Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Grand Prix Cycliste de Québec 2019

13.09.2019 o 20:30

Víťaz: Michael Matthews (AUS, Sunweb)

Štadión: Québec City, Kanada
Filter

To je odo mňa z týchto pretekov všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.

Podľa predpokladov sa o všetkom podstatnom rozhodlo v poslednom okruhu na záverečných stúpaniach. Ako prvý nastúpil Julian Alaphilippe, ktorý roztrhal pelotón a za ním zostala len skupinka jazdcov v čele s Petrom Saganom, Gregom van Avermaetom či Michaelom Matthewsom. Alaphilippe sa snažil nastupovať naďalej, pred cieľovým kopcom sa ale pred neho dostali Sagan s van Avermaetom. Dlho to vypadalo, že práve oni dvaja si to rozdajú o víťazstvo, najsilnejšie nohy v závere ale ukázal Michael Matthews, ktorý ich v závere pomerne výrazne prešprintoval a obhájil svoj triumf z minulého roka. O druhom mieste pre Petra Sagana rozhodla v tesnom finiši s van Avermaetom cieľová fotografia. Na štvrtom mieste prešiel cieľom Diego Ulissi a na piatom Jasper Stuyven. Alaphilippe, ktorý zaútočil ako prvý, napokon skončil až na siedmom mieste.

Celkové poradie:

1. Michael Matthews (Austrália, Sunweb) 5:13:01
2. Peter Sagan (Slovensko, Bora – Hansgrohe) +0 s
3. Greg van Avermaet (Belgicko, CCC Team) +0 s
4. Diego Ulissi (Taliansko, UAE – Team Emirates) + 0 s
5. Jasper Stuyven (Belgicko, Trek-Segafredo) +0 s
6. Tom-Jelte Slagter (Holandsko, Dimension Data) +0 s
7. Julian Alaphilippe (Francúzsko, Deceuninck – Quick-Step) +0 s
8. Timo Rossen (Holandsko, Jumbo-Visma) +0 s
9. Tim Wellens (Belgicko, Lotto Soudal) +0 s
10. Benoît Cosnefroy (Francúzsko, AG2R La Mondiale) +0 s

Cieľ

Peter Sagan končí na druhom mieste a Greg van Avermaet na treťom! Rozdiel medzi nimi bol veľmi tesný a druhé miesto Sagana musela definitívne potvrdiť až cieľová fotografia.

Cieľ

Michael Matthews dokázal prešprintovať dvojicu Greg van Avermaet a Peter Sagan a stáva sa víťazom Grand Prix Cycliste de Québec 2019! Austrálčan obhajuje svoje vlaňajšie víťazstvo.

200 m

Alaphilippe vyrazil do šprintu ako prvý, van Avermaet so Saganom ho ale obišli. Šprint ale začali zrejme priskoro a po pravej strane sa pretlačil okolo nich bleskurýchlo dopredu Michael Matthews.

400 m

Sagan prichádza na posledné stovky metrov ako prvý, tesne za ním sa ale držia van Avermaet, Alaphilippe i Matthews.

1 km

Posledný kilometer. Boj na víťazstvo sa zmenšil na skupinu s Alaphilippeom, Saganom, van Avermaetom či Matthewsom, ktorá však nespolupracuje. Tesne za nimi je zvyšok pelotónu, ktorý ale už nemá dostatočnú rýchlosť na to, aby mohol bojovať s nimi o triumf v pretekoch.

1,5 km

Alaphilippe po tom, čo jeho únik so Saganom dotiahla skupinka van Avermaeta, sa pokúsil o ďalší únik. Ten ale zachytil Sagan, ktorý ho obišiel a teraz je sám na čele.

2 km

Alaphilippe znovu nastupuje a za ním sa dotiahol v stúpaní na Côte de la Potasse Peter Sagan.

3 km

Alaphilippeovi sa napokon nepodarilo utiecť čelu pelotónu, podarilo sa mu ho ale roztrhať.

