Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton si s ním chcel pohovoriť. Šéf FIA: Na všetkých životoch záleží

Má židovský pôvod a jeho manželka je Číňanka. Šéfovi Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Jeanovi Todtovi téma rôznorodosti nie je cudzia.

27.07.2020 08:16
F1, pokľaknutie Foto: ,
Akcia proti rasizmu s pokľaknutím väčšiny pretekárov F1 v rakúskom Spielbergu.
debata (5)

„Potrebujeme lídra. Kde je v takomto scenári Jean?“ spýtal sa po Veľkej cene Maďarska Lewis Hamilton. „Nemalo by byť na mne, aby som ich oslovoval,“ dodal líder šampionátu.

Brit tvrdil, že vedenie formuly 1 by malo robiť pre boj proti rasizmu viac. Poukazoval najmä na chaotický ceremoniál v boxovej uličke Hungaroringu.

Okrem Todta sa Hamilton v tejto otázke plánoval skontaktovať aj Chaseom Careym, prezidentom spoločnosti Liberty Media, vlastníka formuly 1.

Todt pre agentúru AFP povedal, že so šesťnásobným majstrom sveta sa pozhováral.

„Vo FIA dlhodobo bojujeme za diverzitu a rodovú rovnosť – pokiaľ nejde o politickú záležitosť. Naša federácia je apolitická, takisto ako Medzinárodný olympijský výbor, s ktorým úzko spolupracujeme. Súhlasím, že šport je dobrou platformou a v F1 dávame možnosť tým, ktorí sa chcú vyjadriť,“ upozornil Todt.

Hamilton, jediný jazdec tmavej pleti v seriáli, sa angažuje v hnutí Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) a v geste pokľaknutia na protest proti rasovej nespravodlivosti a policajnému násiliu plánuje pokračovať.

Nepripojilo sa však k nemu celé štartové pole. Brit verí, že sa to zmení a do konca sezóny sa pridajú všetci. Todt tvrdí, že na takejto akcii nie je nič zlé, Hamiltonovu iniciatívu podporuje, ale je na každom z pilotov, aby sa rozhodol, či si pokľakne alebo nie.

Šéf FIA Jean Todt. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Jean Todt Šéf FIA Jean Todt.

„Niektorí si chcú kľaknúť, iní svoj postoj takýmto spôsobom nechcú vyjadriť. To je sloboda a demokracia a musíme zabezpečiť dodržiavanie týchto zásad. Ľudia sú rôzni. Niektorí vystupujú hlasnejšie, iní potichu, ale cieľom všetkých je ukončiť rasizmus,“ pokračuje 74-ročný Francúz a dodáva:

„Ja vravím, že záleží na samotnom ľudskom živote, životoch. Nielen čiernych, žltých či bielych. Na každom živote záleží.“

Poslednou vetou vyvolal kontroverziu. „Reakcia All Lives Matter sa totiž vníma ako potlačenie celého hnutia proti rasizmu a upozorňuje na diskrimináciu, ktorej čelia černosi,“ napísal portál sportsrush.com.

Lewis Hamilton s tričkom Black Lives Matter (Na... Foto: SITA/AP, Mark Thompson
Lewis Hamilton Lewis Hamilton s tričkom Black Lives Matter (Na životoch čiernych záleží).

„Pre Lewisa je rasizmus citlivou témou, ktorá je preňho veľmi dôležitá,“ povedal Todt pre Daily Mail. Priznal, že v detstve ho žiadali, aby mlčal o svojom otcovi, Židovi z Poľska, ktorý počas 2. svetovej vojny utiekol do Francúzska.

„Asi vo veku 17–18 rokov som sa rozhodol, že to už viac nechcem skrývať. Moja manželka (slávna čínska herečka Michelle Yeohová, pozn.) je Číňanka. Tiež má kvôli tomu občas problémy,“ priznal.

TV Pravda: Šéf FIA Jean Todt pri návšteve Bratislavy hovoril aj o Michaelovi Schumacherovi (vysielané 31. 5. 2019)
Video
Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Jean Todt #Black Lives Matter