Slovenské automobilky sa zatiaľ s krízou vyrovnávajú dobre

Slovenské automobilky sa zatiaľ s finančnou krízou vyrovnávajú pomerne dobre. Volkswagen Slovakia, PSA Peugeot Citroën Slovakia a ani Kia Motors Slovakia totiž nepripúšťajú zmeny vo výrobe a ani prepúšťanie zamestnancov. O výrobky slovenských automobiliek je na trhu stále dostatočný záujem.

09.10.2008 11:23
Automobilka Kia pri Žiline Foto:
Automobilka Kia pri Žiline
debata

Skutočný dopad krízy na produkciu slovenských automobiliek opísali ich hovorcovia. „Krízou sme dotknutí tak, ako každý iný v automobilovom priemysle,“ opísala súčasnú situáciu vo VW Slovakia Petra Kapráliková z oddelenia komunikácie a PR spoločnosti. Automobilka pritom plánuje udržanie existujúceho portfólia, k výsledkom výroby v roku 2008 sa však Kapráliková vyjadriť nechcela. „Čísla nikdy nezverejňujeme dopredu,“ vysvetlila. Zároveň však dodala, že sú flexibilní a prispôsobia sa dopytu. Prepúšťanie zamestnancov podľa jej slov neplánujú.

Podľa hovorcu PSA Peugeot Citroën Slovakia Petra Šveca je znížený dopyt na automobilovom trhu realitou. PSA a trnavská automobilka špecificky sa však podľa neho zameriava na výrobu menších vozidiel s motormi s nízkou spotrebou a nižšími emisiami CO2 a tieto typy vozidiel sú odolnejšie voči aktuálnym výkyvom na trhu. „Pri  súčasnej intenzite finančnej krízy na európskom kontinente a pri súvisiacom poklese predaja nehrozí v našom prípade v mesiacoch október, november a december 2008 zastavovanie výroby zo dňa na deň,“ vyhlásil Švec. Plán produkcie na tento rok, vyrobiť takmer 200 tis. áut, sa pritom podľa neho v trnavskej automobilke zatiaľ výrazne nezmenil. K možnému prepúšťaniu sa PSA Peugeot Citroën Slovakia nevyjadril.

Zmeny vo výrobe zatiaľ neplánuje ani tretia slovenská automobilka Kia Motors Slovakia. „Náš hlavný produkt Kia cee'd je automobil, ktorý spadá do nižšej strednej triedy, ktorá je v
Európe najväčším segmentom,“ objasnil hovorca spoločnosti Dušan Dvořák. Závod je podľa neho stále v rastovej fáze. „V minulom roku sme vyrobili 145 tis. automobilov, v tomto roku je naplánovaných do 220 tis. automobilov,“ spresnil. Plán výroby sa však podľa neho pripravuje na mesačnej báze, takže ešte v novembri či decembri môžu nastať určité zmeny. Na prepúšťanie vraj Kia Motors Slovakia nemá dôvod.

Európska asociácia výrobcov automobilov v stredu oznámila, že v auguste 2008 poklesol predaj osobných automobilov v eurozóne o 15 %. Asociácia ďalej dodala, že oslabenie predaja spôsobili najmä rastúce ceny pohonných látok a pokles spotrebiteľskej dôvery. Americké spoločnosti General Motors a Ford Motors znížia v Európe výrobu automobilov v reakcii na nižší dopyt v časoch pretrvávajúcej finančnej krízy. Automobilka General Motors zatvorila na dva týždne závod v nemeckom Bochume, ktorý produkuje modely typu Astra a Zafira, a tiež hriadele a prevodovky. Ďalší nemecký závod v Eisenachu, v ktorom sa vyrába automobil Opel Corsa, zatvorí 13. októbra 2008 svoje brány na tri týždne. Ford plánuje obmedziť výrobu v nemeckej továrni v Saarlouise, kde tento mesiac okrem iného prepustí 204 zamestnancov, ktorí mali kontrakt do konca roka.

Produkciu zastaví koncom októbra 2008 aj český výrobca automobilov Škoda Auto, patriaci skupine Volkswagen, a to na obdobie jedného týždňa vo všetkých svojich závodoch. Zástupcovia spoločnosti sa vyjadrili, že obmedzenie výroby spôsobil slabý dopyt po vozidlách na ostatných európskych trhoch. Producenti Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW a Seat boli tiež nútení redukovať výrobné kapacity vo svojich európskych závodoch. Európski výrobcovia automobilov sa pripravujú na ťažké časy, keďže ekonómovia predpovedajú pokles hospodárskeho rastu v eurózone, Európsku úniu dokonca požiadali o úverový balík v hodnote 40 mld. eur. Ekonómovia zároveň upozorňujú, že dôsledky svetovej ekonomickej krízy sa rýchlo premietnu do výrobného sektora.

debata chyba
Články podľa značiek