3,5 km

Alaphilippe na úpätí Côte de la Montagne okamžite vyrazil dopredu. Za ním sa držia Stuyven, Asgren a Peter Sagan.

4 km

Začína stúpanie na Côte de la Montagne. Jediným jazdcom Deceuninck – Quick-Step, ktorý nie je na čele, je Evenepoel.

5 km

Posledných 5 km je pred nami! Na čele je šesť jazdcov Deceuninck – Quick-Stepu, za nimi Peter Sagan a v jeho tesnej blízkosti i van Avermaet či Matthews. Hlavní favoriti sú tak pripravení na boj o víťazstvo.

6 km

Jazdci Deceuninck – Quick-Step sa zoradili na ľavej strane pelotónu v klasickom šprintérskom vláčiku. Okrem nich sú na čele jazdci z niekoľkých tímov.

7 km

Nathan Earle z Israel Cycling Academy sa dokázal odtrhnúť do pelotónu, ten ale trochu šetrí sily na záverečné stúpanie. Jeho únik kontroluje a drží si ho na dohľad.

8 km

Peter Sagan sa nachádza v prednej časti pelotónu, tesne za Michaelom Matthewsom. Víťazi posledných troch ročníkov tak zrejme budú mať reálnu možnosť vyhrať dnešné preteky.

8,5 km

Všetko zatiaľ smeruje k tomu, že sa zrejme dočkáme šprintu v záverečnom stúpaní.

9 km

Evenepoel je na úplnom konci pelotónu a je tak zrejme bez šance na úspech v dnešných pretekoch. Na opačnom konci zachytávajú jazdci na čele pelotónu jeden pokus o únik za druhým.

10 km

Ani Nibali neuspel. Pelotón si už v tejto chvíli dáva veľký pozor na únik a zlikvidoval i únik Ivána Garcíu Cortinu.

11 km

Enric Mas z Deceuninck – Quick-Step zaútočil. Neuspel, ale hneď potom zaútočil Nibali.

11,5km

Pelotón dostihol Bassa, na rovinatý úsek posledného okruhu teda vstupuje pelotón ako jedna veľká skupina.

12,5km

Basso stále ostáva na čele. Medzi ním a pelotónom je medzera veľká niekoľko desiatok metrov, ktorú zrejme taliansky pretekár Ineosu neudrží do ciele.

13 km

Tesne pred cieľovou čiarou sa pokúsil o únik Leonardo Basso, ktorý zrejme vstúpi do posledného okruhu na prvom mieste.

13,5km

Pelotón začína posledný km predposledného okruhu. Dewulfa pelotón dostihol a na čele je teraz jazdec tímu Deceuninck – Quick-Step. Všetci hlavní favoriti sa zatiaľ držia bez väčších problémov v pelotóne.

14 km

Movistar Dewulfa nedostihol, zvýšil však tempo pelotónu natoľko, že už má Belgičana na dohľad.

14,5km

Za ním nastupuje z balíku niekoľko jazdcov tímu Movistar, ktorí sa približujú k Dewulfovi.

15 km

Pelotón niekoľko pokusov o únik dokázal zachytiť, uspieť sa tak podarilo až Stanovi Dewulfovi z tímu Lotto Soudal, ktorý je v zjazde z tohto kopca na čele úplne osamotený.

16 km

Hneď na úpätí Côte de la Montagne začali útoky. Naopak z pelotónu odpadáva Kwiatkowski a zrejme definitívne i de Plus.

17 km

Do čela sa začína tlačiť i tím Bahrain Merida, konkrétne Agnoli, ktorý má za sebou svojho kolegu Sonnyho Colbrelliho.

18 km

Pelotón sa približuje k Côte de la Montagne veľkou rýchlosťou, uvidíme teda, koľko jazdcov toto tempo v stúpaní vydrží.

19 km

Do čela pelotónu sa tlačí tím Ineos, predovšetkým Michal Kwiatkowski, ktorý znovu zvyšuje tempo. Na rovinatom úseku sa ale balík stále drží pohromade.

