Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košický hrdina, americká smoliarka. Peking bol horou šťastia i údolím sĺz

Šport je zmesou všetkého. Dobrého aj zlého, príjemného i príkreho. Očakávaného či šokujúceho. Počas uplynulých dvoch týždňov sa všetky tieto emócie zhutnili na jednom mieste. V Pekingu.

23.02.2022 14:52
Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský s bronzovou medailou za 3. miesto na olympijskom turnaji v Pekingu 2022.
debata

Vybrali sme šesť udalostí i postáv, troch hrdinov a troch nešťastníkov, ktorí na zimných olympijských hrách 2022 upriamili na seba pozornosť.

Slovenský tínedžer

Nemá zlato, ale o niečo menej lesklý bronz. Napriek tomu sa stal najväčšou senzáciou hokejového turnaja. Na jeho konci dostal ocenenie pre najužitočnejši­eho hráča.

Reč je o Košičanovi Jurajovi Slafkovskom. Stále iba 17-ročnom Slovákovi, ktorý len nedávno začal hrať so seniormi. V Pekingu si však počínal ako mazák. V siedmich zápasoch strelil sedem gólov a stal sa najlepším kanonierom podujatia.

Oslavy slovenských hokejistov v Bratislave Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Peter Cehlárik a Craig Ramsay.

Bol to práve Slafkovský, ktorý naštartoval reprezentačný tím v dueli o medailu proti Švédsku. V prvej tretine nenápadnou strelou prekonal súperovho brankára. Vraví, že „strieľal z bufetu, keď stál v rade na hot-dog“.

„Skórovať v zápase o bronz a ešte takto šťastne, to si budem pamätať. Neveril som, že to tam padne,“ vravel skromne po návrate na Slovensko.

Slafkovský sa stal v Pekingu veľkou hviezdou, bol na titulke olympijských novín, priestor mu venovali aj všetky svetové hokejové weby. Najväčšiu slávu však zažil po návrate na Slovensko, kde sa ihneď stal miláčikom fanúšikov.

Video

„Formu som si odložil na to správne podujatie. Užívam si to. Máme najlepších fanúšikov na svete,“ takto ich pozdravil v utorok na bratislavskom námestí.

Slovenský mladík si pod piatimi kruhmi definitívne otvoril dvere do hokejového sveta. Teraz sa síce ešte vráti do fínskeho klubu TPS Turku, avšak v lete ho čaká draft a s najväčšou pravdepodobnosťou aj presun za more. Aby sa mohla začať jeho veľká kariéra v NHL.

Zlatí bratia

Peking 2022, to bola z časti aj rodinná záležitosť. Vedeli ste, že na Hrách sa zúčastnilo 76 súrodeneckých párov? Z celkového počtu športovcov tvorili takmer päť percent.

Žiadny z nich však do vienka nedostal také silné víťazné DNA a netešil sa väčšej dominancii ako nórske biatlonové bratské duo Böovcov. Skúste vysloviť ich priezvisko deväťkrát za sebou – za každú medailu raz, ktorú Johannes Thingnes a starší Tarjei priviezli domov do Nórska.

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu

Mimochodom, ak by obaja vystupovali v Číne pod vlastnou vlajkou, kombinácia Johannesa Thingnesa (štyri zlaté a jeden bronz) a Tarjeia (dve zlaté, jedno striebro, jeden bronz) by ich vyniesla do prvej desiatky medailovej tabuľky všetkých krajín.

Jeden má druhého a prvý by bez druhého, či druhý bez prvého, nikdy toľko nedokázali.

"Tarjei bol veľkou hviezdou a sledoval som ho na trati aj mimo nej. Učil som sa od neho, ako si užívať tento nádherný šport. Stále som počúval, že som len jeho mladší brat.

Bola to pre mňa výzva. Postupom času sa z neho stal môj najväčší rival, ale zároveň aj najlepší kamarát," vraví dnes úspešnejší Johannes. Keď však spoja sily, sú nezdolateľní.

