Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Ako Sagan, no predsa inak. Sú to hlúposti, zúri šéf QuickStepu

Incident na záverečnom kilometri štvrtkovej 9. etapy cyklistickej Vuelty vyvolal búrlivé reakcie.

30.10.2020 10:38
Sam Bennett Foto: ,
Sam Bennett na snímke z Tour.
debata

Írsky rýchlik Sam Bennett, premožiteľ Petra Sagana v boji o zelený dres na tohtoročnej Tour, síce prišiel do cieľa na prvom mieste, no rozhodcovia ho dodatočne penalizovali. Vo výsledkoch figuruje až na 110. priečke.

Dôvodom bol manéver počas boja o čo najvýhodnejšiu pozíciu v hromadnom špurte. Bennett dvakrát odstrčil ramenom Emilsa Liepinša z tímu Trek-Segafredo.

Komisári v cieli rozhodli o tom, že na jubilejný 50. triumf si Ír bude musieť ešte počkať. Oslavoval pôvodne druhý Pascal Ackermann z tímu Bora-Hansgrohe.

Portál Cyclingnews v súvislosti s touto situáciou pripomenul prípad Petra Sagana v 11. etape tohtoročnej Tour de France, pri ktorom narazil do ramena Wouta Van Aerta. Slovák prišiel o druhé miesto za Calebom Ewanom.

„Saganov pohyb však treba vnímať v inom kontexte, udial sa na posledných metroch, vo vysokej rýchlosti hromadného špurtu a s jazdcami, ktorí sa rozmiestnili široko po ceste,“ upozorňuje web.

Saganov kolega Ackermann si pozrel video incidentu a súhlasil s rozhodnutím jury o penalizácii súpera.

„Je mi ľúto Sama, ale bolo to príliš. Po tých všetkých zrážkach a pádoch, ktoré priniesli posledné týždne, musíme byť ohľaduplní a dávať pozor na iných pretekárov, jazdiť férovo,“ cituje ho spomenutý zdroj.

Nemec použil príklad z vlastnej nedávnej skúsenosti. Komisári ho diskvalifikovali na klasike Scheldeprijs po tom, ako v záverečnom šprinte spôsobil hromadný pád.

Rozhodcovia v súčasnej profesionálnej cyklistike sú nekompromisní. Nepochybne k tomu prispel aj strašidelný augustový incident na pretekoch Okolo Poľska medzi Dylanom Groenewegenom a Fabiom Jakobsenom.

Šéf tímu Deceuninck-QuickStep Patrick Lefevere spustil na twitteri slovnú vojnu s náprotivkom z Treku-Segafredo Lucom Guercilenom.

Belgičan nesúhlasil s trestom a s tým, že konanie Bennetta bolo agresívne.
Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

„Čo sú to za hlúposti ?! Bol vo svojom špurtérskom vláčiku a jazdec Treku ho odtiaľ chcel vytlačiť. Už dávno však vieme o nekompetentnosti UCI VAR (videorozhodcu) – bezpečnosť je na prvom mieste,“ napísal a neskôr dodal:

„Vláčik treba rešpektovať a Sam bránil svoju dráhu.“

Guercilena reagoval na Lefeverove slová:

„Odpovedám, keďže spomínate jazdca Treku-Segafredo. Aby bolo jasné, najskôr bol odstavený z Ackermannovho kolesa vaším vláčikom, potom sa ho Bennett pokúsil dvakrát vytlačiť úplne nesprávnym a zbytočným spôsobom. Televízne zábery postačia, netreba žiaden VAR.“

Rebríček zárobkov tímov na Gire d'Italia Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
9. NTT Pro Cycling (na snímke Ben O' Connor):...

„Koľko šprintov (Liepenš) vyhral? Kde bol váš vláčik?“ vrátilo sa Guercilenovi od Belgičana.

Samotný Bennett podľa Cyclingnews dlho diskutoval s komisármi a k penalizácii sa odmietol vyjadriť. Spolu so športovým riaditeľom stajne odchádzal z riaditeľskej miestnosti pretekov až po zotmení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #Sam Bennett #Patrick Lefevere