20 km

Julian Alaphilippe, naopak, je takmer na konci pelotónu a bude už mať pri tomto tempe zrejme veľký problém zaútočiť na víťazstvo.

21 km

Na rovine sa pelotón výrazne naťahuje, Peter Sagan sa ale drží zhruba v prvej štvrtine pelotónu. Neďaleko pred ním sú Nibali, Wellens i Matthews.

23 km

Greg van Avermaet sa nachádza až úplne na konci pelotónu, spolu s jazdcami ale je Evenepoel, Castroviejo, Basso či de Plus.

24 km

Sunweb naďalej diktuje tempo balíku, ktoré je dostatočné vysoké na to, aby nedokázal nikto útočiť. Súčasne ale nie je dostatočné vysoké na to, aby sa pelotón na rovinatom úseku okruhu začal rozpadávať.

25,2km

Štrnásty okruh je minulosťou a pred jazdcami ostávajú posledné dva okruhy. Na jeho čele je tím Sunweb, medzi ktorými je Michal Kwiatkowski z Ineosu.

26 km

Tempo pelotónu po dostihnutí úniku trochu kleslo, dá sa však očakávať, že sa znovu zvýši. V pelotóne je v tejto chvíli zhruba stovka jazdcov. Peter Sagan sa zosunul zhruba do polovice pelotónu.

27 km

Evenepoel i de Plus sa dokázali vrátiť do pelotónu, sú však na jeho úplnom konci. Jazdci Sunwebu sa prehnali okolo Manniona, ktorý ešte pozdravil divákov a potom sa stratil v stále pomerne veľkom balíku.

28 km

Côte de la Potasse je miestom, kde sa končí únik dňa. Mannion je už len pár desiatok metrov pred jazdcami Sunwebu, ktorí sa nachádzajú na čele pelotónu.

29 km

Masa už dostihol pelotón a o chvíľu sa to isté stane i Mannionovi, ktorého má balík už skutočne na dohľad. Američan napriek tomu stále bojuje.

30 km

Gavin Mannion sa v stúpaní na Côte de la Montagne utrhol Masovi a ďalej pokračuje už len ako osamotený jazdec.

31 km

Pelotón už pohltil trojicu Burtnik – Bernard – Sagiv z úniku a naďalej jeho tempo diktujú jazdci Sunwebu. Tí na čele ešte pridali a stratu na vedúcu dvojicu stiahli už len na 20 sekúnd.

33 km

Vedúca dvojica Mas – Mannion predvádza skutočne vzornú spoluprácu a napriek vysokému tempu Sunwebu na čele pelotónu ich náskok neklesá. Stále sa pohybuje tesne nad polminútou.

34 km

Peter Sagan sa takticky vysunul v pelotóne dopredu, aby sa nestalo, že by sa mohol ocitnúť v skupine odpadlíkov. V tejto chvíli je na 4.-5. mieste balíku.

35 km

Pelotón sa začína trhať! Z pelotónu už odpadol Belgičan Remco Evenepoel (Deceuninck – Quick-Step), naopak skvelú stíhaciu jazdu predviedol po svojom páde Lucas Hamilton, ktorý sa do pelotónu dokázal dostať.

36 km

Sunweb na čele pelotónu sa snaží roztrhať balík, tempo pelotónu tak výrazne narástlo. Súčasne klesá i náskok vedúcich pretekárov, ktorý je už len tesne nad polminútou.

37 km

Zo štvorice prenasledovateľov vyrazil za Masom Gavin Mannion, ktorý sa doťahuje na vedúceho Španiela.

38 km

Strata štvorice Bernard, Burtnik, Mannion a Sagiv na vedúceho Masa je zhruba 20 sekúnd, strata pelotónu zhruba 45 sekúnd. Peter Sagan sa stále nachádza v zadnej polovice pelotónu, stále sa ale drží bez väčších problémov v balíku.

38 km

Mas sa už blíži k záveru trinásteho okruhu a narozdiel od predošlých okruhov tentokrát pretne cieľovú čiaru osamotený.

