Pôvodná šestka sa rozšírila. Pretekár F1 zdôvodnil, prečo už nepokľakol

lt, Pravda | 03.08.2020 10:59
Silverstone, ceremoniál Foto: ,
Ceremoniál boja proti rasizmu pred VC Veľkej Británie. Valtteri Bottas (vľavo) síce na snímke stojí, no aj on sa pripojil k tým, ktorí pokľakli.
Pred dvoma týždňami v Maďarsku sprevádzal ceremóniu boja proti rasizmu chaos. Pretekárom formuly 1 chýbala organizácia a svoj postoj demonštrovali rozpačito v boxovej uličke Hungaroringu. Kvôli nezrovnalostiam v komunikácii sa naň niektorí jazdci ani nedostavili.

Nahnevalo to najmä Lewisa Hamiltona. Jediný jazdec tmavej pleti v šampionáte, sa plánoval porozprávať o nezvládnutej situácii s vedením F1. A možno aj jeho aktivita padla na úrodnú pôdu.

Pred nedeľnými pretekmi v Silverstone sa piloti pri prevedení podpory spomínanej veci vrátili na štartovú rovinku – podobne v úvode sezóny v Rakúsku.

Aj teraz mali všetci oblečené tričká s nápisom End Racism (Koniec rasizmu), Hamiltonovi sa rovnako ako predtým vynímalo na hrudi Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží).

Dramatická VC Veľkej Británie F1 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jazdci na čele s Lewisom Hamiltonom pred gestom...

Práve s týmto hnutím a jeho podporou sa spája gesto pokľaknutia, ale aj jeho kontroverzné pozadie. To prispelo k tomu, že k pôvodne šiestim pilotom, ktorí ho nenasledujú, sa pridal ďalší.

Okrem Maxa Verstappena, Charlesa Leclerca,, Kimiho Räikkönena, Antonia Giovinazziho, Carlosa Sainza a Daniila Kvjata zostal prvýkrát stáť aj Kevin Magnussen.

Dánsky jazdec tímu Haas prišiel s vysvetlením. Pri pokľaknutí sa necítil príjemne kvôli spájaniu gesta s organizáciou Black Lives Matter a jej krajne ľavicovým politickým pozadím.

VIDEO: Jazdci F1 podporujú boj proti rasizmu

"Spolu s ostatnými jazdcami sme sa rozprávali o tom, ako by sme mohli ukázať našu solidaritu a podporu antirasistickému boju, ktorý momentálne hýbe svetom. Niektorí jazdci sa rozhodli nekľaknúť si, iní áno. Premýšľal som o tom, či by som to mal urobiť, alebo nie.

Napokon som sa rozhodol, že nechcem, aby to bolo spájané s hnutím Black Lives Matter. Nemôžem súhlasiť so všetkým, za čím táto organizácia stojí, no súhlasím s ukončením rasizmu a podporou konca diskriminácie černochov.

Kevin Magnussen. Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Kevin Magnussen Kevin Magnussen.

Myslím si, že je to takto správne. Nemám problém s jazdcami, ktorí sa rozhodli nepokľaknúť. Všetci sme zjednotení v boji proti rasizmu. Myslím si, že každý pretekár i človek môže slobodne prejaviť svoje myšlienky, ako to uzná za vhodné," uviedol 27-ročný rodák z Roskilde.

Britskú Veľkú cenu, ktorú po dramatickom závere vyhral Hamilton, Magnussen pre haváriu nedokončil.

Piate preteky sezóny sa túto nedeľu uskutočnia opäť v Silverstone. Podujatie ponesie názov Veľká cena k 70. výročiu F1.