Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rybárovi pomáhali otcove videá. Mal chytať od začiatku, tvrdí Golonka

Po zápase prišiel do mixzóny sústredený, akoby bol stále v bránke. Prechádzal od mikrofónu k mikrofónu, rozprával pokojne a vôbec na ňom nebolo badať, že sa práve zapísal do histórie slovenského hokeja.

20.02.2022 16:39
Patrik Rybár Foto:
Patrik Rybár.
debata (13)

Pritom je jeden z hlavných strojcov bronzového úspechu a ašpirant na najlepšieho brankára zimnej olympiády v Pekingu.

Patrik Rybár sa z pozície tímovej trojky prebojoval až k cennému kovu. Jeho váhu si však poriadne neuvedomoval ani vtedy, keď mu už bronz visel na krku.

„Je to divné, ale je to tak. Zatiaľ nemám žiadne emócie. Ja sa väčšinou neviem tešiť z ničoho, teda samozrejme sa teším, len to neukazujem,“ povedal.

Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SR Švédsko Čítajte aj Slafkovský je najužitočnejším hráčom. All Star tím s dvoma Slovákmi

Dvadsaťosemročný brankár sa dostal medzi tri žrde v druhom zápase, keď dostal šancu po kolegoch Branislavovi Konrádovi a Matejovi Tomekovi.

Počas dvoch tretín proti Švédom neinkasoval, v skupine vychytal ešte výhru nad Lotyšskom (5:2), potom aj Nemeckom (4:0) a veľkou mierou sa zaslúžil o triumf nad favorizovaným tímom USA po nájazdoch. Chytil 33 z 35 striel a za chrbát nepusti ani jeden z piatich nájazdov.

Miesto v All Star tíme

Umiestnil sa na čele individuálnych štatistík, s 96,58-percentnou úspešnosťou zásahov bol najlepší brankár turnaja. Spomedzi všetkých brankárov na ZOH mal aj najlepší gólový priemer – 0,86.

Ako jediný dokázal vychytať dve čisté kontá. Jeho výkony ho katapultovali do olympijského All Star tímu.

ZOH: Bronzová radosť slovenských hokejistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Bronzový slovenský tím zo ZOH v Pekingu.

Jedinú prehru si pripísal v semifinále s Fínskom, keď dostal jeden gól, druhý padol do prázdnej bránky. V boji o bronz opäť zatiahol roletu:

"Získali sme niečo, čo sa ešte nikomu nepodarilo. Na to, ako to na začiatku vyzeralo, keď sme nehrali vôbec dobre, tak to dobre dopadlo a sme veľmi šťastní, že sme získali medailu. Možno až neskoršie si poriadne uvedomím, čo sme vlastne dosiahli.

Ale som hrdý na celý tím, po tých dvoch zápasoch sme si niečo povedali v kabíne a začali sme hrať úplne inú hru. Náš tím nie je až taký silný, takže väčšinou je to o tom, že keď brankár dobre zachytá, tak môžeme niečo vyhrať. Som rád, že sa to podarilo."

Patrik Rybár. Foto: TASR, Martin Baumann
Peking 2022 Slovensko Nemecko Patrik Rybár.

Slováci vstúpili do posledných troch duelov ako papieroví outsideri, no Rybár s tým problém vôbec nemal.

„Necítil som sa nervózny. Tlak mám rád, vždy som ho mal rád. Snažil som sa sústrediť na seba, na svoju prácu, na každú strelu. Zostať pokojný a dávať chalanom signál, že sa na mňa môžu spoľahnúť,“ povedal skromne.

