Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Génius z kanála bol vždy iný: Rúška sú zbytočné, médiá preháňajú

Čech Lukáš Pollert je bývalý skvelý vodný slalomár. Na olympiáde v Barcelone 1992 získal zlatú medailu, o štyri roky v Atlante mu ju tesne vyfúkol Slovák Michal Martikán. Dnes už 50-ročný rodák z Prahy bral v Amerike striebro.

19.04.2020 15:40
Lukáš Pollert Foto:
Olympijský šampión z Barcelony 1992 Lukáš Pollert pracuje ako lekár.
debata (163)

Pollert bol vždy iný ako zvyšok štartového poľa na divokej vode. Niežeby v loďkách nesedeli inteligentní ľudia, tak to určite nie je, no Čech je svojím spôsobom úlet.

Vyštudoval medicínu, ako doktor najprv pracoval interne, potom na urgentnom príjme Ústrednej vojenskej nemocnice. V súčasnosti je zamestnaný vo Fakultnej nemocnici v Motole na klinike anesteziológie a resuscitácie.

To, že Pollert nielen na vode, ale ani v živote nepláva s prúdom, dokázal v rozhovore pre český portál dennikn.cz. Spochybnil v ňom hystériu, ktorá panuje okolo pandémie koronavírusu.

„Desať rokov pracujem v Motole na kardiochirurgii, kde majú pacienti nielen respiračné, ale aj obehové zlyhania. Zhruba rovnaký počet rokov som aj členom pľúcneho transplantačného tímu. Takže operácie týkajúce sa pľúc, pri ktorých často dochádza k veľmi ťažkým respiračným zlyhaniam so všetkým, zažívam bežne. Je to môj denný chlieb, takže ma to vôbec nevyvádza z miery,“ prezradil hneď v úvode.

Ako bežná chrípka

„Covid-19 má dnes prednosť pred ostatným, ale je nutné si uvedomiť, že je tu veľa iných pacientov, ktorí majú iné choroby – a ďaleko závažnejšie. Tým by nemala byť venovaná menšia pozornosť. Toto je môj apel, pretože teraz sa naozaj všetko točí len okolo koronavírusu. Navyše, zatiaľ nám nepripravil taký strašný scenár, aký nám každý rok robí chrípka. Jej priebeh je úplne rovnaký ako pri Covide. V oboch prípadoch dochádza k ťažkému obojstrannému zápalu pľúc – ale iba u malej časti pacientov. Na chrípku nám tu umrelo mnoho mladých ľudí – Covid-19 nám nijako nevybočuje z normálu,“ pokračoval.

Pollert nakoniec spochybnil aj nosenie rúšok, oprel sa pritom o stanovisko WHO. „Keď dnes vleziete do električky bez rúška, ukameňujú vás. Teraz sme vo fáze paniky. Šialenej paniky. A to je, bohužiaľ, ako lavína a zastaviť sa to nedá. Musíte v tom trošku ísť s ostatnými. Teraz sa proti tomu nedá kričať,“ doplnil.

Predal medaily

Pollert bol vždy svojský typ. Tak napríklad – v minulosti predal obe svoje olympijské medaily. Vysvetlil to takto: „Mne olympiáda pomohla akurát v tom, že som sa stal známym, dala mojim slovám zvláštnu váhu, pýtajú sa ma na názor. Ale inak? Medaily som predal. A preteky? Zajazdil som v kariére oveľa lepšie,“ vyhlásil v roku 2012 pre Pravdu.

Oba kovy predal za 150-tisíc českých korún, ktoré následne venoval protidrogovej nadácii Drop In.

Na záver ešte jeden jeho nevšedný názor. Opäť na olympiádu, ktorá z neho spravila slávneho športovca. „Ide o biznis. Pozrite sa na spoločnosti ako McDonald's, Coca-Cola, ktoré patria medzi sponzorov. Športovec tam ide súťažiť proti súperom, s ktorými sa pri podobných pretekoch stretne inde o týždeň neskôr, len potom sa to volá inak.“

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Pollert #koronavírus