Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Korona sa šíri už aj medzi elitnými futbalistami

Šíriaci sa koronavírus zrušil alebo obmedzil program viacerých športových podujatí. Sledujte aktuálne informácie v súvislosti s opatreniami, ku ktorým pristupujú organizátori z dôvodu ochrany zdravia športovcov a divákov.

12.03.2020 06:53 , aktualizované: 21:57
Rudy Gobert Foto: ,
Rudy Gobert (vpravo) v drese Utahu.
debata (1)

22.09: Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odložila zápasy juhoamerickej kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2022. Dôvodom je hrozba šírenia nového koronavírusu. Prvé dve kolá sa mali odohrať od 26.-31. marca.

21.30: Potvrdenie infekcie novým koronavírusom u obrancu Juventusu Turín Daniela Ruganiho skomplikovalo život ďalším ľuďom v klube. Belgický denník Le soir s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie Juventusu informuje, že v domácej karanténe sa ocitlo až 121 činovníkov futbalového klubu.

20.12: Hviezdy basketbalovej NBA LeBron James a Stephen Curry vyzvali k ukončeniu sezóny. Dôvodom je epidémia koronavírusu, pre ktorú musela najkvalitnejšia basketbalová súťaž na svete prerušiť svoj program už druhýkrát v kalendárnom roku 2020. Prvýkrát sa tak stalo na konci januára po tragickej smrti Kobeho Bryanta.

20.10: Útočník Sampdorie Janov Manolo Gabbiadini je druhým hráčom z talianskej najvyššej súťaže Serie A, ktorého testovali pozitívne na koronavírus. Členovia klubu už nastúpili do izolácie. Nasledovali tak Juventus Turín, ktorého hráči sú už v izolácii odkedy objavili koronavírus u Danieleho Ruganiho.

Futbalista druholigového klubu Hannover 96 Jannes Horn je druhý hráč, ktorého v Nemecku testovali pozitívne na koronavírus. Celý klub už nastúpil na 14-dňovú karanténu, keďže ako prvého pozitívne testovali iného hráča mužstva Tima Hübersa. Nemecký futbalový zväz (DFB) už oznámil, že dva najbližšie zápasy Hannoveru sa odkladajú. Správu priniesla agentúra SID.

18.50: Vedenie najvyššej českej hokejovej súťaže vo štvrtok predčasne ukončilo sezónu a nevyhlási majstra. Rozhodnutie padlo po tom, ako vláda vyhlásila núdzový stav, ktorý má platiť 30 dní. Česká najvyššia súťaž tak nebude mať majstra prvýkrát v histórii. Základnú časť vyhral Liberec.

17.55: Budúcotýždňové odvety osemfinále futbalovej Ligy majstrov medzi Manchestrom City a Realom Madrid a Juventusom Turín a Olympiquom Lyon sa neuskutočnia v plánovanom termíne v utorok 17. marca. Dôvodom sú obavy z nového koronavírusu, keďže hráči Realu a Juventusu sú v karanténe.

17.02: Európska futbalová únia (UEFA) oznámila, že na najbližší utorok zvolala krízový míting. Na ňom sa má rozhodnúť, aký bude osud nadchádzajúcich majstrovstiev Európy, prebiehajúcej sezóny Ligy majstrov a Európskej ligy i národných ligových súťaží vzhľadom na pretrvávajúcu epidémiu koronavírusu.

16.30: Asociácia profesionálneho tenisu (ATP) zrušila všetky turnaje mužov na najbližších šesť týždňov. Dôvodom je epidémia koronavírusu. Rušia sa tak všetky turnaje minimálne do 20. apríla. Opatrenia sa týkajú napríklad antukových turnajov v Barcelone, či Monte Carle. Podujatia v amerických mestách Indian Wells a Miami už predtým zrušili miestne úrady.

Bývalá tenisová jednotka Andy Murray. Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Murray Bývalá tenisová jednotka Andy Murray.

15.27: Vláda Českej republiky vo štvrtok vydala nariadenie, ktorým zakazuje od piatku konanie všetkých športových akcií v krajine v kolektívnych športoch. Nemôže sa hrať ani bez divákov.

15.10: Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) vo štvrtok predčasne ukončila sezónu skokanov na lyžiach. FIS sa pre hrozbu nového koronavírusu rozhodla zrušiť zostávajúce podujatia Svetového pohára mužov a žien a zároveň presunúť budúcotýždňové MS v letoch na lyžiach v slovinskej Planici na nasledujúcu sezónu.

14.16: Medzinárodná šermiarska federácia (FIE) odložila na päť týždňov všetky podujatia pod svojou gesciou. Týka sa to aj štyroch kontinentálnych olympijských kvalifikácií v Európe, Afrike, Ázii i Amerike. Plánované boli na 15. až 19. apríla.

