Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin ma stále chce dať zabiť, tvrdí Rodčenkov. Pre istotu si dal zmeniť vizáž

Bývalý riaditeľ moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov sa obáva, že ruský prezident Vladimir Putin sa usiluje o jeho život.

09.02.2018 20:46
putin Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin.
debata (64)

Funkcionár, ktorý prehovoril o štátom organizovanom dopingu v Rusku, to povedal v prvom televíznom rozhovore po odchode do USA pred tromi rokmi.

Rodčenkov sa objavil pred kamerami televízie CBS so zmenenou vizážou. Vysvetlil, že k nej siahol z bezpečnostných dôvodov. „Mám informácie, že môj život je naďalej v ohrození, preto sme museli urobiť potrebné kroky,“ povedal.

V USA žije na utajenom mieste a je zaradený do programu na ochranu svedkov. Napriek tomu ďalej žije v strachu, že sa ho Kremeľ snaží všetkými prostriedkami umlčať. Na priamu otázku, či ho chce prezident Putin nechať zabiť, odpovedal: „Áno.“

Putin ho pred časom obvinil z protizákonnej činnosti a dodal, že Rodčenkov mal byť zavretý vo väzení. Hovoril aj o jeho psychických problémoch a pokuse o samovraždu. „Ale všetko je založené na priznaní tohto človeka, ktorému sotva možno vôbec dôverovať,“ vyhlásil ruský prezident.

Rodčenkovovo priznanie pomohlo odhaliť systematický doping domácich športovcov počas zimných olympijských hier 2014 v Soči. Na základe vyšetrovania potom MOV zakázal Rusku účasť na tohtoročných hrách v Pjongčangu, vybraní ruskí reprezentanti však na ZOH môžu štartovať pod neutrálnou vlajkou.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Pjongčang 2018 #Grigorij Rodčenkov