Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biely cirkus sa začína. Ak bude Vlhová zdravá, prekoná svoj rekord

Hoci sa Svetový pohár v alpskom lyžovaní ešte nezačal, on už na svahoch dávno zarezáva. Tréner Ski Academy Vrátna Karol Král sa teší na štart bieleho cirkusu. A predpokladá, že v ženskej časti bude hrať dôležitú rolu opäť aj Petra Vlhová.

25.10.2019 06:00
Petra Vlhová Foto: ,
Dokáže Petra Vlhová zopakovať úspechy z minulej sezóny?
debata

„Budem rád, keď sa umiestni v najlepšej šestke. Ako majsterka sveta v obrovskom slalome však môže pomýšľať aj na víťazstvo,“ vraví pred štartom SP v Söldene lyžiarsky expert.

Tešíte sa na novú sezónu?

Inak ju vnímajú pretekári, ktorí sú od mája na snehu, a inak verejnosť. Pre nás je to premiéra a prvý test. Fanúšikom pripomína prichádzajúcu zimu a štart príprav či nákupov nového výstroja.

Prinesie nejaké prekvapenie?

Pre Vlhovú nie je Sölden cieľom prípravy, ale stále iba jej súčasť a to aj napriek tomu, že už štartuje Svetový pohár. Do skutočného začiatku zostáva ešte dostatok času. Samozrejme, že žiaden lyžiar tieto preteky nepodcení.

Do nového ročníka vstúpi na mieste, kde sa vlani začala jej životná sezóna – paradoxne vypadnutím v druhej jazde. Čo od nej očakávate?

Budem veľmi rád, keď sa umiestni v najlepšej šestke. Iste – ako aj priaznivci – si želám pódiové umiestnenie. Nakoniec, od majsterky sveta sa víťazstvo očakáva. Každý športovec chce posúvať svoje hranice, aj preto Petra zaradila do prípravy nové prvky. Teším sa na jej maximálne výkony – body sa už potom ľahko spočítajú.

Bude náročné nadviazať na 1383 bodov a 14 pódií z predošlého ročníka?

Ak bude zdravá, svoj bodový rekord prekoná. Netreba však na to myslieť. Je potrebné sa pripraviť na veľmi náročnú sezónu. Hoci bude bez vrcholu – majstrovstiev sveta či zimných olympijských hier – očakávania budú veľké.

Karol Král. Foto: Archív Karola Krála.
Karol Král. Karol Král.

Získa väčšinu bodov v slalome alebo bude pokračovať jej prerod na elitnú lyžiarku obrovského slalomu?

Petra už elitnou lyžiarkou v obrovskom slalome je. Neočakávam, že opustí vybojované pozície na úkor inej disciplíny. Iste, bola by škoda nevyužiť jej schopnosti v alpskej kombinácii a to bez toho, aby nastal pokles výkonnosti v klasickom slalome.

Vlhovci prijali správu o rozšírení alpskej kombinácie veľmi pozitívne…

Je skvelá nielen pre Petru, ale aj celé lyžovanie. Pre Vlhovú, ako striebornú medailistku z posledných majstrovstiev sveta, sa nič lepšie nemohlo stať. V budúcnosti jej to môže uľahčiť prechod z technických do kĺzavých disciplín.

Má Vlhová v kombinácii najväčšiu šancu na malý glóbus?

Ten môže získať aj v klasickom i obrovskom slalome. Stačí pár výpadkov a matematika je zrazu úplne iná. To isté nebezpečenstvo však číha aj na Petru.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

A few seconds of my summer prep... speed and precision#training #speed #summerprep

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

Bude favoritkou opäť Mikaela Shiffrinová?

Zostáva ašpirantkou na víťazstvo v celkovom hodnotení. Stále je o krok vpredu pred súperkami, a to aj napriek tomu, že ju niekedy dokážu zdolať. Ak nájde správnu motiváciu, isto bude dominovať celkovému hodnoteniu. Nás môže tešiť, že jednou z jej najsilnejších konkurentiek je Vlhová.

Zasiahne do tohto dvojboja ešte niekto iný?

Sezóna nebude len o súboji dvoch pretekárok… Už v sobotu v Söldene môže byť na pódiu osem až desať lyžiarok. Veľmi sa teším na nové kométy, ktoré preletia výsledkovým poľom. Verím, že sa čoskoro ukážu aj na stupňoch víťazov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

bippity boppin’ . . . also, ouch

Príspevok, ktorý zdieľa Mikaela Shiffrin ⛷ (@mikaelashiffrin),

Vlhová by rada absolvovala okrem kombinácie aj rýchlostné disciplíny. Môže v nich prekvapiť?

Kĺzavé disciplíny sa nedajú skúšať, najmä nie vo Svetovom pohári. Je nutné ich natrénovať, k čomu Petre môže poslúžiť alpská kombinácia a využitie zjazdárskych tréningov pred jej štartom.

Kalendár Svetového pohára je ešte nahustenejší ako predtým. Neobávate sa o lyžiarky?

Nie, vedia, čo ich čaká. Nebude to však jednoduché. K sezóne patrí okrem pretekov aj cestovanie, balenie, tréningy, relax, mediálne povinnosti či osobný život. Žiaľ, alpské lyžovanie je nebezpečný šport. Preto prajem všetkým, aby sa im v sezóne vyhli zranenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Karol Král