Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Po dobrom rozbehu urobila osem chýb. Fialková si oddýchne a uvidí, čo bude

Francúzska biatlonistka Justine Braisazová-Bouchetová získala na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu v piatkových pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km. O 15,3 sekundy zdolala striebornú Tiril Eckhoffovú, bronz si vybojovala ďalšia Nórka Marte Olsbuová-Röiselandová, ktorá zaostala o 34,9 s.

18.02.2022 08:55 , aktualizované: 11:35
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková počas pretekov s hromadným štartom.
debata (6)

Slovenská reprezentantka Paulína Fialková obsadila 26. priečku s ôsmimi streleckými chybami a mankom 3:46,8 min.

Na úvodnú streleckú položku elitných pretekov prišlo 30-členné štartové pole pohromade, silný vietor ho však roztrhal. Čisto zastrieľalo jedenásť biatlonistiek vrátane Fialkovej, ktorá sa zaradila na deviatu priečku s odstupom necelých 10 sekúnd za vedúcou Eckhoffovou.

Na druhom bežeckom okruhu sa Slovenka posunula na ôsmu pozíciu, no jej manko na líderku o čosi narástlo. Horšie to bolo na druhej streľbe, kde panovali ešte náročnejšie poveternostné podmienky.

Čína Peking ZOH2022 Biatlon ženy Fialková Čítajte aj Top výkon v pravý čas. Fialková skončila v stíhačke medzi najlepšími

Fialková si tromi chybami, keď poslala mimo prvé tri výstrely, výrazne pokazila šance na prenikavý výsledok v súťaži, v ktorej pred štyrmi rokmi v Pjongčangu dominovala Anastasia Kuzminová.

Na čele sa osamostatnili Eckhoffová a Olsbuová-Röiselandová. Aj na prvej položke v stoji komplikovali situáciu na strelnici extrémne veterné podmienky a obe Nórky museli absolvovať dva trestné okruhy.

Eckhoffovej trvala streľba omnoho dlhšie, k Olsbuovej-Röiselandovej sa na čele vďaka čistej položke pripojila Braisazová-Bouchetová. Fialková minula len raz a z tretej desiatky sa posnula na priebežné 16. miesto.

Čína Peking ZOH2022 Biatlon ženy Fialková Čítajte aj Záverečné preteky P. Fialkovej sme sledovali ONLINE

O medailách sa rozhodlo na záverečnej štvrtej streľbe. Braisazová-Bouchetová netrafila prvou ranou, ale potom pálila rýchlo a najmä presne. Na vedúcej pozícii sa udržala aj po jednom trestnom kole, všetkých päť terčov totiž nevybielila žiadna z jej najbližších prenasledovateliek.

S pohodlným náskokom si dobehla po zlato, Eckhoffová a Olsbuová-Röiselandová uhájili striebro a bronz. Fialková pridala až štyri nepresné výstrely a prepadla sa poradím, na poslednom bežeckom okruhu sa vytiahla aspoň na 26. miesto.

Okrem točiaceho sa vetra robila pretekárkam problémy aj teplota mínus 14,2 stupňov Celzia. Najlepšie zastrieľala Ukrajinka Julia Džimová, ktorá s tromi chybami finišovala na siedmej priečke. Všetky tri medailistky odbehli štyri trestné kolá rovnako ako Češka Markéta Davidová na štvrtej pozícii.

Ivona Fialková Čítajte aj Tak zle ešte štafeta na ZOH nešla. Slovenky stiahli z trate

Fialková: Potrebujem si oddýchnuť

Paulína Fialková nevie, ako bude pokračovať jej športová kariéra. Po prebiehajúcej sezóne si plánuje dať dlhšiu pauzu a potom uvidí, čo bude ďalej. Uviedla to po svojom záverečnom vystúpení na zimných olympijských hrách v Pekingu.

Dvadsaťdeväťročná pretekárka dosiahla v Pekingu 14. miesto v šprinte, desiate v stíhačke a na záver obsadila v náročných veterných podmienkach 26. priečku v pretekoch s hromadným štartom.

So svojimi výkonmi pod piatimi kruhmi bola spokojná, dokázala si, že stále vie držať krok so svetovou špičkou.

Paulína Fialková (č. 22) v pretekoch s... Foto: SITA/AP, Carlos Osorio
Beijing Olympics Biathlon Paulína Fialková (č. 22) v pretekoch s hromadným štartom.

„To ma naladí do posledných troch sveťákov a čo bude ďalej, uvidíme,“ povedala. Na otázku, či by to mohlo znamenať aj koniec kariéry odvetila:

„V prvom rade rozmýšľam nad tým, že si potrebujem strašne oddýchnuť. Oveľa viacej, ako to bolo posledných desať rokov, keď som po troch týždňoch znova trénovala.“

Dôvodom je vyčerpanie po dlhom účinkovaní v profesionálnom športe. Paulína Fialková sa venuje biatlonu od roku 2001, vo Svetovom pohári debutovala v roku 2012.

„Po toľkých rokoch vo svetovom biatlone cítim, že som fyzicky i psychicky vyčerpaná. Potrebujem oddych a čo bude potom, uvidíme,“ uviedla.

Čína Peking ZOH2022 Biatlon Fialková Čítajte aj Jeden výstrel od skvelého výsledku. Fialková siahala na medailu

Vyjadrila sa aj k záverečným pretekom.

„Som rada, že to presunuli na dnes, zajtra malo fúkať ešte viacej, i keď viacej si ani neviem predstaviť. No hlavne malo byť ešte oveľa chladnejšie a to by už možno boli neregulárne podmienky. Takže som rada, že to máme za sebou a môžem sa ísť zohriať,“ povedala.