Nórsky biatlonista Johannes Thinges Bö (vpravo)... Foto: TASR/AP, Kirsty Wigglesworth
Johannes Thinges Bö Tarjei Bö Nórsky biatlonista Johannes Thinges Bö (vpravo) sa teší zo zisku zlatej olympijskej medaily v šprinte mužov. Tretí skončil jeho starší brat Tarjei Bö.

Aj vďaka nim medailovú bilanciu podľa predpokladov ovládlo Nórsko. Z Pekingu si domov vezie šestnásť zlatých medailí, čo je nový olympijský rekord. Celkovo ich získalo 37 (16–8–13).

Americko-čínska princezná

„V USA som Američanka, v Číne som Číňanka.“

To je najčastejšia veta, ktorá zaznela z úst akrobatickej lyžiarky Eileen Guovej. Nakoľko sa stala prvou v tomto športe, ktorá získala na jedných olympijských hrách tri medaily v troch rôznych disciplínach. Ovládla ženský big air i halfpipe, v slopestyle brala striebro.

Osemnásťročná tínedžerka však zaujala nielen výkonmi, ale aj výrokmi. Narodila sa totiž v Kalifornii. Jej mama utiekla z Číny a vydala sa za Američana. Ten krátko potom od rodiny utiekol a Eileen vychovávala len mama Jan.

Guová je produktom amerického systému. Ešte v sezóne 2018/19 jazdila vo Svetovom pohári Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) pod vlajkou USA. V júni 2019 vyhovela FIS jej žiadosti o zmenu občianstva.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin, ľudské práva, Valijevová. Svet hodnotí ZOH v Pekingu - ako najhoršie

„Chcem súťažiť za Čínu na olympiáde v Pekingu,“ vravela vtedy Guová.

Tamojší hlásateľ ju po zisku troch medailí označil za princeznú pekinských Hier. Experti jej predpovedajú veľkú budúcnosť.

A nielen na športovom či marketingovom trhu, ale aj na diplomatickom. Guová totiž poukázala na to, že v Pekingu vládla rodová rovnosť – 45,4 percenta športovcov tvorili ženy.

„Verím, že aj môj príklad pomôže búrať stereotypy a posúvať hranice. Vytvára cestu pre ďalšiu generáciu dievčat,“ vyhlásila Guová.

Ruský zmar

Story o mladučkej krasokorčuliarke Kamile Valijevovej obletela svet. Pätnásťročná Ruska, ktorá sa práve tešila zo zlatej medaily v súťaži tímov a zároveň sa pripravovala na preteky jednotlivkýň, kde bola najväčšou favoritkou, padla do dopingovej siete.

Pozitívny nález jej však oznámili až so 44-dňovým meškaním. Rodáčka z Kazane je vzhľadom na nízky vek stále chránenou osobou.

Trénerka Eteri Tutberidzeová a Kamila Valijevová. Foto: David McIntyre/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
663375137 Trénerka Eteri Tutberidzeová a Kamila Valijevová.

Športový arbitrážny súd jej tak dovolil v Pekingu pokračovať v súťaži. Od tej chvíle sa však mladučká Ruska stala štvanou zverou. Písal o nej celý svet, rovnako o údajne drsných praktikách jej trénerky Eteri Tutberidzeovej.

Pochopiteľne, že obrovský tlak Valijevová nakoniec nezvládla. Po krátkom programe bola síce prvá, avšak počas voľnej jazdy bola viac na zemi ako vo vzduchu.

Skoky, ktoré sú tradične jej silnou stránkou, nezvládla a napokon skončila štvrtá.

663375137 Čítajte viac Valijevová prelomila mlčanie. Svojej trénerke poslala veľmi silný odkaz

Stovky miliónov ľudí potom videli na televíznych obrazovkách smutné zábery.

Víťazka Alexandra Šcerbakovová sa neradovala, druhá Alexandra Trusovová hystericky hromžila a vo Valijevovej tvári bola zmes všetkého.

Vrcholom boli výčitky od jej trénerky Tutberidzeovej, ktoré zachytila kamera. „Prečo si to vzdala?“ pýtala sa zničenej dievčiny. Scény z ľadu kritizoval aj šéf MOV Alexander Bach.

Po tomto fiasku medzinárodné krasokorčuľovanie zvažuje, že posunie vekový limit pre mladé športovkyne na sedemnásť rokov a vyššie.

