Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sen o obrate sa rozplynul. Veselý ušiel z mečbalu a poslal Čechov do Madridu

lovenskí tenisti si nezahrajú na finálovom turnaji Davisovho pohára 2020 v španielskom Madride. V kvalifikačnom zápase svetovej skupiny totiž v bratislavskej AXA aréne Národného tenisového centra (NTC) podľahli hráčom Česka 1:3 na zápasy.

07.03.2020 19:15 , aktualizované: 23:51
Česko, Davisov pohár Foto: ,
Český daviscupový tím sa teší z postupu na finálový turnaj.
debata (2)

Rozhodujúci bod pre hostí získal Jiří Veselý, ktorý v súboji tímových jednotiek otočil duel s Andrejom Martinom a za 167 minút vyhral 4:6, 7:5, 7:5. Piate naplánované stretnutie sa po dohode oboch kapitánov hrať nebude.

Jiří Veselý začal zápas veľmi dobre a sebavedomo. V prvom geme získal podanie súpera a následne brejk aj vďaka dvom esám čistou hrou potvrdil. Vzápätí viedol na príjme 40:15 a so slovenskými šancami to nevyzeralo ružovo. Martin však náročný tretí gem zvládol, udržal sa v kontakte a postupne sa čoraz viac dostával do hry aj na returne.

VIDEO: Madrid nám ušiel o jednu loptu, mrzí Hrbatého

Video

Veselému nevychádzal prvý servis, v úvodnom sete ho zapojil do hry iba v 58 percentách. Rodák z Bratislavy dokázal zmazať svoje manko a na rozdiel od piatkového zápasu s Rosolom zvládol aj koncovku setu, keď za stavu 5:4 „brejkol“ českého tenistu.

Martin pokračoval v zlepšenom výkone aj v druhom sete. Rýchlo sa dostal do vedenia 3:0, pričom v týchto troch gemoch zahral až desať víťazných úderov – Veselého nepustil k žiadnemu. Rodák z mesta Příbram následne zastavil úspešnú sériu piatich gemov súpera, ale o niekoľko minút neskôr išiel Martin za priaznivého stavu 5:3 podávať na víťazstvo.

Tenisové derby Slovensko - Česko Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Český daviscupový tím sa teší z postupu na...

Slovák bol od neho dve loptičky, ale Veselý dokázal prežiť kritické momenty. Navyše, po získanom brejku putovali na jeho konto ďalšie tri gemy, vďaka čomu poslal zápas do rozhodujúceho tretieho dejstva.

V treťom sete sa spočiatku viac bojovalo na servise slovenského hráča. V tretej hre odvrátil kvarteto brejkbalov Veselého a tiež zvládol aj tzv. Tildenov gem, hoci súper trikrát vyrovnal skóre na zhodu. Tridsaťročný Martin mal za stavu 5:4 mečbal, ale Čech si v správny čas pomohol priamym bodom z podania.

Diváci v AXA aréne si na prvý brejk v treťom sete museli počkať viac ako hodinu, keď v jedenástom geme stratil podanie Martin. Následne Veselý doviedol zápas do úspešného konca a spečatil postup Česka.

Martin po prehre neskrýval sklamanie. „Mal som to celé vo vlastných rukách. V druhom sete som viedol 5:2, za stavu 5:4 v treťom sete som mal mečbal, no zápas som nedotiahol do úspešného konca, čo ma veľmi mrzí. Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová po takomto zápase. Začal som horšie, no postupne som sa dostal na koňa a dominoval som, no rovnako ako proti Lukášovi Rosolovi som nezvldáol koncovky. Jirkov výkon sa naopak stuopňoval a na konci zápasu hral najlepší tenis.“

Podľa slovenského kapitána Dominika Hrbatého boli všetky tri dvojhry ako cez kopírak.

Andrej Martin odvracia loptičku Jiřímu Veselému. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Andrej Martin Andrej Martin odvracia loptičku Jiřímu Veselému.

"Koncovky setov zvládli lepšie českí tenisti. Neviem, čím to bolo. Možno tým, že boli v minulosti v elitnej svetovej štyridsiatke a majú viac skúsenosti z náročných zápasoch. Našim chalanom chýbalo viac odvahy. Andrej Martin hral od stavu 1:3 v prvom sete veľmi dobre, no nedotiahol to. Chýbala jediná loptička. Pri mečbale Veselý zaservoval do inej strany, ako Andrej čakal.

Ak by rozhodovala záverečná dvojhra, Noro Gombos by mal veľkú šancu zdolať Lukáša Rosola. Vo štvorhre boli Filip Polášek s Igorom Zelenayom o triedu lepší. V septembri urobíme všetko pre to, aby sme sa zachránili vo svetovej skupine. Možno to bude môj posledný zápas na kapitánskej lavičke. Dal som si za cieľ v priebehu troch rokoch postúpiť na finálový turnaj a ten sa nám splniť nepodarilo."

