Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin sa hneval a bránil hviezdy. Na izoláciu reaguje ráznym krokom

Neskôr, ale predsa. Vladimir Putin v utorok prijal v Kremli úspešných ruských olympionikov a paralympionikov. Zákaz štartu jeho krajanov a bieloruských reprezentantov v medzinárodných súťažiach považuje za diskrimináciu na základe národnosti.

27.04.2022 06:26
debata (138)
Vladimir Putin prijal olympionikov v Kremli Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Ruský prezident Vladimir Putin pózuje s...

K ich vylúčeniu prišlo po ruskej invázii na Ukrajinu. Na krok, ktorý odporučil Medzinárodný olympijský výbor (MOV), väčšina športových zväzov pristúpila.

„Vylúčenie športovcov z Ruska a Bielorusko nielenže priamo porušilo základné princípy športu, ale boli otvorene a cynicky porušené aj ich najzákladnejšie ľudské práva,“ citovala agentúra Reuters Putinove slová počas ceremónie.

Jevgenij Pľuščenko Čítajte aj Obrat Pľuščenka. Z obľúbeného športovca je propagátor Putina

Pozastavil sa najmä pri dvoch športovcoch – plavcovi Jevgenijovi Rylovovi a krasokorčuliarke Kamile Valievovej.

Dvojnásobný olympijský šampión Rylov sa v marci zúčastnil na zhromaždení v Lužnikách pri výročí anexie Krymu, kde podporilo Putina viacero športovcov.

Väčšina z nich sa objavila aj na pódiu a na oblečení mali písmeno Z vyjadrujúce podporu ruským vojenským jednotkám na Ukrajine.

Lužniki Čítajte aj Podpora Putina, Z na hrudi. Plavecká federácia potrestala hviezdneho Rusa

Rylov dostal od Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA) deväťmesačný dištanc. Putin FINA skritizoval a tento krok označil za „úplne absurdný“.

Bránil aj vychádzajúcu krasokorčuliarsku hviezdu Kamilu Valijevovú, ktorá mala v decembri pozitívny dopingový test, čo vyšlo najavo počas olympiády v Pekingu. Jej meno sa potom stalo azda najskloňovanejším na Hrách.

Po podmienečnom štarte sa predstavila v súťaži jednotlivkýň, no tlak nezvládla a medailu si nevybojovala. Cenný kov zo súťaže družstiev stále nedostala, keďže vyšetrovanie kauzy stále prebieha.

Kamila Valijevová Čítajte aj Valijevová sa preniesla cez dopingovú kauzu. Pomohlo vyznamenanie od Putina

„Svojou prácou posunula šport na úroveň skutočnej formy umenia. Takáto dokonalosť sa nedá dosiahnuť nečestne pomocou zakázaných látok, manipulácií.

Veľmi dobre vieme, že tieto látky nie sú pri krasokorčuľovaní potrebné," uviedol Putin o Valijevovej, ktorá práve v utorok oslávila 16. narodeniny.

Prípad vrhol tieň na účasť Rusov na Hrách, pretože už čelili zvýšenej kontrole samostatných dopingových sankcií, pre ktoré súťažili bez vlajky a národnej hymny.

Legia Varšava Čítajte aj Rivalita bokom. Odkaz Putinovi obletel svet, tlieskal mu aj sektor súpera

Rusko na športovú izoláciu reaguje očakávaným krokom. Ako zdôraznil Putin, plánuje zorganizovať vlastné súťaže a pozývať na ne „skutočných partnerov“.

Už predtým bolo známe, že na národné univerzitné hry začiatkom júla pozvú Rusi športovcov zo spriatelených krajín.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
138 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Kamila Valijevová