Kríza dorazila, Peugeot nezvýši výrobu

Menšia ochota ľudí po celom svete nakupovať a míňať peniaze, ktorá prišla spolu so svetovou finančnou krízou, už kazí obchod automobilkám. Strácajú zákazníkov a musia preto škrtiť výrobu. Problémy na Slovensku už priznali Volkswagen aj trnavská PSA Peugeot Citroën.

26.09.2008 13:20
Závod PSA v Trnave Foto:
Závod PSA v Trnave
debata

Slovenský závod pod francúzskou taktovkou včera oznámil, že na budúci rok z jeho brán vyjde len 200–tisíc áut, rovnako ako tento rok. Fabrika pritom v minulosti plánovala, že výroba nového modelu C3 Picasso zvýši kapacitu závodu postupne na 300–tisíc áut. Produkcia sa však na budúci rok zvyšovať nebude.

„Predaj áut v Európe za osem mesiacov tohto roka klesol o štyri percentá, tomu sme predvídavo prispôsobili aj výrobu v skupine PSA Peugeot Citroën. Aj v Trnave preto postupne znížime výrobu modelu Peugeot 207, ktorý vyrábame vo viacerých závodoch, doplníme ju však novým modelom C3 Picasso v pomere jedna k jednej, teda výroba bude na budúci rok rovnaká ako tento rok. Neotvoríme však tretiu zmenu,“ uviedol šéf trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën Jean Mouro. Podľa neho však automobilka z 3 300 zames­tnancov nikoho neprepustí.

„Dôsledky finančnej krízy zanechávajú na európskom trhu negatívne stopy. Ako najväčší vývozca v Česku sa im nebudeme môcť vyhnúť,“ citovali české Hospodárske noviny hovorcu Škody Jaroslava Černého. Medzinárodný menový fond odhadol, že celkové náklady na riešenie krízy by sa mohli vyšplhať na 1,3 bilióna dolárov. Najväčšej svetovej ekonomike USA pre ňu hrozí útlm. Kongres preto teraz posudzuje záchranný plán, ktorý mu predložilo ministerstvo financií a centrálna banka. Daňovníkov by mal vyjsť až na 700 miliárd dolárov (v prepočte 14,4 bilióna korún).

Slovenské hospodárstvo ťahajú dopredu predovšetkým automobilky a elektrotechnický priemysel. Ich prípadná nižšia výroba by preto mohla ekonomiku pribrzdiť. „Peugeot však len pripravuje nový model C3 a aj keď pôjde automobilový sektor dolu, vďaka novému autu by sa to nemuselo výraznejšie dotknúť Slovenska,“ myslí si Robert Prega, analytik Tatra banky. Podobná situácia by mohla byť aj pri elektrotechnike.

debata chyba
Články podľa značiek