39 km

Pelotón ale opäť zrýchľuje a Masov náskok je už len zhruba 45 sekúnd pred pelotónom. Medzi Španielom a balíkom sa pohybuje štvorica jazdcov z úniku.

40 km

Vo vedúcej skupinke začínajú útoky. Najčerstvejším je Mas, ktorý si vypracoval pred svojimi kolegami z úniku už pomerne slušný náskok.

42 km

Vedúca skupinka začína stúpať na prvé stúpanie okruhu na Côte de la Montagne. Jej náskok sa v tejto chvíli pohybuje okolo minúty a štvrť.

43 km

Hamilton okrem zodraného lakťa našťastie nemá vážnejšie zranenia a po výmene bicykla sa snaží dotiahnuť naspäť do pelotónu.

43,4km

Lucas Hamilton (Mitchelton- Scott) uprostred pelotónu spadol, našťastie bolo tempo pelotónu veľmi pomalé a tak jeho protivníci dokázali zabrzdiť pri ležiacom Hamiltonovi.

45 km

Strata pelotónu znovu narástla o ďalších 10 sekúnd na minútu a 10 sekúnd. Skupina na čele i pelotón sa blížia ku kopcom v závere okruhu.

47 km

Pelotón trochu spomalil a náskok vedúcej skupinky okamžite narástol na zhruba minútu.

49 km

Vedúca skupinka je už na dohľad pelotónu a náskok naďalej klesá. Už nie je ani 50 sekúnd.

50,6km

Pelotón dokončil dvanásty okruh so stratou 56 sekúnd na vedúcu päťčlennú skupinu.

50,6km

Skupinka piatich jazdcov na čele práve dokončila svoj dvanásty okruh. Do cieľa im chýbajú ešte štyri okruhy, ich náskok je už ale nižší než jednu minútu a dá sa tak očakávať, že v tomto alebo ďalšom kole ich pelotón doženie.

51 km

Peter Sagan sa stále nachádza v zadnej časti pelotónu, zdá sa však, že sa pomerne v pohode drží v hlavnej skupine. Tá stiahla hlavne vďaka tempu Kaťuše na čele stratu na vedúcu skupinku už len na zhruba minútu.

52 km

Ďalší pokus o nástup pelotónu! Daniel Martin vyrazil pri stúpaní do čela a postupne sa medzi ním a zvyšku balíku začína vytvárať medzera.

53 km

Kaťuša diktuje tempo na čele pelotónu pri stúpaní na jeden z kopcov a tomuto tempu prestáva niekoľko jazdcov stačiť. Jedným z nich je Laurens de Plus, ktorý stráca kontakt.

54 km

Strata pelotónu, v ktorom sa zatiaľ drží Peter Sagan, naďalej postupne sťahuje stratu na vedúcu skupinku. Tá dosahuje 1 minútu a 46 sekúnd.

55 km

Na čele je päťčlenná skupina v tomto zložení:

  • Lluís Mas (Španielsko, Movistar)
  • Julien Bernard (Francúzsko, Trek – Segafredo)
  • Evan Burtnik (Kanada, Team Canada)
  • Gavin Mannion (USA, Rally UHC Cycling)
  • Guy Sagiv (Izrael, Israel Cycling Academy).
56 km

Náskok skupinky na čele naďalej klesá, aktuálne dosahuje už len zhruba 1 minútu a 50 sekúnd.

57 km

Nibali útočí! Pri stúpaní na prvý kopec okruhu Côte de la Montagne sa pokúsil o odtrhnutie od pelotónu, jeho nástup ale zachytil Kwiatkowski, za ktorým nasledoval zvyšok pelotónu.

59 km

Jeho útok dokázal pelotón zachytiť, pelotón ale zvyšuje svoje tempo a stratu na päticu lídrov stiahol už len tesne nad dve minúty.

60 km

Z pelotónu sa odtrhol kanadský jazdec Zhukowsky, ktorý si vypracoval už pomerne slušný náskok.

