Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci tlačili, no odplaty sa nedočkali. Čaká ich duel o bronz

Slovenskí hokejisti prehrali v piatkovom semifinále olympijského turnaja v Pekingu s Fínskom 0:2. V sobotu o 14.10 SEČ si tak zahrajú o bronz, ich súperom bude zdolaný zo súboja ROC - Švédsko. Fínov čaká finále na ZOH 2022 v nedeľu o 5.10 SEČ.

18.02.2022 07:21 , aktualizované: 08:20
Slovensko, Fínsko Foto: ,
Slovenskí hokejisti po prehre s Fínskom na ZOH v Pekingu.
debata (49)

Zverencom Craiga Ramsayho v piatok nevyšla odveta za prehru z úvodného duelu na turnaji, Fínom v súboji C-skupiny podľahli 2:6.

O všetkom rozhodol zásah Sakariho Manninena z prvej tretiny a v závere spečatil triumf severského výberu gólom do prázdnej bránky Harri Pesonen.

Už postupom do semifinále Slováci vyrovnali svoj najlepší výsledok pod piatimi kruhmi zo ZOH 2010 vo Vancouveri, kde skončili štvrtí.

ZOH: Slovenský boj s fínskym favoritom Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Vhadzovanie medzi Joonasom Nattinenom a...

V Pekingu to stále môžu ešte vylepšiť a siahnuť po prvej olympijskej medaile. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Švédsko a výber Ruského olympijského výboru, tento duel sa uskutoční od 14.10 h SEČ.

Fíni postúpili do finále na ZOH tretíkrát v histórii, zabojujú v ňom o svoje prvé olympijské zlato.

Fínsko – Slovensko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Góly: 16. Manninen (Lindbohm, Vatanen), 60. Pesonen (Hartikainen, Pokka)
Vylúčení: 0:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Björk (Švéd.), Romasko – Lazarev (obaja Rus.), McCrank (Kan.)
Fínsko: Säteri – Hietanen, Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa – Hartikainen, Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, V. Filppula, Pesonen – Komarov, Nättinen, Aaltonen – Anttila, Björninen, Mäenalanen
Slovensko: Rybár – Čerešňák, Čajkovský, Marinčin, Rosandič, Kňažko, Gernát, Nemec – Slafkovský, Hrivík, Cehlárik – Jurčo, L. Hudáček, K. Pospíšil – Kelemen, Krištof, Zuzin – Regenda, M. Roman, Takáč – Daňo

Aj po piatku platí, že slovenskí hokejisti nad Fínmi na vrcholnom podujatí nevyhrali už 18 rokov. Zatiaľ naposledy sa im to podarilo ešte na majstrovstvách sveta v roku 2004, v Ostrave vtedy triumfovali 5:2.

Hokejisti Fínska sa do finále ZOH prebojovali druhý v histórii, v minulosti si o zlato zahrali aj Turíne 2006 a podľahli Švédom 2:3. Striebro brali fínski hokejisti aj v Calgary 1988, vtedy však skončili druhí vo finálovom kole za Sovietmi.

V prvej tretine mali v úvode miernu prevahu slovenskí hokejisti, ale vážnejšie príležitosti si nevypracovali. Šanci boli ako šafranu, no prvá vážnejšia sa skončila gólom v slovenskej bránke.

VIDEO: Najvačšie hviezdy hokejového tímu

Obsah vznikol v spolupráci Pravdy s MALL.TV.

V 16. min síce brankár Patrik Rybár najprv vychytal Markusa Granlunda a potom aj teč Sakariho Manninena strely Petteriho Lindbohma, no odrazený puk sa dostal k Manninenovi a ten si počkal, až ležiaci slovenský gólman zdvihne pravý betón a poslal puk do bránky.

V závere úvodnej časti pokus Kristiána Pospíšila vyrazil Harri Säteri pred seba a dorážka nevyšla Tomášovi Jurčovi, na opačnej strane Rybár vychytal skúseného Marka Anttilu.

Fínsko, Slovensko Čítajte viac Zápas Fínsko - Slovensko sme sledovali ONLINE

Na začiatku druhej dvadsaťminútovky sa Slováci vrhli na súpera, ale Marek Hrivík svoj blafák v 25. min nezakončil gólom. Medzičasom bol Rybár pozorný pri pokusoch súpera. O dve minúty neskôr neuspel ani Samuel Takáč, ktorý v páde neusmernil puk za Säteriho po prihrávke Martin Gernáta.

