Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

So Shiffrinovou sa niečo deje. Vlhová je v životnej forme

S nemým úžasom sledoval, ako sa jeho niekdajšia zverenka Petra Vlhová bije o prvé víťazstvo v obrovskom slalome v sezóne. Tréner Rastislav Mažgút je rád, že sa slovenská alpská lyžiarka po komplikovanom lete vrátila do vrcholnej formy. "Sobotňajší triumf to potvrdil," tvrdí.

19.01.2020 22:46
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (10)

Ženy majú za sebou historicky prvý paralelný obrovský slalom. Čo ukázal?

Je to nová disciplína. Dáva možnosť presadiť sa menej známym pretekárkam. Oblúky v nej sú neporovnateľné s inými disciplínami. V prvom kole obrovského slalomu v Sestriere boli bránky rozostavené 27 metrov od seba. V paralelnom to bolo 19 až 20 metrov. Vlhovej to akosi nesadlo.

Kde vidíte dôvod jej konca v osemfinále?

Má dlhšie obrákové lyže. Na slalomových jej to v paralelných pretekoch ide. Nemala svoj deň. Po troch víťazstvách si to však môže dovoliť.

V paralelnom obrovskom slalome nemohla využiť techniku atakovania brán. Zohralo aj to svoju rolu?

Medzi bránkami v paralelnom slalome je rozostup 12 až 13 metrov. V nedeľu bol polomer oblúka väčší. Určite by to nebola rýchlejšia taktika.

V marci sa v Aare rozhodne o držiteľke premiérového titulu v paralelných pretekoch. Bude ňou Vlhová?

Pôjde sa klasický slalom, takže bude znova veľkou favoritkou. Verím, že ho získa. V tíme tomu podriadili prípravu. Tréner Livio Magoni pred sezónou povedal, že chcú získať glóbusy v alpskej kombinácii a paralelnom slalome. Po vypadnutí v Zauchensee zostáva už len jediná šanca. A Petra ju využije.

V sobotu boli diváci v Sestriere svedkami veľmi tesných pretekov. Čo hovoríte na fakt, že trojica najlepších sa zmestila do jednej stotiny sekundy?

Úžasné! Vlani v Maribore bola Petra narovnako s Mikaelou. Teraz to muselo byť pre Shiffrinovú veľmi náročné na psychiku. Trošku tým môže utrpieť, naopak Petra získať.

Čím to je, že v obrovskom slalome nedokáže Shiffrinová tak dominovať ako v slalome?

Je tam najväčšia konkurencia medzi ženami. V tomto ročníku sa išli štyri obrovské slalomy a rovnaký je aj počet vítaziek, len Brignoneová má dve. Mikaela sa možno zhoršila a je tu priestor pre ostatné.

Víťazstvo Vlhovej a Brignoneovej v Sestriere Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová so svojím tímom po víťazstve v...

Kde vidíte hlavné dôvody jej slabšej formy?

V Petriných výkonoch. Trikrát zdolala Shiffrinovú, markantný rozdiel v Záhrebe zrejme na Američanke zanechal stopy. Niektorí tvrdia, že je za tým aj väčšia pozornosť smerom k rýchlostným disciplínam. Ja s tým nesúhlasím. Vlhová vytvára veľký tlak na Shiffrinovú. Ukázala, že ju vie zdolávať. Pochopili to aj Talianky či Robinsonová v obrovskom slalome.

Máte pocit, že robí viac chýb ako zvyčajne?

Sledujem ju už desať rokov. Ešte nikdy nerobila toľko chýb ako teraz. V slalome rozšírila stopu, jej nohy sú viac vzdialené od seba. To bol poznávací znak jej formy. Zdá sa mi, že je viac v záklone a telom naháňa lyže. Jej perfektný postoj je preč. Niečo sa s ňou deje, nie je stopercentná.

Mikaela Shiffrinová po nevydarenom paralelnom... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová po nevydarenom paralelnom obrovskom slalome v Sestriere.

Prežíva Vlhová najlepšie slalomové obdobie kariéry?

Jednoznačne. Ani Shiffrinovej ťažkosti neznevažujú fakt, že Vlhová je v životnej forme. A to platí aj napriek zaváhaniu v Levi. Tam vyhrala prvé kolo, jedno zo štyroch v slalome v tomto ročníku. Na druhej strane – stále to môže byť lepšie. Vždy platí, že vyhráva ten, kto spraví najmenej chýb. A tou je v slalome momentálne Vlhová.

Do konca slalomovej sezóny zostávajú štyri slalomy. Shiffrinová má 80-bodový náskok pred Vlhovou. Môže sa súboj o malý glóbus ešte zdramatizovať?

Stať sa môže hocičo. Choroba, únava, zranenie – to nechcem ani privolávať – či špicar a bude z toho veľká dráma. Ak bude Petra jazdiť takto, je tam nádej. Uvidíme, v akej forme bude v Maribore po pretekoch v rýchlostných disciplínach.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Rastislav Mažgút