So Shiffrinovou sa niečo deje. Vlhová je v životnej forme

Michal Gavroň | 19.01.2020 22:46
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
S nemým úžasom sledoval, ako sa jeho niekdajšia zverenka Petra Vlhová bije o prvé víťazstvo v obrovskom slalome v sezóne. Tréner Rastislav Mažgút je rád, že sa slovenská alpská lyžiarka po komplikovanom lete vrátila do vrcholnej formy. "Sobotňajší triumf to potvrdil," tvrdí.

Ženy majú za sebou historicky prvý paralelný obrovský slalom. Čo ukázal?

Je to nová disciplína. Dáva možnosť presadiť sa menej známym pretekárkam. Oblúky v nej sú neporovnateľné s inými disciplínami. V prvom kole obrovského slalomu v Sestriere boli bránky rozostavené 27 metrov od seba. V paralelnom to bolo 19 až 20 metrov. Vlhovej to akosi nesadlo.

Kde vidíte dôvod jej konca v osemfinále?

Má dlhšie obrákové lyže. Na slalomových jej to v paralelných pretekoch ide. Nemala svoj deň. Po troch víťazstvách si to však môže dovoliť.

V paralelnom obrovskom slalome nemohla využiť techniku atakovania brán. Zohralo aj to svoju rolu?

Medzi bránkami v paralelnom slalome je rozostup 12 až 13 metrov. V nedeľu bol polomer oblúka väčší. Určite by to nebola rýchlejšia taktika.

V marci sa v Aare rozhodne o držiteľke premiérového titulu v paralelných pretekoch. Bude ňou Vlhová?

Pôjde sa klasický slalom, takže bude znova veľkou favoritkou. Verím, že ho získa. V tíme tomu podriadili prípravu. Tréner Livio Magoni pred sezónou povedal, že chcú získať glóbusy v alpskej kombinácii a paralelnom slalome. Po vypadnutí v Zauchensee zostáva už len jediná šanca. A Petra ju využije.

V sobotu boli diváci v Sestriere svedkami veľmi tesných pretekov. Čo hovoríte na fakt, že trojica najlepších sa zmestila do jednej stotiny sekundy?

Úžasné! Vlani v Maribore bola Petra narovnako s Mikaelou. Teraz to muselo byť pre Shiffrinovú veľmi náročné na psychiku. Trošku tým môže utrpieť, naopak Petra získať.

Čím to je, že v obrovskom slalome nedokáže Shiffrinová tak dominovať ako v slalome?

Je tam najväčšia konkurencia medzi ženami. V tomto ročníku sa išli štyri obrovské slalomy a rovnaký je aj počet vítaziek, len Brignoneová má dve. Mikaela sa možno zhoršila a je tu priestor pre ostatné.

Víťazstvo Vlhovej a Brignoneovej v Sestriere Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová so svojím tímom po víťazstve v...

Kde vidíte hlavné dôvody jej slabšej formy?

V Petriných výkonoch. Trikrát zdolala Shiffrinovú, markantný rozdiel v Záhrebe zrejme na Američanke zanechal stopy. Niektorí tvrdia, že je za tým aj väčšia pozornosť smerom k rýchlostným disciplínam. Ja s tým nesúhlasím. Vlhová vytvára veľký tlak na Shiffrinovú. Ukázala, že ju vie zdolávať. Pochopili to aj Talianky či Robinsonová v obrovskom slalome.

Máte pocit, že robí viac chýb ako zvyčajne?

Sledujem ju už desať rokov. Ešte nikdy nerobila toľko chýb ako teraz. V slalome rozšírila stopu, jej nohy sú viac vzdialené od seba. To bol poznávací znak jej formy. Zdá sa mi, že je viac v záklone a telom naháňa lyže. Jej perfektný postoj je preč. Niečo sa s ňou deje, nie je stopercentná.

Mikaela Shiffrinová po nevydarenom paralelnom... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová po nevydarenom paralelnom obrovskom slalome v Sestriere.

Prežíva Vlhová najlepšie slalomové obdobie kariéry?

Jednoznačne. Ani Shiffrinovej ťažkosti neznevažujú fakt, že Vlhová je v životnej forme. A to platí aj napriek zaváhaniu v Levi. Tam vyhrala prvé kolo, jedno zo štyroch v slalome v tomto ročníku. Na druhej strane – stále to môže byť lepšie. Vždy platí, že vyhráva ten, kto spraví najmenej chýb. A tou je v slalome momentálne Vlhová.

Do konca slalomovej sezóny zostávajú štyri slalomy. Shiffrinová má 80-bodový náskok pred Vlhovou. Môže sa súboj o malý glóbus ešte zdramatizovať?

Stať sa môže hocičo. Choroba, únava, zranenie – to nechcem ani privolávať – či špicar a bude z toho veľká dráma. Ak bude Petra jazdiť takto, je tam nádej. Uvidíme, v akej forme bude v Maribore po pretekoch v rýchlostných disciplínach.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