14.09: Koronavírus spôsobil aj prerušenie najvyšších futbalových súťaži v Dánsku. Vedenie ligy rozhodlo vo štvrtok o minimálne dvojtýždňovej pauze. Opatrenie sa dotkne aj slovenského útočníka Samuela Mráza, ktorý je na hosťovaní v Bröndby Kodaň z talianskeho FC Empoli.

Samuel Mráz reprezentoval Slovensko na... Foto: TASR, Michal Svítok
Mráz Samuel Mráz reprezentoval Slovensko na seniorskej úrovni dvakrát a strelil jeden gól.

13.25: Bosna a Hercegovina požiadala Európsku futbalovú úniu (UEFA) o odloženie domáceho barážového duelu o postup na ME 2020 proti Severnému Írsku v Zenici. Zápas majú odohrať 26. marca. Úspešný z dvojzápasu nastúpi vo finále baráže proti Slovensku alebo Írsku.

13.10: Výkonný výbor českého hokejového zväzu rozhodol o ukončení sezóny druhej najvyššej súťaže. Reagoval tak na šírenie nového koronavírusu v krajine. Do extraligy tak postúpil víťaz základnej časti České Budějovice.

13.10: Stajňa F1 McLaren stiahla celý svoj tím z Veľkej ceny Austrálie. K tomuto kroku pristúpila po tom, ako jeden z členov tímu mal pozitívny test na nový koronavírus. Úvodné podujatie sezóny v Melbourne tak organizátori s vysokou pravdepodobnosťou zrušia.

12.45: V gréckej Olympii vo štvrtok 227 dní pred začiatkom hier v Tokiu zapálili olympijský oheň. Ceremoniál však zatienil šíriaci sa koronavírus, pre ktorý sa prvýkrát od roku 1984 na akte nezúčastnili diváci.

12.42: Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) pozastaví od piatka na neurčito všetky svoje súťaže. Urobila tak v reakcii na šíriaci sa koronavírus vo svete. Až do odvolania sa nebudú hrať ani zápasy prestížnej basketbalovej Euroligy, ktorá je pod kuratelou spoločnosti Euroleague Basketball.

12.02 Vedenie najvyššej švajčiarskej hokejovej súťaže ukončilo pre koronavírus sezónu. K radikálnemu opatreniu pristúpili pred začiatkom play off napriek tomu, že v hre bola aj možnosť hrať bez divákov. Švajčiarsko by malo v máji privítať majstrovstvá sveta, podľa portálu blick.ch sa definitívne o šampionáte rozhodne 15. apríla.

11.21: Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo uviazol v rodnej krajine po tom, ako jeho spoluhráčovi z Juventusu Turín Danielemu Ruganimu diagnostikovali nový koronavírus. Tridsaťšpäťročný útočník minulý týždeň odcestoval domov na Madeiru navštíviť matku, ktorá utrpela mŕtvicu.

10.50: Záverečné podujatie Svetového pohára alpských lyžiarov v Kranjskej Gore zrušili a predčasne sa tak ukončila sezóna. Prvý veľký glóbus za celkový triumf v SP tak po 8-ročnej hegemónii Rakúšana Marcela Hirschera získal Nór Aleksander Aamodt Kilde

8.58: Koronavírus sa negatívne dotkol aj medzinárodných tenisových turnajov na Slovensku. Pod gesciou TC Empire Trnava zrušili druhý turnaj Empire Men's Indoor 2020, ktorý sa mal konať v termíne 15. – 23. marca 2020. Pre aktuálne vzniknuté zdravotné riziká v spojitosti s koronavírusom sa nebude hrať ani populárny mužský turnaj Empire Slovak Open 2020 v májovom termíne (10. – 17. 5.).

8.45: Po Veľkej cene USA odložili aj preteky majstrovstiev sveta cestných motocyklov v Argentíne. Pôvodne sa mala VC uskutočniť 19. apríla, organizátori pre šíriaci sa koronavírus zmenili termín na 22. novembra.

V dôsledku odkladu sa posunulo aj finále, ktoré bude vo Valencii 29. novembra, informovala agentúra SID.

8.20: Zápasy amerických univerzitných súťaží v basketbale sa odohrajú bez divákov. Rozhodlo o tom vedenie NCAA v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. K opatreniu pristúpili po konzultácii s úradmi.

„Chápem, že fanúšikovia budú sklamaní, ale vzhľadom na vývoj ochorenia v krajine sme nemali na výber. Duely sa odohrajú iba za prítomnosti nevyhnutného počtu osôb,“ citovala prezidenta NCAA agentúra AFP.

7.27: Hokejisti San Jose Sharks odohrajú nasledujúce tri zápasy NHL bez divákov. Klub reagoval na nariadenie úradu verejného zdravotníctva v Santa Clare, ktorý pre koronavírus zakázal všetky verejné i súkromné podujatia s účasťou nad tisíc ľudí.

