Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ohromená a v šoku. Ukrajinke z top 30 zastavili činnosť pre doping

Mladá ukrajinská tenistka z top 30 svetového rebríčka Dajana Jastremská má problém.

07.01.2021 18:03 , aktualizované: 20:18
Dajana Jastremská Foto: ,
Dajana Jastremská.
debata

Mimosúťažný antidopingový odber vzorky moču z novembra 2020 odhalil v jej tele prítomnosť zakázanej látky – metabolitu mesterolón, ktorý napomáha tvorbe testosterónu.

Vzorka prešla testami v antidopingovom laboratóriu v kanadskom Montreale. Dvadsaťročná rodáčka z Odesy má predbežne zákaz účasti na turnajoch, informovala o tom Medzinárodná tenisová federácia (ITF).

Vyšetrovanie ešte nebolo ukončené a dovtedy nie je možné hráčku oficiálne potrestať.

Podľa ITF má Jastremská právo na odvolanie, ale dosiaľ sa tak nestalo. Sympatická Ukrajinka je aktuálne na 29. mieste v singlovom rebríčku WTA. Najvyššie bola Jastremská pred necelým rokom na 21. priečke.

"S istotou vyhlasujem, že som nikdy nebrala žiadne stimulačné prostriedky ani zakázané látky. Som ohromená a v šoku, najmä vzhľadom na to, že dva týždne pred týmto testom – 9. novembra 2020 – som mala negatívny výsledok na podujatí v Linzi. Po turnaji som prestala trénovať a oddýchla som si pred začiatkom novej sezóny.

V moči mi zistili len nízku koncentráciu metabolitu mesterolónu. Vzhľadom na predchádzajúci negatívny test mi odborníci povedali, že výsledok môže mať spojitosť s kontamináciou," uviedla Jastremská na sociálnych sieťach.

Zdôraznila, že je odhodlaná pracovať s tímom na tom, aby očistila svoje meno.

Najlepší grandslamový výsledok kariéry si pripísala v roku 2019 pri svojom wimbledonskom debute, na londýnskej tráve sa prebojovala do osemfinále. Na konte má tri víťazné turnaje na hlavnom okruhu WTA.

V júli spôsobila rozruch, keď na sociálnej sieti zverejnila fotografiu so začiernenou polovicou tela a nápisom „rovnosť.“ Za nešťastný pokus podporiť protirasistické protesty schytala kritiku, ospravedlnila sa a príspevok vymazala.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Dajana Jastremská