Nasledovali dve vylúčenia na slovenskej strane, ale Fíni na druhý gól nezužitkovali početnú výhodu o jedného korčuliara ani 73-sekundovú presilovku o dvoch hráčov. V 33. min nahadzoval puk od modrej čiary nahadzoval Mislav Rosandič, no Säteri na teč reagoval úspešne.

Patrik Rybár Čítajte aj Bitka o každý meter. Takto Slováci bojovali s Fínmi

Neskôr pre bránku posielal puk Juraj Slafkovský, ale Säteri zlikvidoval dorážku Hrivíka. Pred druhou sirénou nepochodili ani Jurčo či Pospíšil.

Na začiatku tretej tretiny sa Slováci ubránili pri vylúčení Pospíšila, v závere oslabenia tímu SR nevyšlo prečíslenie Slafkovského s Michalom Krištofom.

Už v rovnovážnom stave mieril k žŕdke Miro Aaltonen, brankár Rybár však držal svojich spoluhráčov nad vodou. V 48. min v prečíslení zvolil Leo Komarov blafák, ale dobre sa vrátil Pospíšil a šancu Fínov zmaril.

S pribúdajúcim časom sa Slováci snažili o vytúžené vyrovnanie a v závere hrali power play, v ktorej sa v útočnej tretine nepresadili a keď puk stratili, inkasovali z hokejky Harriho Pesonena.

Slovensko, hokej Čítajte aj Snahy o vyrovnanie zmaril fínsky betón. Ohodnoťte Slovákov

Hlasy po zápase

Martin Marinčin (obranca SR): "Mrzí nás prehra. Tlačili sme ich a mali veľa šanci, proti Fínsku sme odohrali perfektný zápas. Škrie nás trochu, že už druhý duel po sebe sme nehrali ani jednu presilovku. Nechali sme tam všetko, ale hrali sme akoby proti stene.

Fíni hrali neskutočne, bolo to ťažké. Stále sme bojovali, ale nepodarilo sa to. Stále sme boli nastavení, že dáme gól a otočíme. Chýbal nám aj kúsok šťastia, aby sme vyrovnali a mohlo sa to otočiť. Sme síce smutní, ale isto sa nachystáme čo najlepšie na to, aby sme vyhrali sobotňajší zápas o bronz."

Juraj Slafkovský (útočník SR): "Je to smola, nemali sme šťastie a ani raz sa nám neodrazil dobre puk. Zajtra je však nový deň a stále máme možnosť na medailu a úspech. Brankár Fínom chytal neskutočne, nám chýbal nejaký šťastný odraz.

Je na zamyslenie, že už osem tretín sme nehrali presilovku. Verím, že zajtra to príde. Ubránili sme sa aj oslabeniu o dvoch hráčov, chcelo to len nejaký odraz a vyrovnanie. Už to netreba riešiť a musíme sa pozerať dopredu. Ak zajtra zvíťazíme, bude to neskutočný úspech a my urobíme všetko, aby sme uspeli.

Saku Mäenalanen pozorne strážil Juraja... Foto: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia
Juraj Slafkovský Saku Mäenalanen pozorne strážil Juraja Slafkovského.

Miloš Kelemen (útočník SR): „Rozhodujúce bolo, že sme nedali gól. Bol to vyrovnaný zápas, v istých pasážach sme boli aj lepší, ale rozhodol gól z prvej tretiny. Fíni veľmi dobre bránili stredné pásmo a dobre im zachytal brankár. Musíme sa v sobotu viac tlačiť do bránky a ísť aj za dorážkami. Vnímame energiu od fanúšikov z domu a neskladáme zbrane. Do boja o bronz dáme všetko.“

Ján Pardavý (asistent trénera SR): "Celé Slovensko musím byť hrdé na náš tím. Aj v tomto súboji sme ukázali maximum. Hrali sme proti extrémne organizovanému súperovi, ktorí hral defenzíve. Dobíjali sme bránku súpera celých 60 minút, no nič sa nám tam neodrazilo.

Bohužiaľ, dnes to bolo o jednom góle a druhý sme dostali do prázdnej bránky. Chalani na ľade nechali všetko. Teraz sa musíme skoncentrovať na súboj o bronz. Už druhý zápas sme nemali presilovku, naše vylúčenia chlapcom nemožno zazlievať. Veril som, že Fínov po 18 rokoch na vrcholnom podujatí zdoláme. Stále hráme o veľa, aj bronz je cenný. Zajtra do zápasu dáme všetko."

