Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stavia lego, točí reklamy. Nórsky maniak namiesto behu lietal

V roku 2013 sa postavil na štart dvojstovky počas Bislett Games v Osle. Dobehol siedmy, na víťaza rozbehu Usaina Bolta stratil skoro dve a pol sekundy.

03.08.2021 16:43
Karsten Warholm Foto: ,
Karsten Warholm sa teší zo svetového rekordu i zlatej medaily.
debata

V tom čase sa Karsten Warholm ešte len hľadal. Miloval viacboj, ale výsledky neboli svetové, skôr nadpriemerné. A hoci o dva roky neskôr na juniorských ME získal striebro v desaťboji i hladkej štvorstovke, jeho legendárny krajan a tréningový partner z oštepu ho vrátil na zem.

„Hádžeš hrozne. Vyber si niečo, v čom vynikneš,“ nabádal ho Andreas Thorkildsen.

Warholm legendu poslúchol a spravil dobre. Vďaka tomu je svetovým rekordérom v behu na 400 metrov cez prekážky (45,94 sekundy), zlatým medailistom z olympiády v Tokiu a symbolom príslovia: Bežať ako o život.

OH v Tokiu v obrazoch - deň 11. Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Bulharka Mimi Nikolová Hristová (vľavo) proti...

„Kvôli zlatej medaile by som aj zomrel. Posledných dvadsať metrov som si necítil nohy. Ľudia sa ma pýtali na ideálne preteky. Povedal som, že také neexistujú. Pravdou však je, že v utorok som k nim bol najbližšie v živote,“ vravela nórska hviezda.

Beh z inej planéty

Na predošlých Hrách v Riu de Janeiro, kde Warholm skončil v semifinále, si viacerí bývalí prekážkári robili z mladého Nóra žarty.

Tvrdili, že nemá na to, aby prekonal čo i len 47-sekundovú hranicu. A svetový rekord Kevina Younga z olympiády v Barcelone 1992 (46,78 s) považovali za nedosiahnuteľnú métu. Francúz Stéphane Diagana sa pri tejto otázke reportéra dokonca zasmial.

Mesiac pred olympiádou v Tokiu boli v šoku – Warholm na domácej pôde v Osle prekonal Youngov svetový rekord o osem stotín – a včera jeho predchodcom zrejme zostal rozum stáť. Dvadsaťpäťročný rodák z mestečka Ulsteinvik z neho v Tokiu skresal ďalších 76 stotín.

Karsten Warholm Čítajte viac Američanovi nedal šancu. Nór má famózny svetový rekord

„Beh z inej planéty. Preteky, ktoré možno porovnať s tými od Usaina Bolta. A najväčší športový výkon v našej histórii,“ hlásala nórska televízia NRK.

Keď Warholm získal zlato na svetovom šampionáte v Dauhe 2019, sledovala jeho beh štvrtina nórskej populácie (zhruba 1,5 milióna). Analytici potvrdili, že 3. august 2021 toto číslo prekonal.

„Je to šialené. Najväčší moment v mojej kariére. Hodiny som v posteli premýšľal nad tým, aké by to bolo. Chodilo mi to po rozume od šiestich rokov, bol som ako maniak,“ radoval sa Warholm.

Lepšie, ako Boltových 9,5 ======8

Na začiatku zvolil jasnú taktiku. Začal naplno a postupne pridával. Už v úvode zmazal manko na bronzového Brazílčana Alisona dos Santosa. A keď sa v závere na Warholma dotiahol strieborný Rai Benjamin, po poslednej prekážke mu utiekol a…

„Vletel do dejín,“ napísal francúzsky L'Équipe.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

A nielen on. Benjamin predviedol druhý najrýchlejší čas histórie (46,17 s). Dos Santos (46,72 s) zasa štvrtý, od predošlého svetového rekordu ho delili len dve stotiny sekundy.

„Poplakal som si. Prehrať v boji o zlato veľmi bolí. Je to náročné, ale musím sa s tým zmieriť. Som druhý v najlepších pretekoch olympijskej histórie. Nemyslím si, že Boltových 9,58 sekundy na MS 2009 v Berlíne je viac. My sme traja naraz takmer prekonali svetový rekord,“ vravel Benjamin.

Warholma – vášnivého staviteľa lega i autora veselých reklám pre svojich sponzorov – obdivuje. "Tento chlapec je skvelý. Nemôžete byť na neho naštvaný, to nejde. Sme medzi sebou v pohode.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karsten Warholm (@kwarholm)

Je šialené, čo sme dokázali. Boli sme ako deti na ihrisku. Keby mi však niekto povedal, že zabehnem čas tesne nad 46 sekúnd a prehrám, dostal by odo mňa nakladačku a vyhodil by som ho z izby," doplnil Benjamin.

Raz by chcel kamaráta zo severnej Európy zdolať. Atletický svet sa toho nevie dočkať…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Karsten Warholm