Rodina vstávala o piatej

Veľkú podporu mal z domu:

„Manželka sa veľmi teší, celá moja rodina vstávala ráno o piatej a nevyspala sa. Znova a znova. Takže som to určite vyhral aj pre nich a teším sa na nich, keď prídem domov.“

A podpora to nebola len psychická.

slovenskí hokejisti Čítajte aj Najväčší úspech, vraví Gáborík. Vyzval politikov, aby otvorili peňaženky

Otec a bývalý reprezentačný brankár Pavol Rybár, strieborný a bronzový medailista z MS, mu počas celého turnaja dával cenné rady a pripravoval informácie o najbližších súperoch.

„Komunikovali sme celý turnaj, strihal mi videá. Pred každým zápasom som videl všetkých tých strelcov, čo na mňa pôjdu, čo hrajú v presilovkách, kam strieľajú, takže som bol excelentne pripravený. Mal som veľkú podporu a lepšie sa mi čítala hra,“ povedal.

A podporu mal aj od brankárskych kolegov. S Konrádom sa poznajú už od mládežníckych čias, keď sa striedal v bránke Slovana Bratislava s jeho otcom.

„Sme kamaráti, stále sme v kontakte. Je to super človek, celý turnaj ma podporoval. Bral tú pozíciu zo striedačky, stál pri mne a snažil sa ma podporovať. keď som videl, že mi verí, tak som sa cítil lepšie,“ dodal.

kolaz Čítajte rozhovor Žiadny betón hokej, hrali sme aktívne. Experti hodnotia úspech

V každom dueli dával nádej na výhru

Je to úžasný úspech pre celé Slovensko, zhodnotil bronzové účinkovanie slovenských hokejistov na ZOH 2022 otec Patrika Rybára Pavol. Podľa bývalého reprezentanta hrali zverenci trénera Craiga Ramsayho v Pekingu veľmi dobre, tímovo a tímový duch z hokejového mužstva bol cítiť.

„Oslavujeme trochu decentne. Som neskutočne šťastný aj za mladého, že sa im to podarilo,“ povedal Pavol Rybár.

„Mne sa strašne ťažko hodnotí synov výkon. S ním si to zhodnotíme, aj sme sa o tom bavili a gratuloval som mu k tomu. Myslím si, že chytal veľmi dobre aj v každom zápase dával nádej na výhru.“

Pavol Rybár počas exhibičného zápasu hokejových... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Pavol Rybár Pavol Rybár počas exhibičného zápasu hokejových legiend v Bratislave v januári 2014.

Podľa niekdajšieho reprezentačného brankára vždy keď tím dosiahne kolektívny úspech alebo získa medailu, musí byť v ňom chémia a musí ťahať za jeden povraz.

„Nie je to iba klišé. Doma v televízii som videl, že mužstvo je naladené na rovnakú vlnu a ide za svojím cieľom,“ uviedol bývalý brankár Slovana Bratislava či Skalice.

Pavol Rybár bol na prelome storočí neodmysliteľnou súčasťou slovenskej reprezentácie. Získal striebro na MS 2000 v Petrohrade a bol aj súčasťou tímu na ZOH v Nagane 1998 a Salt Lake City 2002.

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu

Golonka: Dobre zostavený mix, medailu som tipoval

Bývalý legendárny hokejista Jozef Golonka od začiatku ZOH 2022 tipoval, že sa slovenským reprezentantom podarí získať medailu.

„Bol to dobrý mix starších hráčov a mladej generácie. Mix bol dobre zostavený a tento turnaj dával šancu na medailu. Už v úvode, keď sa začali zimné olympijské hry, som to tipoval na medailu,“ povedal Golonka.

Zisk bronzovej medaily na ZOH 2022 vníma ako historický úspech aj hokejový útočník a bývalý reprezentant Juraj Mikúš, ktorý v súčasnosti pôsobí v HKM Zvolen.

Ako ďalej povedal, podľa neho mal ísť Patrik Rybár na olympijskom turnaji do bránky od začiatku.

VIDEO: Najväčšie zápasy proti Švédsku

Obsah vznikol v spolupráci Pravdy s MALL.TV.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Patrik Rybár #hokejový turnaj v Pekingu