Veselý: Môj najťažší daviscupový duel

Veselý označil zápas s Martinom za veľmi náročný. „Začal som veľmi dobre, viedol som 3:1, za stavu 3:2 som však pokazil ľahký volej a karta sa obrátila. Androz Martin začal hrať neuveriteľný tenis, všetko vybehal a dokázal zneškodniť moje podania. Aj za nepriaznivého stavu som však veril, že sa to ešte dá otočiť. V treťom sete môj servis začal viac písať, čo mi veľmi pomohlo. Dnes sme si zaslúžili vyhrať obaja, som rád, že aj s prispením šťastia sa to podarilo mne. Bol to môj najťažší daviscupový zápas v kariére.“

Jiří Veselý po víťaznej loptičke derby... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Jiří Veselý Jiří Veselý po víťaznej loptičke derby Slovensko - Česko.

Český kapitán Jaroslav Navrátil počítal s tým, že Slováci budú tvrdý oriešok. „Vedel som, že nás čaká veľmi náročný zápas. Po prvom dni vyzeralo všetko optimisticky, viedli sme 2:0. Upozorňoval som však, že Slováci budú ešte hrýzť. Priznám sa, že som nečakal, že Andrej Martin bude hrať taký kvalitný tenis. Klobúk dolu pred Jirkom, ako to dokázal otočiť. Dúfam, že v Madride dosiahneme solídny výsledok,. Prekvapilo ma, že v Bratislave nebolo vypredané, pretože vo fedcupových derby zápasoch NTC praskalo vo švíkoch.“

Slováci vyhrali len štvorhru

Filip Polášek s Igorom Zelenayom na úvod sobotňajšieho programu potvrdili úlohu papierových favoritov a mladé české duo Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář zdolali 6:4, 6:4.

Kapitán českého tímu Jaroslav Navrátil na piatkovej tlačovej konferencii avizoval, že do štvorhry nasadí Jiřího Veselého a Lukáša Rosola. Napokon sa však rozhodol šetriť ich pre zostávajúce zápasy dvojhry.

Ani jeden z dvojice Forejtek, Kolář predtým nehral štvorhru v Davisovom pohári a aj drobná nervozita sa podpísala na strate hneď úvodného podania. Následne si oba páry držali servis, Slováci nemuseli čeliť ani jednému brejkbalu a bez problémov dokráčali k víťazstvu 6:4 v prvom sete.

Igor Zelenay a Filip Polášek (v pozadí) počas... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Igor Zelenay, Filip Polášek Igor Zelenay a Filip Polášek (v pozadí) počas štvorhry proti Česku.

Do druhého dejstva vstúpili Česi rovnako zle. Rozdiel bol iba v tom, že tento raz prišiel o podanie Forejtek a nie Kolář ako v prvom prípade. Skúsená slovenská dvojica pokračovala v druhom sete vo výbornom výkone a pri vlastnom servise získala úvodných jedenásť loptičiek.

Za stavu 5:3 pri podaní súpera síce nevyužila päť mečbalov, ale v následnom desiatom geme zápas ukončila. Pre účastníka vlaňajšieho Turnaja majstrov Poláška to bolo v rámci DP dvanáste víťazstvo vo štvorhre, pričom bilanciu na antuke upravil na 7–0. Zelenay sa pre zmenu dočkal siedmeho víťazstva v dvanástom reprezentačnom du­eli.

„Filip všetko zabíjal, na mne boľ veľký tlak, čo ma zväzovalo. Ale Filip ma podržal a našťastie sme zvíťazili. Náš cieľ bol dobre podávať a ísť hneď na sieť. To sa nám darilo. Čakal som, že Česi postavia niektorého zo singlistov, ale asi ich chceli šetriť,“ povedal Zelenay.

Slovenský kapitán Dominik Hrbatý počas štvorhry. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Dominik Hrbatý Slovenský kapitán Dominik Hrbatý počas štvorhry.

„Zápas bol z našej strany veľmi dobrý, nemali sme problémy na servise. Brejkov sme mohli urobiť viac, ale podali sme veľmi dobrý výkon. Na Čechov sme neustále vyvíjali tlak. Bolo dôležité, že nás ‚neprepaľovali‘, keď sme boli obaja na sieti. Dôležité bolo, že sme ich na začiatku oboch setov brejkli,“ uviedol Polášek.

SLOVENSKO – ČESKO 1:3

6. – 7. marca v Bratislave, antuka pod zatvorenou strechou AXA arény NTC

Sobota – dvojhra:
Andrej Martin – Jiří Veselý 6:4, 5:7, 5:7 za 167 minút
Sobota – štvorhra:
Filip Polášek, Igor Zelenay – Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář 6:4, 6:4 za 79 minút

Piatok – dvojhry:
Andrej Martin – Lukáš Rosol 4:6, 4:6 za 88 minút
Jozef Kovalík – Jiří Veselý 3:6, 5:7 za 94 minút

Postúpili aj Maďari či Chorváti

Austrálski tenisti postúpili na finálový turnaj Davisovho pohára, keď v kvalifikácii zdolali Brazílčanov 3:1. Po dvojhrách viedli 2:0, Juhoameričanom dala nádej štvorhra, v ktorej Felipe Meligeni Rodrigues Alves a Marcelo Demoliner zdolali Jamesa Duckwortha s Johnom Peersom 5:7, 7:5, 7:6 (8), no v tretej dvojhre si John Millman poradil s Thiagom Monteirom 6:7 (6), 7:6 (3), 7:6 (3) a rozhodol o postupe Austrálie.

