Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Sága na pokračovanie

Navonok to vyzerá veľmi dobre. Keď však nezaujatý laik dostane informácie z oboch strán, vynárajú sa otázniky.

01.11.2019 16:00
Timotej Zuzula, Veronika Velez - Zuzulová Foto: ,
Timotej Zuzula mal záujem o prácu trénera NLC Alpine. Nedostal ani odpoveď.
debata (4)

Vedenie Slovenskej lyžiarskej asociácie pred časom predstavilo veľkolepý projekt. Národné lyžiarske centrum združí najväčšie lyžiarske talenty – zlepšovať sa budú pod vedením top trénerov.

Myšlienka výborná, realizácia však pokrivkáva. Hoci vedenie SLA označuje projekt za transparentný, ozývajú sa nespokojní rodičia detí. Hovoria o amaterizme, protekcii a šafárení so štátnymi peniazmi.

Stránky novín nie tak dávno plnili správy o sporoch medzi členmi predstavenstva či prekáračky so šéfmi súkromných tímov Timotejom Zuzulom a Igorom Vlhom – otcami úspešných lyžiarok. Športové úspechy vystriedali obvinenia a urážky.

Slovenské lyžovanie si pýtalo zmenu už pred dvoma rokmi. Tá však nenastala a pri koryte zostali rovnakí ľudia. A sága pokračuje.

Jej ďalším dielom je výber trénera NLC Alpine. Do konkurzu sa prihlásili viacerí kandidáti, medzi nimi aj Zuzula. Ten – podľa vlastných slov – ani nedostal odpoveď. Komisia napokon vybrala Taliana Reinharda Leitera.

Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie Ivan... Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
Ivan Ivanič Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie Ivan Ivanič.

Zahraničný tréner na Slovensku nie je unikát. Kanaďan Ramsay pri hokejistoch, Čech Hapal pri futbalistoch, Chorvát Tabak pri basketbalistoch, Talian Fenoglio pri volejbalistkách.

Je tu však rozdiel. Je predpoklad, že reprezentanti ovládajú cudzie jazyky – väčšina pôsobí v zahraničí. Deti sa ich však len učia. Leiter nevie po slovensky ani po anglicky. Ako bude deťom vysvetľovať nedostatky v lyžiarskej technike?

Aj laik sa pýta, prečo komisia nevybrala slovenského kouča, napríklad Zuzulu, ktorý vychoval lyžiarku svetovej úrovne a má prax z vlastnej akadémie.

Kontroverzie a nezodpovedané otázky v spojení s SLA pretrvávajú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská lyžiarska asociácia #Národné lyžiarske centrum