Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Posledná nádej zhasla. Shiffrinová zdolala len Slovenku, lúči sa bez medaily

Reprezentanti Rakúska v alpskom lyžovaní sú novými olympijskými šampiónmi v súťaži tímov. V nedeľnom finále paralelky na ZOH v Pekingu zdolali Nemecko vďaka lepšiemu času.

20.02.2022 04:27 , aktualizované: 07:01
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová s dekou počas tímovej sútaže.
debata (12)

Bronz si vybojovali Nóri, ktorí v „malom finále“ uspeli v súboji s USA. Americká hviezda Mikaela Shiffrinová tak z Pekingu odíde bez cenného kovu. Slováci vypadli v osemfinále s USA a celkovo skončili na dvanástom mieste.

Rakúšania v zložení Katharina Truppeová, Stefan Brennsteiner, Katharina Liensbergerová s Johannes Strolz (náhradníci boli Michael Matt a Katharina Huberová) mali ako najvyššie nasadený tím v osemfinále voľno, na ceste za zlatom potom vo štvrťfinále vyradili Slovinsko (3:1), v semifinále úradujúcich majstrov sveta Nórov (2:2, vďaka času) a vo finále zdolali opäť na základe času aj Nemecko.

Schladming SP Slalom Ženy 2. kolo Čítajte aj Je to vtip? Shiffrinovú zradili inštinkty, prehrala minisúboj s Vlhovou

Strolz štartoval v tímoch ako jediný zlatý medailista z pekinských individuálnych súťaží – predtým zvíťazil v alpskej kombinácii a v slalome získal striebro.

„Je to neuveriteľne krásny záver týchto hier, keďže sme sa ako rakúsky tím dostali na vrchol. Som veľmi vďačný, že môžem byť súčasťou tohto družstva,“ povedal pre agentúru APA Strolz, ktorý na záverečnom ceremoniáli ponesie vlajku svojej krajiny.

Oporou víťazného tímu bola Liensbergerová, ktorá uspela vo všetkých troch vystúpeniach:

„Každou jazdou som získavala viac sebavedomia. Nie je veľa krajších vecí, ako keď stojíte s kolegami na najvyššom stupni.“

Petra Vlhová Čítajte aj Víťazné lekcie. Vlhová naučila Taliana slovenskú hymnu

Do súťaže sa prihlásilo pätnásť družstiev.

Pozornosť pútalo najmä vystúpenie Shiffrinovej, ktorá v Pekingu predtým trikrát nedokončila súťaž v pozícii spolufavoritky na zlato (slalom, obrovský slalom i kombinácia), v super-G skončila deviata a v zjazde na 18. priečke.

Ani v tímoch sa však nedočkala, s krajanmi skončila tesne za pódiom. V jej zbierke tak zostávajú zo ZOH dve zlaté a jedna strieborná medaila zo Soči a Pjongčangu.

Mikaela Shiffrinová počas tímovej súťaže Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová v nasadení počas tímovej...

„Na týchto hrách som zažila veľa sklamaní, ale dnešok k nim nepatrí. Dnešok bude moja obľúbená spomienka. Moji kolegovia z tímu sú tým, čo ma cez túto olympiádu prenieslo a ja sa im za to chcem poďakovať,“ povedala podľa AP Shiffrinová.

Američania ju využívali najmä na pomalšej dráhe a prehrala tri zo štyroch svojich jázd. Zdolala iba Rebeku Jančovú v boji medzi elitnú osmičku.

Američania v pozícii jasného favorita uspeli nad Slovákmi 3:1, čestný bod pre slovenský tím získal Adam Žampa až v poslednom štvrtom súboji.

Čína ZOH2022 Lyžovanie tímy začiatok odklad vietor Čítajte aj Brány ležali, sneh sa víril. Možno pôjdeme len my, usmieval sa Žampa

Slovenské kvarteto v zložení Jančová, Petra Hromcová, Adam Žampa a Andreas Žampa nemalo bez svojej najväčšej hviezdy Petry Vlhovej proti Američanom čo stratiť.

Osemfinálový boj začali podľa očakávania lepšie ich súperi, keď Shiffrinová v úvodnej paralelnej jazde napriek nevýhodnejšej červenej dráhe zdolala Jančovú o 64 stotín.

"Mala som problém na štarte, bola som netrpezlivá. Pokazila som to, čo ma mrzí. Ale bola som veľmi nažhavená.

Po štarte som ju chcela dobehnúť, aj som mala pocit, že sa približujem, ale nepodarilo sa to. Ja som si nepripomínala kto je proti mne, ale že to je obyčajný človek. Chcela som ísť naplno," povedala Jančová.

Druhý bod pre USA pridal River Radamus, pretože Andreas Žampa svoju jazdu nedokončil. Už po tretej jazde bolo rozhodnuté o postupe USA – Paula Moltzanová bola v cieli suverénne o 1,45 s skôr ako Hromcová.

Adam Žampa potom zapísal jediný bod pre svoj tím, v modrej dráhe zdolal Tommyho Forda o 19 stotín sekundy. Američania však bez problémov postúpili.

Adam Žampa na trati proti Tommymu Fordovi. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Adam Žampa, Tommy Ford Adam Žampa na trati proti Tommymu Fordovi.

