Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ja a vzor? Je to o niečom inom. Transexuálna vzpieračka oznámila koniec

Jedným z najskloňovanejších mien Tokia 2020 je nepochybne Laurel Hubbardová. Vzpieračka z Nového Zélandu sa stala prvým transexuálnym športovcom štartujúcim na olympijských hrách.

05.08.2021 12:18
Laurel Hubbardová Foto: ,
Laurel Hubbardová počas rozhovoru po vystúpení na OH v Tokiu.
debata (31)

Do roku 2012 súťažila ako muž – Gavin Hubbard – a potom zmenila pohlavie.

Jej kontroverzný štart v japonskej metropole dlho netrval. Ako sme informovali začiatkom týždňa, jedna z favoritiek na medailu v kategórii nad 89 kg si pripísala tri neúspešné pokusy a nádeje sa jej rozplynuli.

Vyzerá to tak, že čoskoro ukončí aj kariéru.

„Dobehol ma vek. V skutočnosti, ak mám byť úprimná, sa to už zrejme stalo pred nejakým časom,“ priznala štyridsaťtriročná novozélandská reprezentantka v rozhovore deň po svojej nevydarenej súťaži, cituje ju napríklad portál Time.com.

Laurel Hubbardová Čítajte viac NÁZOR: Toto predsa vôbec nie je fér

„Moje účinkovanie je horúcou témou a niektorých zaujíma mimoriadnym spôsobom. Z istého pohľadu sa teším, že moja cesta športovca sa skončí. Nebudem vzbudzovať takú pozornosť,“ dodala.

Pohľad ľudí na jej osobu má podľa nej emotívny charakter.

"Negatívne vnímanie či pokrytie nie je založené na dôkazoch alebo princípoch, ale skôr na emóciách.

Mám pocit, že ľudia často reagujú na strach alebo istý diskomfort. Verím, že časom budú otvorení širším perspektívam," pokračovala Hubbardová.

Japonsko OH2020 Vzpieranie Športovkyňa Transrodová  Prvá Čítajte viac Namiesto kovu fiasko. Transrodová vzpieračka si nepripísala platný pokus

Čelila najmä hlasom o nespravodlivej výhode voči súperkám. Tie sa na jej adresu po súťaži odmietli vyjadriť.

Novozélanďanka očakáva, že pravidlá okolo povolenej hladiny testosterónu sa zmenia, ako naznačil aj šéf lekárov Medzinárodného olympijského výboru.

"Posúvame sa do nového, chápavejšieho sveta a začíname si uvedomovať, že aj ľudia ako ja sú len ľudia.

Som si však istá, že je potrebné viesť debaty, aj keď máme pravidlá, ktoré sa nepochybne zmenia a prejdú vývojom.

O transrodových športovcoch sa musíme dozvedieť viac. Rovnako aj o tom, čo znamená ich účasť na podujatiach pre šport," vyhlásila.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

Hubbardová tiež vyjadrila vďaku MOV. "Za odvahu a morálne vedenie k tomu, aby sa šport považoval za aktivitu otvorenú všetkým ľuďom. Nie som si istá, či som niekedy ašpirovala na to, aby som bola vzorom.

Namiesto toho skôr dúfam, že som svojou účasťou poskytla určitý pocit povzbudenia. Ľudia – a nemusí to nevyhnutne súvisieť so športom – možno uvidia, že vo svete existujú príležitosti žiť autenticky," domnieva sa Novozélanďanka.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Laurel Hubbardová