62 km

Pelotón práve vystúpal na koniec 11. okruhu a v tejto chvíli je Sagan až v zhruba poslednej tretine pelotónu. Do cieľa ostáva päť okruhov.

64,3km

Do cieľa nám v tejto chvíli ostáva 64,3 km. Na čele je skupina, ktorá má pred pelotónom náskok už viac ako dve a pol minúty.

Hlavní favoriti

Tieto preteky sú ako stvorené pre špecialistov na krátke stúpania a nedá sa vylúčiť ani záverečný šprint skupinky jazdcov. Za hlavných favoritov tak môžeme zaradiť víťaza posledného ročníka Michaela Matthewsa (Austrália, Sunweb), Petra Sagana (Slovensko, Bora – Hansgrohe), Grega van Avermaeta (Belgicko, CCC Team), Jaspera Stuyvena (Belgicko, Trek – Segafredo), Magnusa Corta (Dánsko, Astana Pro Team), Sonnyho Colbrelliho (Taliansko, Bahrain Merida) a Olivera Naesena (Belgicko, AG2R La Mondiale). Zaskočiť favoritov by mohli napr. Michal Kwiatkowski (Poľsko, Ineos), Tim Wellens (Belgicko, Lotto Soudal), Julian Alaphilippe (Francúzsko, Deceuninck – Quick-Step) či Diego Ulissi (Taliansko, UAE-Team Emirates).

Prehľad predošlých víťazov

2010 – Thomas Voeckler (Francúzsko)
2011 – Philippe Gilbert (Belgicko)
2012 – Simon Gerrans (Austrália)
2013 – Robert Gesink (Holandsko)
2014 – Simon Gerrans (Austrália)
2015 – Rigoberto Urán (Kolumbia)
2016 – Peter Sagan (Slovensko)
2017 – Peter Sagan (Slovensko)

2018 – Michael Matthews (Austrália)

Všeobecné informácie

Preteky sa konajú v Quebec City vo frankofónnej časti Kanady od roku 2010. Dnes nás teda čaká desiaty ročník týchto jednorazových pretekov, ktoré sú jednými z posledných v kalendári tohtoročnej UCI World Tour. Narozdiel od tradičných jednorazových pretekov sú Grand Prix Cycliste de Québec pretekmi založenými na mestských okruhoch. Cyklisti prejdú 16 kôl na okruhu dlhom 12,6 km, čo znamená celkovú dĺžku trate 201,6 km a počas jedného kola musia zdolať v rýchlom slede štyri stúpania:

  • Côte de la Montagne (dĺžka 375 m, priemerný sklon 10 %, úsek stúpania dlhý 165 m má sklon 13 %)
  • Côte de la Potasse (dĺžka 420 m, priemerný sklon 9 %)
  • Montée de la Fabrique (dĺžka 190 m, priemerný sklon 7 %)
  • Montée du Fort (dĺžka 1 km, priemerný sklon 4 %).

Štart, konce jednotlivých kôl a cieľ je tesne pred vrcholom stúpania na posledný kopec Montée du Fort.

Vítame Vás pri on-line prenose z cyklistických pretekov Grand Prix Cycliste de Québec 2019. Udalosť sa začne o 20:30.

Celkové poradie::
1. Michael Matthews (Austrália, Sunweb) 5:13:01
2. Peter Sagan (Slovensko, Bora – Hansgrohe) +0 s
3. Greg van Avermaet (Belgicko, CCC Team) +0 s
4. Diego Ulissi (Taliansko, UAE – Team Emirates) + 0 s
5. Jasper Stuyven (Belgicko, Trek-Segafredo) +0 s
6. Tom-Jelte Slagter (Holandsko, Dimension Data) +0 s
7. Julian Alaphilippe (Francúzsko, Deceuninck – Quick-Step) +0 s
8. Timo Rossen (Holandsko, Jumbo-Visma) +0 s
9. Tim Wellens (Belgicko, Lotto Soudal) +0 s
10. Benoît Cosnefroy (Francúzsko, AG2R La Mondiale) +0 s