"Boli to asi najťažšie podmienky, aké tu boli, ešte horšie ako v mixe. S tým vetrom to bolo divoké. Poslednú stojku som strieľala tak, že som už ani nevedela zamieriť na terč.

Bol tam silný poryv vetra. Klobúk dole pred babami, ktoré to zvládli, ja bohužiaľ nie, ale aj to je biatlon," povedala držiteľka ôsmich umiestnení v top 3 vo Svetovom pohári.

Predstavila sa na svojej tretej olympiáde, jej maximom je 5. miesto vo vytrvalostných pretekoch zo ZOH 2018.

Paulína Fialková v cieli šprintu žien na 7,5 km... Foto: TASR, Martin Baumann
Čína Peking ZOH2022 Biatlon Fialková Paulína Fialková v cieli šprintu žien na 7,5 km na ZOH 2022 v Pekingu.

"Olympiáda bola náročná fyzicky aj psychicky, pre všetky tie opatrenia. Boli sme zavretí prakticky na jednom mieste. V pretekoch som urobila, čo som mohla, podala maximálne výkony.

Som spokojná, že mi to v dvoch vyšlo výborne vo svetovej špičke. To je pre mňa dôležité. Neodchádzam sklamaná, skôr naopak s dobrými pocitmi, že sa stále dokážem prepracovať medzi najlepšie baby vo Svetovom pohári," dodala.

ZOH 2022 v Pekingu – biatlon

Preteky žien s hromadným štartom na 12,5 km: 1. Justine Braisazová-Bouchetová (Fr.) 40:18,0 min (4 tr. okr.), 2. Tiril Eckhoffová +15,3 s (4), 3. Marte Olsbuová-Röiselandová (obe Nór.) +34,9 (4), 4. Markéta Davidová (ČR) +53,4 (4), 5. Kristina Rezcovová (ROC) +1:11,0 min (6), 6. Julia Simononová (Fr.) +1:22,6 (6), 7. Julia Džimová (Ukr.) +1:25,7 (3), 8. Franziska Preussová (Nem.) +1:26,4 (4), 9. Elvira Öbergová (Švéd.) +1:37,7 (4), 10. Hanna Solová (Biel.) +1:39,2 (8), … 26. Paulína FIALKOVÁ (SR) +3:46,8 (8)

Rekordné zlato Nórov

Hromadný štart mužov ovládol Nór Johannes Thingnes Bö. O 40,3 sekundy zdolal Švéda Martina Ponsiluomu, ďalší Nór Vetle Sjaastad Christiansen zaostal o 1:12,5 min a finišoval tretí.

Nórsko dosiahlo v Pekingu už pätnástu zlatú medailu a stanovilo nový rekord ZOH. Štrnásť titulov nazbierali Kanada vo Vancouveri 2010 a Nórsko s Nemeckom v Pjongčangu 2018.

Slovensko nemalo v elitných pretekoch zastúpenie. Na úvodnej streleckej položke ešte zásadné rozdiely nevznikli, v druhej ležke sa už však vyprofiloval hlavný kandidát na najvyšší stupienok.

J.T. Bö viedol s bilanciou 1–0 a na trati mu pomerne prekvapujúco dýchal na chrbát Nemec Philipp Nawrath.

Bezchybne zastrieľal v prvej polovici súťaže aj Švéd Sebastian Samuselsson, ale bežecky na vedúce duo nestačil a prepadol sa do skupiny prenasledovateľov s mankom 20 a viac sekúnd.

Prvú stojku odbavil J.T. Bö expresne, ale piatym výstrelom minul a musel ísť na jeden trestný okruh.

Nawrath si medailové šance „odstrelil“ tromi chybami, za nórskym lídrom zaostával o šesť sekúnd Ponsiluoma, na priebežnú tretiu priečku sa čistou položkou vyšvihol Francúz Quentin Fillon Maillet, ktorý získal cenný kov vo všetkých piatich predchádzajúcich pekinských štartoch.

Eileen Gu Čítajte aj ONLINE: Nóri získali rekordné 15. zlato, Čína velebí americkú rodáčku

J.T. Bö zvýšil na trati náskok pred dvojicou Fillon Maillet, Ponsiluoma na viac než 20 sekúnd. Na záverečnej položke prvými tromi ranami trafil, ale ďalšími dvoma minul a ponúkol šancu súperom.

Fillon Maillet však urobil až tri chyby, Ponsiluoma jednu a Nór sa vďaka tomu udržal na čele. Na tretie miesto pred Francúza sa vo veternej lotérii dostal Christiansen.

Fillon Maillet obsadil štvrtú priečku (+1:25,6 min) a nestal sa prvým biatlonistom, ktorý by získal šesť medailí na jedných ZOH.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Triumfoval vo vytrvalostných pretekoch i stíhačke, striebro pridal v šprinte, štafete aj miešanej štafete. Nórsko si z rekordných pätnástich zlatých medailí na ZOH 2022 až šesť vybojovalo v biatlone.

ZOH 2022 v Pekingu – biatlon

Preteky mužov s hromadným štartom na 15 km: 1. Johannes Thingnes Bö (Nór.) 38:14,4 min (4), 2. Martin Ponsiluoma (Švéd.) +40,3 s (2), 3. Vetle Sjaastad Christiansen (Nór.) +1:12,5 min (3), 4. Quentin Fillon Maillet (Fr.) +1:25,6 (5), 5. Dominik Windisch (Tal.) +1:38,4 (3), 6. Sturla Holm Lägreid (Nór.) +1:46,1 (5), 7. Simon Eder (Rak.) +1:56,4 (2), 8. Benedikt Doll (Nem.) +2:31,4 (6), 9. Tero Seppälä (Fín.) +2:32,7 (5), 10. Johannes Kühn (Nem.) +2:38,3 (5)

6 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Paulína Fialková