžiarkami?

Trénovala s nami aj domáca Alice Robinsonová, ktorá v Söldene senzačne vyhrala prvý obrovský slalom v sezóne. Už počas prípravy bola veľmi rýchla, jazdila len pár sekúnd za nami. Chlap vždy znervóznie, keď ho žena tlačí (smiech).

Aká je 17-ročná vychádzajúca hviezdička?

Poznám ju už dlhšie. Je to príjemná mladá baba. Má v sebe takého chlapského ducha. Zároveň aj trochu flegmatickú povahu. To je pre vrcholového športovca výborné, pretože keď človek berie veci veľmi zodpovedne – napríklad ako ja – tak si často spôsobí len problémy. Alice razí heslo – ak to vyjde, tak super, ak nie, nič sa nedeje, ideme ďalej. Jej povaha je podobná Petre Vlhovej. Aj preto obe tak rýchlo vyleteli nahor. Viem si predstaviť, že keď sa Petra teraz pozerá na súťaženie trochu zodpovednejšie, nemá to pred sebou úplne ľahké. Obe si však počínajú veľmi dobre, klobúk dole pred nimi.

Adam Žampa. Foto: TASR, Martin Baumann
Chorvátsko SR Lyžovanie SP slalom 1.kolo Žampa Adam Žampa.

Môže mladá Novozélanďanka potrápiť duo Shiffrinová, Vlhová?

V obrovskom slalome určite áno. V slalome nie. Neznáša ho. Môže byť dobrá aj v super G, v tejto disciplíne ju trénuje exkouč legendárnej Lindsey Vonnovej. Veľkú budúcnosť má aj v kĺzavých disciplínach, ale na to ešte musí trochu dospieť.

Zostáva slalom pre vás prioritou?

Áno, slalom a obrovský slalom. Do toho si pridám dve-tri super G, v ktorých si chcem vyskúšať pocit rýchlosti tak, aby sa mi ľahšie jazdil obrák.

Keď sa obzriete za minulou sezónou, prevláda spokojnosť alebo sebakritika?

Vždy sa dá ísť lepšie. Pretekov v sezóne je však málo. Ak sa vám podarí dobre zajazdiť tri-štyri podujatia, tak je to dobrá sezóna. Ak vám tri-štyri nevyjdú, je to sezóna nanič. Ak sú výsledky stabilné, pretekár si zlepšuje štartové číslo, ktoré potom robí veľké rozdiely medzi dobrými a najlepšími. Chcem pravidelne bodovať a ukotviť sa v elitnej tridsiatke. Lyžovanie je typ športu, v ktorom môže prekvapiť hocikto. Ako napríklad ja na olympiáde.

Stále platí, že je dobré mať pri sebe brata?

Je to veľká výhoda. Sme dvaja, s Andreasom jazdíme na podobnej úrovni. Vždy je lepšie, keď sa dopredu ťahajú dvaja, ako keby to mal človek dokázať sám. Nesmiem zabudnúť aj na ďalšieho súrodenca. Teo má sedemnásť, druhým rokom je vo FIS kategórii. Často s nami trénuje a niekedy nás časmi skutočne prekvapí. Dosiahol už viaceré zaujímavé výsledky. Čaká ho ale ešte dlhá cesta.

Uvidíme teda v budúcnosti troch Žampovcov v seriáli Svetového pohára?

Bola by to rarita, nikdy takto žiadni bratia či súrodenci neboli. Všetci traja na to budeme potrebovať zdravie i šťastie, ale mohlo by sa to podariť.

Pred novou sezónou ste zmenili technický materiál. Čo to obnáša?

Rozhodli sa tak vývojári vo firme Salomon, ktorá nás zásobuje lyžami. Výsledky nielen moje, ale aj ostatných chalanov, ktorí majú tieto lyže, sa veľmi líšili. Jedny preteky boli super, v druhých sa človek nedostal ani do druhého kola. Lyžovanie zostalo rovnaké, ale lyže v inom snehu nepočúvali tak, ako mali. Nové lyže sú viac rozšírené v zadnej časti tak, aby držali v oblúku. Jedna malá vec – na viazaní, na lyži – dokáže zmeniť jazdu o niekoľko desatín a to je v lyžovaní markantný rozdiel.

Adam Žampa. Foto: TASR/AP, Shinichiro Tanaka
Adam Žampa Adam Žampa.

Keď Marcel Hirscher na konci leta ukončil kariéru, na sociálnu sieť ste napísali, že Svetový pohár už nebude taký ako predtým. Otvára sa šanca pre nové tváre?

Marcel bol kráľ Svetového pohára a bolo mi cťou s ním súťažiť. Keď raz budem hodnotiť kariéru, tak si poviem, že som ho trikrát aspoň v jednom kole zdolal. Na základe týchto výsledkov sme sa registrovali a občas prehodili slovko-dve. Bude to trochu zvláštne, keď tu Hirscher nebude. Na druhej strane, predpokladám vyrovnanú sezónu, čo sa ukázalo už počas víkendu v Söldene.

Aký zaujímavý vzor ste si vybrali na vašu helmu tentokrát? Bude ladiť s novými tmavými kombinézami?

Stále mám na nej moje šťastné číslo trinásť, ako aj nápis – time to fly, pretože som vždy obdivoval pilotov a celkovo letectvo. Aj v lyžovaní niekedy musíte lietať. Na helme nechýba ani anjel v podobizni ženy, ten ma stráži už roky. Kombinéza je tmavá, vyzeráme ako čierni Spidermani. Je výrazná, kontrastuje s bielom helmou. Páči sa mi to.

Keď ste nedávno na sociálnu sieť umiestnili spoločnú fotku s predsedom SNS Andrejom Dankom, niektorí fanúšikovia tvrdili, že ste sa dali zneužiť na politickú reklamu. Ako to vnímate?

Nikdy nie je ľahké, keď sa človek stretne či odfotí s politikom. Politika je vnímaná inak ako šport. Vyzdvihol som športové poukazy, ktoré verím, že pomôžu mladým športovcom v budúcnosti. Do iných vecí v politike sa ako lyžiar nepletiem a ani nebudem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Adam Žampa