Matthews obhájil titul. V záverečnom špurte zdolal Sagana

SITA, TASR | 13.09.2019 22:21, aktualizované: 
Sagan Foto: ,
Michael Matthews (v strede) zdolal v záverečnom špurte Petra Sagana a Grega Van Avermaeta.
Austrálčan Michael Matthews z tímu Sunweb vyhral jednorazové cyklistické podujatie Grand Prix Cycliste de Québec, ktoré je tradičným septembrovým dielom v bohatej mozaike podujatí WorldTour.

Dvadsaťosemročný rodák z Canberry obhájil prvenstvo spred roka a ovládol piatkové preteky so štartom aj cieľom v Québec City (201,6 km). Slovák Peter Sagan vo farbách Bory-Hansgrohe finišoval s minimálnym odstupom na druhej priečke, tretí skončil Belgičan Greg Van Avermaet z družstva CCC.

Cyklisti súperili už jubilejný desiaty raz na členitom a zvlnenom mestskom okruhu v Québecu s dĺžkou 12,6 km, ktorý absolvovali dovedna šestnásťkrát. Pelotón musel čeliť v priebehu pretekov viacerým únikom, ale kontroloval ich a od méty 25 km pred cieľom sa balík držal pokope.

V záverečnom kole sa síce viacerí jazdci skúšali zaútočiť, ich snaha však tiež nepriniesla želaný efekt. Rozhodujúca selekcia nastala až v poslednom stúpaní. Z pelotónu sa oddelili Julian Alaphilippe, Diego Ulissi, Van Avermaet, Sagan či Matthews. V posledných metroch začali taktizovať, priblížili sa k ním ďalší pretekári, no austrálsky cyklista si ušetril najviac síl a oslávil svoj 35. profesionálny triumf.

Sagan absolvoval v Québecu len druhý štart od konca júlovej Tour de France. V kanadskom meste sa mu dlhodobo darí, v rokoch 2016 a 2017 na tradičnom zámorskom podujatí triumfoval. Rodák zo Žiliny si pripísal už 103. druhé miesto v profikariére. Okrem toho má na konte 113 víťazstiev a ďalšie môže pridať v nedeľu, kedy sa predstaví na „klasike“ v Montreale.

"Tím dnes pracoval skvele, mal preteky pod kontrolou, držal ma v bezpečí a v dobrej pozícii na posledné kilometre. Alaphilippe zaútočil približne dva kilometre pred cieľom, na čo som zareagoval a vytvorila sa skupinka so štyrmi či piatimi jazdcami, ktorí si vpredu vybudovali náskok.

Bol som v nej spoločne s Alaphilippeom, Van Avermaetom a Ulissim, no hlavný balík nás na cieľovej rovinke dostihol. Keď sa začal šprint, vyrazil som dopredu, no nemal som dostatok priestoru, aby som zvíťazil. Cítil som sa dnes dobre, uvidíme, čo sa stane v nedeľu, i keď preteky v Montreale sú náročnejšie," uviedol Sagan pre webstránku svojho tímu.

Grand Prix Cycliste de Québec (Québec City – Québec City, 201,6 km):

1. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 5:13:01 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Greg Van Avermaet (Bel.) CCC, 4. Diego Ulissi (Tal.) UAE Team Emirates, 5. Jasper Stuyven (Bel.) Trek-Segafredo, 6. Tom-Jelte Slagter (Hol.) Dimension Data – všetci rovnaký čas ako víťaz