V ďalšom zápase Kazachstan zdolal Holandsko 3:1 a predstaví sa na finálovom podujatí v Madride. Rozhodujúci tretí bod vybojoval Alexandr Bublik triumfom nad Robinom Haaseom 7:6 (4), 6:1.

Taliansko si zaistilo postup po hladkom víťazstve nad Kórejskou republikou 4:0.

Austrália – Brazília 3:1
Jordan Thompson – Thiago Monteiro 6:4, 6:4
John Millman – Thiago Seyboth Wild 4:6, 7:6 (0), 6:2
James Duckworth, John Peers – Felipe Meligeni Rodrigues Alves, Marcelo Demoliner 7:5, 5:7, 6:7 (8)
John Millman – Thiago Monteiro 6:7 (6), 7:6 (3), 7:6 (3)

Kazachstan – Holandsko 3:1
Michail Kukuškin – Robin Haase 4:6, 7:6 (2), 3:6
Alexander Bublik – Tallon Griekspoor 7:6 (4), 7:6 (4)
Andrej Golubov – Alexandr Nedoviesov – Robin Haase, Jean-Julien Rojer 6:3, 6:3
Alexander Bublik – Robin Haase 7:6 (4), 6:1

Taliansko – Kórejská republika 4:0
Fabio Fognini – Lee Duckhee 6:0, 6:3
Gianluca Mager – Nam Ji Sung 6:3, 7:5
Simone Bolelli, Fabio Fognini – Nam Ji Sung, Min-Kyu Song 6:3, 6:1
Stefano Travaglia – Yunseong Chung 6:0, 6:1

Japonsko – Ekvádor 0:3
Go Soeda – Emilio Gomez 5:7, 6:7 (3)
Jasutaka Učijama – Roberto Quiroz 6:7 (4), 6:2, 6:7 (8)
Ben McLachlan, Jasutaka Učijama – Gonzalo Escobar, Diego Hidalgo 6:7 (3), 3:6

Chorvátsko – India 3:1
Borna Gojo – Prajnesh Gunneswaran 3:6, 6:4, 6:2
Marin Čilič – Ramkumar Ramanathan 7:6 (8), 7:6 (8)
Mate Pavič, Franko Skugor – Rohan Bopanna, Leander Paes 3:6, 7:6 (9), 5:7
Marin Čilič – Sumit Nagal 6:0, 6:1

Rakúsko – Uruguaj 3:1
Dennis Novak – Martin Cuevas 6:2, 6:4
Jurij Rodionov – Pablo Cuevas 7:6 (7), 3:6, 6:7 (5)
Oliver Marach, Jürgen Melzer – Ariel Behar, Pablo Cuevas 4:6, 6:3, 7:5
Dennis Novak – Pablo Cuevas 2:6, 6:3, 6:4

Maďarsko – Belgicko 3:2
Attila Balazs – Ruben Bemelmans 7:5, 6:7 (4), 4:6
Marton Fucsovics – Kimmer Coppejans 6:2, 5:7, 6:4
Attila Balazs, Marton Fucsovics – Sander Gille, Joran Vliegen 6:3, 1:6, 4:6
Attila Balazs – Kimmer Coppejans 6:3, 6:0
Marton Fucsovics – Ruben Bemelmans 6:7 (7), 6:4, 6:2

Nemecko – Bielorusko 4:1
Jan-Lennard Struff – Iľja Ivaška 6:4, 6:4
Philipp Kohlschreiber – Jegor Gerasimov 6:4, 5:7, 6:7 (3)
Kevin Krawietz, Andreas Mies – Iľja Ivaška, /Andrej Vasilevskij 6:4, 7:6 (5)
Jan-Lennard Struff – Jegor Gerasimov 6:3, 6:2
Dominik Koepfer – Daniil Ostapenkov 6:0, 6:2

Švédsko – Čile 3:1
Mikael Ymer – Marcelo Tomas Barrios Vera 6:2, 6:3
Elias Ymer – Alejandro Tabilo 4:6, 3:6
Markus Eriksson, Robert Lindstedt – Marcelo Tomas Barrios Vera, Alejandro Tabilo 6:4, 6:4
Mikael Ymer – Alejandro Tabilo 3:6, 7:5, 6:3

Kolumbia – Argentína 3:1
Daniel Elahi Galan – Leonardo Mayer 6:1, 6:4
Santiago Giraldo – Juan Ignacio Londero 7:6 (6), 3:6, 2:6
Juan Sebastian Cabal, Robert Farah – Maximo Gonzalez, Horacio Zeballos 6:3, 6:7 (3), 7:5
Daniel Elahi Galan – Juan Ignacio Londero 6:3, 6:4

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #slovenskí tenisti #českí tenisti