Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Troška ruskej propagandy. Ministerstvo prišlo s videom na obranu Valijevovej

Ruský šport sa vyrovnáva s ďalším dopingovým prípadom. Po tom, ako mladučká krasokorčuliarka Kamila Valijevová nezvládla štvrtkovú voľnú jazdu a skončila mimo medailových pozícií, Ministerstvo obrany v Moskve zverejnilo video, ktorým chcelo niečo naznačiť.

18.02.2022 12:54
Kamila Valijevová Foto:
Kamila Valijevová po voľnej jazde.
debata (94)

Len pripomíname, že ruská športovkyňa bola pozitívne testovaná na dopingovú látku, ktorá zvyšuje prietok krvi v jej srdci.

Ministerstvo obrany pripravilo video, na ktorom maličká krasokorčuliarka spočiatku čelí nájazdom ľudí v čiernych kuklách. Následne ju ochránia muži v ruských uniformách. Video tak naznačuje, že 15-ročná Valijevová bola pred súťažou pod obrovským tlakom.

Kauza mladej Rusky je najväčšou témou hier. Deň po skončení tímovej súťaže na ZOH, v ktorej prispela k zisku zlatých medailí pre ROC, informovalo akreditované laboratórium v Štokholme o jej pozitívnom teste na zakázanú látku trimetazidín.

Vzorku jej odobrali ešte 25. decembra. Medzinárodný olympijský výbor (MOV), WADA, Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) a separátne aj Medzinárodná testovacia agentúra (ITA) sa následne obrátili na Športový arbitrážny súd (CAS), aby Valijevovej zabránil štartovať.

CAS po takmer šesťhodinovom posudzovaní faktov v pondelok vyriekol verdikt, že voči Valijevovej neuplatní okamžitú sankciu v podobe zákazu štartu na ZOH. Súd v Lausanne zverejnil, že zákaz štartu by nebol v súlade so športovou spravodlivosťou a poukázal na nevhodné načasovanie zverejnenia informácie o jej dopingovom prípade.

Krasokorčuliarka vysvetlila dopingový nález náhodným užitím liekov na srdce jej starého otca.

Legenda je na jej strane

Valijevovej sa zastala aj nemecká krasokorčuliarska legenda, Katarina Wittová. Olympijská šampiónka zo Sarajeva a Calgary preteky spolukomentovala pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD.

„Stalo sa jej to úplne najhoršie. Hodili ju vlkom a zlomili ju. Je to 15-ročné dieťa, toto nemohla uniesť. Už keď vyšla na ľad, bola iba tieňom samej seba. Túto hru nemohla vyhrať,“ povedala Wittová pre agentúru DPA.

Naopak, jej krajan a šéf MOV, Sebastian Bach bol zhrozený zo správanoa Valijevovej tímu. „Bol som veľmi znepokojený, keď som to pozeral v televízii. Reakcia jej trénerov a sprievodu bola mrazivá. Tlak na Valijevovú bol úplne mimo mojej predstavivosti,“ povedal.

Titul z Pekingu si nakoniec odniesla Anna Ščerbakovová.

Alexandra Trusovová Čítajte viac Nenávidím tento šport, žialila Ruska. Tieto deti tlačia do zhubnej pozície, znie z USA
94 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022 #Kamila Valijevová