Rozhodnuté. Harri Pesonen strieľa do prázdnej... Foto: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia
Harri Pesonen Rozhodnuté. Harri Pesonen strieľa do prázdnej bránky druhý fínsky gól.

Mislav Rosandič (obranca SR): "Nedali sme ten jeden gól, od ktorého by sme sa odrazili. Fíni to takticky hrali tak, ako sa také zápasy hrajú. Dali gól a ubránili to. Mleli sme ich tam, čo to šlo. Nechcem sa vyjadrovať k rozhodcom, ale ľudia nech si spravia názor.

Veľmi dôležité bolo, že sme ubránili oslabenie o dvoch hráčov. Tam som si myslel, že vtedy to zlomíme. Do poslednej sekundy som veril, že dáme gól a zdramatizujeme to, Teraz už to nie je o energii, zajtra bude rozhodovať srdiečko."

Michal Krištof, útočník SR: "Nedostali sme ten odraz, aký sa dostal im. Myslím si, že sme spravili všetko pre to, aby sme vyhrali, bohužiaľ, dnes nám to nepadlo.

Vedeli sme, že Fíni budú dobre vykrývať stredné pásmo, snažili sme nahadzovať puky, ale oni to hrali dobre, nemali sme veľa šancí. Je to strašná škoda. Treba sa z prehry vyspať a zajtra odohrať ten posledný zápas najlepšie, ako vieme. Určite dáme do toho všetko."

Vhadzovanie medzi Joonasom Nattinenom a... Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia
Michal Krištof Vhadzovanie medzi Joonasom Nattinenom a Michalom Krištofom.

Peter Zuzin, útočník SR: „Ťažký zápas, škoda, že sme dostali prvý gól. Prvá tretina bola vyrovnaná, v druhej sme mali viac tlaku, mohol padnúť nejaký gól. V tretej sme ich dobýjali, oni stáli piati v strednom pásme. Ale hrali to dobre, nepustili nás do šancí. Je to škoda, že sme nedokázali vyrovnať.“

Samuel Kňažko, obranca SR: „Nemali sme problém s korčuľovaním, ale mali sme problém prejsť cez stredné pásmo. Fíni boli efektívnejší, ale šance sme mali aj my. Nemali sme toľko šťastia ak v uplynulom zápase.“

(zdroje: RTVS, TASR)

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Fínmi

Hlasovalo 473 ľudí.

Patrik Rybár

Patrik Rybár

Priemerný výsledok: 95,04 %.

slafkovsky juraj

Juraj Slafkovský

Priemerný výsledok: 93,74 %.

regenda pavol

Pavol Regenda

Priemerný výsledok: 91,90 %.

Marek Hrivík

Marek Hrivík

Priemerný výsledok: 91,25 %.

Martin Gernát

Martin Gernát

Priemerný výsledok: 91,02 %.

Peter Cehlárik

Peter Cehlárik

Priemerný výsledok: 90,74 %.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 90,46 %.

Peter Čerešňák

Peter Čerešňák

Priemerný výsledok: 89,44 %.

Martin Marinčin

Martin Marinčin

Priemerný výsledok: 89,28 %.

Miloš Roman

Miloš Roman

Priemerný výsledok: 88,26 %.

Michal Čajkovský

Michal Čajkovský

Priemerný výsledok: 87,90 %.

Peter Zuzin

Peter Zuzin

Priemerný výsledok: 87,86 %.

Michal Krištof

Michal Krištof

Priemerný výsledok: 87,69 %.

Samuel Kňažko

Samuel Kňažko

Priemerný výsledok: 87,67 %.

Miloš Kelemen

Miloš Kelemen

Priemerný výsledok: 87,43 %.

Kristián Pospíšil

Kristián Pospíšil

Priemerný výsledok: 86,80 %.

Samuel Takáč

Samuel Takáč

Priemerný výsledok: 85,33 %.

Šimon Nemec

Šimon Nemec

Priemerný výsledok: 83,64 %.

Libor Hudáček

Libor Hudáček

Priemerný výsledok: 83,03 %.

Tomáš Jurčo

Tomáš Jurčo

Priemerný výsledok: 79,26 %.

Marko Daňo

Marko Daňo

Priemerný výsledok: 67,93 %.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #fínski hokejisti #hokejový turnaj v Pekingu