Shiffrinovej zlý vtip

Mala to byť veľká slalomová bitka s Petrou Vlhovou, súboj na ostrie noža v obrovskom či superobrovskom slalome a istá medaila pri derniére alpskej kombinácie pod piatimi kruhmi. Nič z toho sa nestalo.

Mikaela Shiffrinová skončila častejšie na zemi ako v cieli. Američanke absolútne nevyšli tretie olympijské hry v kariére. V priebehu desiatich dní nedokončila trojo pretekov a z Pekingu sa vrátila s prázdnymi rukami.

Schladming SP Slalom Ženy 2. kolo Čítajte viac Je to vtip? Shiffrinovú zradili inštinkty, prehrala minisúboj s Vlhovou

„Cítim sa, ako by to bol nejaký žart. Je to sklamanie pre mňa, celý tím a všetkých, ktorí tvrdo pracovali, aby som uspela,“ povzdychla si Shiffrinová pre CNN.

Pred poslednými pretekmi – tímovou súťažou – sa podľa vlastných slov cítila ako idiot. Američania nakoniec skončili štvrtí.

Najlepším individuálnym umiestnením dvojnásobnej olympijskej víťazky tak bolo deviate miesto v super-G, v zjazde skončila osemnásta. Slalom, obrovský slalom a kombináciu nedokončila.

Viacerí „fanúšikovia“ pod závesom anonymity sociálnych sietí počastovali najlepšiu lyžiarku ostatnej dekády ostrými urážkami.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Hlúpa blondína, už skonči, prečítala si Shiffrinová. Príde o poslednú nádej?

"Dokážem akceptovať kritiku, ale nie týmto spôsobom. Niekedy som sa cítila, ako by to bol zlý vtip.

Za dvanásť rokov vrcholovej kariéry by som mala vedieť, koľko tlačiť a ďať si pozor, aby som nezašla za hranu. To však nemôže byť výhovorka," reagovala Shiffrinová.

Namiesto bronzu kolaps

Pri pohľade na ňu tuhla krv v žilách.

Biatlonistka Ingrid Landmark Tandrevoldová to mala v stíhacích pretekoch rozbehnuté na medailu. Ešte kilometer pred cieľom bola komfortne na tretej pozícii. Nakoniec však prišla ako tretia Tirill Eckhoffová a Tandrevoldová úplne vysilená až štrnásta.

„Ospravedlňujem sa, úplne ma to zmiatlo. Tretia je Eckhoffová. Netuším, čo sa stalo Tandrevoldovej, ešte som nič také nezažil,“ sypal si popol na hlavu komentátor Eurosportu.

Kým súperky – vrátane desiatej Paulíny Fialkovej – do cieľa stíhačky prifrčali, Tandrevoldová prežívala v záverečných metroch muky. Po tom, ako preťala cieľovú čiaru, sa sklátila na zem. Lyže jej odopínali súperky, z trate ju odniesli člen nórskeho a talianskeho tímu.

Dvadsaťročná Nórka trpí arytmiou srdca. Nebolo to prvýkrát, čo po pretekoch skolabovala. Zvažovala koniec kariéry, ale nakoniec zvládla potrebné testy a s nórskou reprezentáciou odletela do Pekingu.

Landmark Tandrevoldová Čítajte viac Do cieľa ledva došla, potom ju kriesili. Tandrevoldovú radšej poslali domov

Silný mráz, vysoká nadmorská výška a aj miera stresu znamenali, že Tandrevoldovej telo i myseľ vypovedali službu.

„Väčšinu pretekov si nepamätám. Od druhého okruhu po cieľ vôbec. Nik nemôže povedať, že som na trati nenechala všetko. Išla som úplne na doraz,“ vysvetlila po pretekoch Tandrevoldová.

Bolo to jej posledné vystúpenie v Pekingu. Vedenie výpravy ju následne poslalo domov.

Holandská rýchlokorčuliarka Jutta Leerdamová Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Jutta Leerdamová na ZOH v Pekingu 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #Peking 2022 #Juraj Slafkovský #Kamila Valijevová