Andreas Žampa vo svojej jazde riskoval a nedokončil ju.

„Rebeka predviedla proti Mikaele Shiffrinovej fantastickú jazdu a aj ja som vedel, že musím dať do toho všetko. River je vynikajúci lyžiar, takže som do toho išiel naplno a myslím si, že to bolo dosť vyrovnané. Vedel som, že musím zariskovať, žiaľ, pošmykol som sa na vnútornej a vypadol. Nás opäť nakopli hokejisti, ktorým gratulujem k bronzu a aj my sme do toho dnes dali srdce,“ povedal Andreas v prvej reakcii pre RTVS.

Jeho brat Adam Žampa sa v závere postaral aspoň o čestný zápis tímu:

"Vedel som, že to je už 0:3, ale chcel som získať aspoň jeden bod pre Slovensko. Sústredil som sa na štart a potom som predviedol plynulú jazdu, takže máme aspoň jeden bod, čo je lepšie ako nemať žiadny.

Dali sme do toho všetko. Ja si na ZOH vážim 15. miesto v obrovskom slalome i to, že sme v ňom chvíľu figurovali s bratom na čele pretekov. Teraz sa tešíme na záverečný ceremoniál s hokejistami a cestu domov."

Británia, Japonsko Čítajte aj ONLINE: Záverečný deň Hier. Nemec má historické zlaté „double double“

Súťaž na trati „Dúha“, ktorú komplikoval nepríjemný vietor, sa išla paralelným vyraďovacím spôsobom od osemfinále a systémom muž na muža, žena na ženu sa v každom národnom dueli rozdelili štyri body.

Pri skóre 2:2 o postupe rozhodol lepší súčet časov u dvoch najrýchlejších v oboch kategóriách. Zlato z Pjongčangu obhajovali Švajčiari, no vypadli vo štvrťfinále s Nemeckom. Slováci pred štyrmi rokmi vypadli rovnako v osemfinálovom prvom kole s Nemeckom.

Tímové preteky boli pôvodne v programe hier už v sobotu, ale silný nárazový vietor prinútil Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS) a organizátorov preložiť ich na nedeľu, záverečný deň ZOH v Pekingu.

ZOH 2022 – tímová súťaž

konečné poradie: 1. Rakúsko (Katharina Truppeová, Stefan Brennsteiner, Katharina Liensbergerová, Johannes Strolz, Michael Matt, Katharina Huberová), 2. Nemecko (Emma Aicherová, Lena Dürrová, Kira Weidleová, Julian Rauchfuss, Alexander Schmid, Linus Strasser), 3. Nórsko (Mina Fürst Holtmannová, Thea Louise Stjernesundová, Maria Therese Tvibergová, Timon Haugan, Fabian Wilkens Solheim, Rasmus Windingstad, Henrik Kristoffersen), 4. USA, 5. Francúzsko, 6. Švajčiarsko, 7. Slovinsko, 8. Taliansko, 9. Kanada, 10. Poľsko, 11. ROC, 12. SLOVENSKO (Rebeka Jančová, Andreas Žampa, Petra Hromcová, Adam Žampa)

osemfinále:
USA – SLOVENSKO 3:1
Mikaela Shiffrinová 25,91 – Rebeka JANČOVÁ (+0,64)
River Radamus 24,00 – Andreas ŽAMPA nedokončil
Paula Moltzanová 24,98 – Petra HROMCOVÁ (+1,45)
Tommy Ford (+0,19) – Adam ŽAMPA 24,53

Slovinsko – Kanada 2:2 – postup Slovinska vďaka času
Francúzsko – Česko 3:1
Nórsko – Poľsko 2:2 – postup Nórska vďaka času
Taliansko – ROC 3:1
Nemecko – Švédsko 3:1
Švajčiarsko – Čína 4:0
(pozn.: Rakúsko bolo nasadené priamo do štvrťfinále)

štvrťfinále:
Rakúsko – Slovinsko 3:1
Francúzsko – Nórsko 2:2 – postup Nórska vďaka času
Taliansko – USA 1:3
Nemecko – Švajčiarsko 2:2 – postup Nemecka vďaka času

semifinále:
Rakúsko – Nórsko 2:2 – postup Rakúska vďaka času
USA – Nemecko 1:3

o bronz:
Nórsko – USA 2:2 – výhra Nórska vďaka času
Maria Therese Tvibergová (+0,74) – Paula Moltzanová 24,72
Fabian Wilkens Solheim 24,02 – Tommy Ford (+0,94)
Thea Louise Stjernesundová 24,32 – Mikaela Shiffrinová (+0,52)
Timon Haugan nedokončil- River Radamus 24,04

finále:
Rakúsko – Nemecko 2:2 – výhra Rakúska vďaka času
Katharina Truppeová (+0,52) – Lena Dürrová 24,59
Stefan Brennsteiner 23,72 – Julian Rauchfuss (+0,61)
Katharina Liensbergerová 24,55 – Emma Aicherová nedokončila
Johannes Strolz (+1,30) – Alexander Schmid 23,87

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu
12 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Adam Žampa #Mikaela Shiffrinová #tímová súťaž