Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ali by si poradil aj s Kličkovcami, tvrdí Ján Zachara

Nielen športové, ale aj ľudské vlastnosti Muhammada Aliho zaimponovali i slovenskému pästiarovi storočia a olympijskému víťazovi z Helsínk 1952 Jánovi Zacharovi. "Bol skvelý športovec, ale aj človek. Nerobil totiž všetko len pre biznis," vyhlásil.

17.01.2012 10:00
Ján Zachara Foto:
Ján Zachara.
debata (1)

Ako si spomínate na Aliho v časoch jeho topformy?
Bol úžasný. To, čo predvádzal, bol dokonalý box. Päsťami doslova šermoval, navyše mal neuveriteľný pohyb po ringu. Bol to box najvyššej možnej kvality a inteligencie.

Ali mal svojský štýl. Po ringu tancoval, nie raz sa dal otĺkať, a až potom vyrazil do útoku.
Mohol si to dovoliť, veď mal neuveriteľné reflexy. Trošku by som ho prirovnal k nebohému Júliusovi Tormovi. Ali vedel veľmi dobre odhadnúť, kedy ma udrieť a kedy aj úder prijať, aby to následne pretavil vo svoju výhodu.

Čo vám imponovalo viac, Aliho práca rúk či nôh?
Iba ruky a nohy by mu boli málo, keby nemal skvelo vyvinuté myslenie, takže ja som na ňom najviac obdivoval jeho hlavičku a inštinkty.

Ali bol známy nielen pre svoje výkony z ringu, ale preslávili ho aj slovné urážky súperov. Patria podľa vás podobné provokácie k športu?
Určite sa to nepatrí, ale stretol som sa s tým aj za mojich čias. Známe boli prestrelky medzi Joe Lewisom a Maxom Schmelingom ešte v predvojnovom období, no a potom neskôr Aliho urážky rivalov. Je to však aj súčasť taktiky a predzápasového znervózňovania. Promotéri zvyknú vážiť oboch súperov naraz, kde často vidno nevraživé pohľady rivalov a ich vzájomné urážky. Boxeri sa v tom momente menia na divoké psy.

Roky v ringu sa podpísali na Aliho zdraví, keď trpí Parkinsonovou chorobou…
Nespájal by som jeho chorobu len a len s boxom, pretože poznám veľa ľudí s touto diagnózou, a tí nikdy neboxovali. Skutočnosť, že boxoval, možno samotný proces tejto choroby urýchlila, ale nemusel ju dostať len kvôli boxu.

Myslíte si, že by Ali obstál aj v dnešnej dobe v konkurencii bratov Kličkovcov?
Určite áno. Ja som bol vždy zástancom technického boxu, a ten mal on dokonalý. Ali je černoch a ako sa hovorí, oni majú v sebe také niečo tanečné, jednoducho, vedia sa ‚otáčať‘. Bol predurčený na to, aby sa mohol pohybovať po ringu s takou ľahkosťou. Boxeri z nášho regiónu museli dlho drieť a trénovať, zatiaľ čo on bol obdarený od prírody. Aj preto si myslím, že by si poradil aj s Kličkovcami.

Muhammada Aliho vyhlásili v roku 1999 za Športovca storočia, súhlasíte s touto voľbou?
Pre mňa ním je. Bol skvelý športovec, ale aj človek. Nerobil totiž všetko len pre biznis. Dokázal spraviť radosť obyčajným ľuďom a podporoval chudobných, čo ja na ňom oceňujem.

1 debata chyba