Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský? S takým typom som hádam ani nehral

Bola to dráma so šťastným koncom. V čase, keď v škole zvoní na prvú hodinu. "Dokonca sme so synom preto meškali. Doma sme dopozerali aj samostatné nájazdy," opisuje Tomáš Kopecký, bývalý hokejový reprezentant a dvojnásobný olympionik, napínavé chvíle vo štvrťfinále medzi Slovenskom a USA.

16.02.2022 11:30
Slovensko, USA Foto:
Juraj Slafkovský po štvrťfinálovom góle do bránky USA.
debata (4)

Zápas to bol ako na hojdačke. Aký ste mali pocit zo Slovákov?
Veľmi príjemný. V posledných minútach predĺženia bolo cítiť, že túžba vyhrať a postúpiť je väčšia ako strach z vyradenia. Chalani verili v postup a ja zasa im. Najmä, keď dali pri power play vyrovnávajúci gól. Nechýba im sebavedomie, rastú od zápasu k zápasu.

Čo sa týka nájazdov, tak to je lotéria. Klobúk dole pred Paťom Rybárom, musel to byť neskutočný stres. Gratulujem, je to obrovský úspech.

Mužstvo pôsobí svižne, je rýchle, stále tam, kde má byť. Aj vy máte ten pocit?
Hovorí sa tomu moderný hokej. Je úplne iný ako pred pár rokmi. Je to veľmi rýchle, všetci hráči na ľade sú mimoriadne atletickí a výbušní. Keď dokážete v korčuľovaní so súperom držať krok, potom môžete hrať naozaj s každým. Stále však platí, že 60 percent úspechu leží na pleciach brankára.

Slovenská radosť vs. americký smútok Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Smútok hokejistov USA po prehre so Slovenskom.

Mimochodom, proti USA to nebol vôbec jednoduchý zápas, veď len 24 hodín predtým mali chlapci fyzicky náročný duel s Nemcami. Boli nabudení, ale nezabúdajme, že priestor na regeneráciu mali minimálny. Dokázali prepnúť. Hrajú moderne a to je fajn.

Máte za sebou mnoho veľkých turnajov. Ako ste tentoraz prežívali samostatné nájazdy?
Mal som zmiešané pocity. Ale keď som videl, aký je Rybár suverénny a sústredený, povedal som si, oukej, toto by mohlo vyjsť. Nájazdy sú o detailoch, videli ste, ako sa Hudáčkovi postavil puk? A potom Cehlárik, ten to dal na starého harcovníka. Brankárovi to šupol do najťažšieho miesta. Bolo to silné, so synom sme si zakaždým ťapli.

Hráči spomínali poradu bez trénerov, ktorá im vraj pomohla. Takto to zvyčajne chodí?
Keď si hokejisti medzi sebou povedia, trebárs aj keď zvýšia hlas, ono to nakoniec pomáha. Napokon, čo je na tom zlé, keď si hráč prizná chybu a povie, že to spravil zle? Ak sa v takejto chvíli tím uistí, že je tam jeden pre druhého, je to veľké plus.

Môže byť dráma proti Američanom základom medailového úspechu?
Isteže. Treba však zdôrazniť, že turnaj sa nekončí. Naopak, tento duel treba využiť a nakopnúť sa ešte k lepším výkonom. Odraziť sa. Uspokojenie z účasti v semifinále by bolo fatálne. To najťažšie je stále pred mužstvom. Ak uspeje v piatok, medailu má istú. Treba sa sústrediť.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Pred dvanástimi rokmi ste boli v podobnej pozícii, žiaľ, z Vancouvru ste sa vrátili bez kovu…
Chcem len chlapcom odkázať, aby si to užili. Tak, aby si po zápase mohli povedať, že pre to spravili všetko. Ja im verím. Môžu ísť ďalej. Takáto šanca už prísť nemusí.

Tréner Ramsay dokonca povedal, že duel proti Nemecku bol jedným z najlepších, aký kedy odkoučoval. Pri jeho bohatých skúsenostiach, nie je to skôr iba lichôtka?
Pochopiteľne, keď koučujete tím, musíte byť trošku aj psychológ. Zvažovať, čo môžete povedať a čo nie. Ak to Craig vyhlásil, potom to platí. Nehovorí len tak do vetra. Hráči to vnímajú, aj súdržnosť medzi trénerom a mužstvom. Keď to vidia, dajú zaňho aj 120 percent.

Hokejisti radi zdôrazňujú tímovosť, odmietajú upriamovanie pozornosti na jednotlivcov. Napriek tomu, očaril vás 17-ročný Juraj Slafkovský?
Z juniorky zväčša prichádzajú hráči, ktorí síce vedia strieľať góly, ale nie sú komplexní. Darmo dáte 50 gólov, keď ich 60 inkasujete. Juraj spravil v tomto smere obrovský progres, chápe, že útočiť môže, ale brániť musí. Podáva vyrovnané výkony. Milo ma prekvapil. Má sebavedomie, dal päť gólov. Ale celkovo, celá jeho lajna sa mi páči. Fínov dokonca dokázala zavrieť v tretine.

Libor Hudáček Čítajte viac Hudáček: S vysokoškolákmi sme predsa nemohli prehrať

V semifinále sa však nesmieme spoliehať iba naňho, budeme len taký silní, ako je náš najslabší článok. Potrebujeme každého. Nesmie to byť iba o Cehlárikovi, Hrivíkovi a Slafkovskom. Takéto duely väčšinou rozhodujú hokejisti, ktorí dovtedy neskórovali.

Koho vám Slafkovský pripomína?
Neviem, či som niekedy hral s podobným typom. Je veľmi silný s pukom, v hre jeden na jedného, skvele sa orientuje v rohoch klziska, veľa tam toho vybojuje. Výborne korčuľuje a pokrýva si puk. A predovšetkým – parádne mu to myslí. Netuším, ku komu by som ho prirovnal.

Mali by sa hráči teraz odstrihnúť od sociálnych sietí a mobilov?
Sú to profíci, vedia, čo majú robiť. Niekomu to prospieva, inému nie. Poradil by som im asi toto: robte všetko tak, ako pred duelom s Američanmi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Tomáš Kopecký #Peking 2022 #olympijský hokej