Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kauza 15-ročnej Rusky je top témou ZOH. Zvýši sa vekový limit?

Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) v piatok oznámila, že zváži návrh na zvýšenie minimálneho veku účastníkov seniorských krasokorčuliarskych súťaží.

18.02.2022 16:22
Kamila Valjevová Foto: ,
Kamila Valjevová s trénerkou Eteri Tutberidzeovou.
debata (9)

Táto myšlienka prišla po štvrtkovom finále sólistiek na zimných olympijských hrách v Pekingu, ktoré v dôsledku verejného tlaku ohľadom dopingovej kauzy psychicky nezvládla 15-ročná ruská olympionička Kamila Valijevová.

"Môžeme potvrdiť, že rada ISU sa už rozhodla navrhnúť zvýšenie minimálneho veku súťažiacich na 17 rokov vo všetkých disciplínach.

Za normálnych okolností neinformujeme o svojej agende pred jej zverejnením, viedla nás k tomu súčasná situácia a správy rôznych médií," uviedla ISU pre agentúru AFP.

Kamila Valijevová Čítajte aj Troška ruskej propagandy. Ministerstvo prišlo s videom na obranu Valijevovej

O návrhu sa bude rozhodovať na júnovom stretnutí únie v Thajsku. Na jeho schválenie budú potrebné dve tretiny hlasov.

Kauza mladej Rusky je najväčšou témou ZOH. Deň po skončení tímovej súťaže, v ktorej prispela k zisku zlatých medailí pre tím Ruského olympijského výboru (ROC), informovalo akreditované laboratórium v Štokholme o jej pozitívnom teste na zakázanú látku trimetazidín.

Vzorku jej odobrali ešte 25. decembra. Medzinárodný olympijský výbor (MOV), Svetová antidopingová agentúra (WADA), ISU a separátne aj Medzinárodná testovacia agentúra (ITA) sa následne obrátili na Športový arbitrážny súd (CAS), aby Valijevovej zabránil štartovať.

Alexandra Trusovová Čítajte aj Nenávidím tento šport, žialila Ruska. Tieto deti tlačia do zhubnej pozície, znie z USA

CAS po takmer šesťhodinovom posudzovaní faktov v pondelok vyriekol verdikt, že voči Valijevovej neuplatní okamžitú sankciu v podobe zákazu štartu na ZOH.

Súd v Lausanne zverejnil, že zákaz štartu by nebol v súlade so športovou spravodlivosťou a poukázal na nevhodné načasovanie zverejnenia informácie o jej dopingovom prípade.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády
9 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Kamila Valijevová