„Vieme o opatrení a budeme ho rešpektovať, fanúšikov prosíme o porozumenie,“ citoval web profiligy. stanovisko Sharks. Uzavretie štadióna sa dotkne zápasov s Montrealom, Bostonom a Arizonou.

6.49: Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) v stredu požiadala svetovú strešnú organizáciu FIFA o odloženie zápasov kvalifikácie MS 2022. Obáva sa, že z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu nebudú tímom k dispozícii hráči z Európy.

„Mnohí reprezentanti pôsobia v zasiahnutých krajinách a z bezpečnostných dôvodov by museli po príchode stráviť istý čas v karanténe, takže sa na nich mužstvá nemôžu spoliehať,“ citovala agentúra AFP komuniké CONMEBOL. Pôvodne boli kvalifikačné duely na programe od 26. marca.

Napríklad Argentína nominovala šesť futbalistov z Talianska, ktoré je druhé najviac postihnuté po Číne, odkiaľ sa koronavírus rozšíril.

3.20: Zámorská basketbalová profiliga (NBA) prerušila sezónu po zistení koronavírusu o jedného z hráčov tímu Utah Jazz. Toto nariadenie platí od štvrtka, stredajšie už rozbehnuté zápasy ešte odohrali s výnimkou dvoch duelov Oklahoma City – Utah a Sacramento – New Orleans.

„NBA oznámila, že hráčovi tímu Utah Jazz predbežne zistili pozitívny test na COVID-19. Výsledok testu oznámili krátko pred plánovaným začiatkom zápasu Utahu s domácou Oklahomou City v Chesapeake Energy Arene. Postihnutý hráč nebol v tom čase v hale. Po dnešku NBA pozastavuje program ďalších zápasov až do ďalšieho oznámenia. Vedenie súťaže využije tento časový úsek na posúdenie ďalších krokov v boji s pandémiou koronavírusu,“ uvádza sa vo vyhlásení NBA.

Podľa The Athletics pozitívnym hráčom je pivot Utahu Rudy Gobert. Hráč sa údajne cítil dobre a pri plnej sile a bol pripravený nastúpiť na stredajší duel v Oklahoma City. Podľa iného zdroja ESPN nebol v hale počas verdiktu o jeho nákaze a teda do zápasu zasiahnuť reálne nemohol.

Diváci už boli na svojich miestach v aréne a hráči pripravení na úvodný rozskok, keď prišlo nečakané oznámenie o zrušení zápasu. Všetci hráči sa po oznámení pozitívneho testu ocitli v karanténe a podrobili sa vyšetreniam na koronavírus.

Podľa iného zdroja basketbalistu Utahu opustili priestory Chesapeake Energy Areny, ale pred cestou domov majú povinnosť koordinovať svoje aktivity s organizáciami verejného zdravia v Oklahoma City alebo Salt Lake City.

„Čaká náš ťažké obdobie. Vedenie súťaže sa k tomu postavilo primerane a obozretne. Nám zostáva monitorovať situáciu a zariadiť sa podľa toho, čo príde,“ uviedol tréner Miami Heat Erik Spoelstra.

Rudy Gobert v drese Utahu Jazz. Foto: SITA/AP, Rick Bowmer
NBA Gobert Rudy Gobert v drese Utahu Jazz.

„Toto je oveľa väčšie ako basketbal. Rozmáha sa tu globálna pandémia. Bojím sa o svoje deti a mamu, ktorá má 82 rokov. Snažím sa ju presvedčiť, aby zostala doma,“ skonštatoval majiteľ Dallasu Mavericks Mark Cuban.

Práve Gobert sa ešte na pondelkovom brífingu s médiami snažil zľahčovať situáciu s koronavírusom, keď sa na jeho konci natiahol za mikrofónmi a diktafónmi, aby sa ich dotkol. Majitelia tímov NBA bez ohľadu na prípad Gobert plánovali vo štvrtok zaujať zásadné stanovisko v súvislosti s koronavírusu.

V stredu absolvovali konferenčný hovor a dospeli k dvom možným alternatívam – odložiť zvyšok sezóny alebo ju dohrať bez fanúšikov. Vedenie súťaže sa prikláňalo skôr k pokračovanie pred prázdnymi tribúnami. Pozitívny test u Goberta tieto zámery urýchlil.

1.31: Taliansky futbalista Daniele Rugani mal pozitívny test na koronavírus. Je to prvý prípad v najvyššej talianskej súťaži a keďže jeho klub Juventus Turín je účastník play off európskej Ligy majstrov, je to zrejme definitívna rana tejto prestížnej súťaži v prebiehajúcej sezóne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #San Jose Sharks #Utah Jazz #koronavírus