Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampovci pôjdu po rokoch slalom. Pri -24 stupňoch

Olympijský slalom mužov bude mať v stredu dvojnásobné zastúpenie slovenských lyžiarov.

15.02.2022 14:53
Čína SR Peking ZOH2022 Alpské lyžovanie OS muži Foto: ,
Adam Žampa.
debata

Adam a Andreas Žampovci budú súťažiť v tejto disciplíne po dlhom čase, no okrem neistoty, ako bude vyzerať ich výkon, bude hrať dôležitú úlohu aj iný faktor.

Udrieť má totiž mráz a teplota by mohla klesnúť až na mínus 24 stupňov Celzia.

Mladší zo súrodencov Andreas uviedol, že sa napriek dlhej slalomovej prestávke na preteky teší:

„Teším sa veľmi, lebo posledný slalom som išiel na olympiáde v Pjongčangu. Nemám absolútne čo stratiť, pôjdem úplne naplno, tak ako ma poznajú všetci. Uvidíme, čo z toho vyjde.“

Čína SR Peking ZOH2022 Alpslé lyžovanie žampa Čítajte aj Dvojitý zásah. Žampovci išli výborne, atakovali najlepšiu desiatku

V obrovskom slalome skončil Andreas na 16. mieste a životný výsledok na ZOH by ho mohol posunúť k dobrému výsledku aj v stredu:

"Ak športovec chytí nejakú vlnu, tak sa jej drž. Ale každý deň je iný, treba na to nastúpiť s pokorou a podať čo najlepší výkon.

Ja som slalom veľmi netrénoval, takže to bude ‚šou‘, ale ako som povedal, dám do toho všetko. Ale mám dobrý pocit z toho a keď si ho udržím, môže to byť fajn. Ale uvidíme, aký bude sneh, lebo je každý deň iný."

V obráku mali nielen Žampovci veľké problémy s podmienkami, keďže husto snežilo a od polovice trate bola veľmi zlá viditeľnosť. Počas slalomu by malo svietiť slnko, ale zároveň by malo byť veľmi mrazivo.

Andreas Žampa sleduje zjazd mužov v centre... Foto: TASR, Martin Baumann
Andreas Žampa Andreas Žampa sleduje zjazd mužov v centre alpského lyžovania v Jen-čchingu.

"Bude veľmi dôležité vyladiť to, ale všetko pôjde podľa snehu. Môže to byť o len o hranách lyží, ale ak bude veľká zima, tak aj o materiáli. Niektorí lyžiari si berú iné lyžiarky. Ak je teplo, tak sa lyžiarky chladia, aby stále fungovali.

Pri takejto zime je to naopak, že sa zohrievajú, alebo pretekár ide von na poslednú chvíľu, aby plášť pracoval správne. Toto bude veľmi dôležitá vec. Ja mám rád, keď sú ťažké podmienky, tak ako to bolo v obráku. Je pre mňa výzva sa s tým popasovať," uviedol Andreas Žampa.

Petra Vlhová Čítajte aj Oslava bola hodná zlata. Priateľovi som povedala, že môžem skončiť

S tuhým mrazom bojujú aj biatlonisti v Čang-ťia-kchou. Mnohí z nich sa pred ním chránia nálepkami na tvár, mladší Žampa ich potrebovať nebude:

"V slalome nie je taká veľká rýchlosť, niektorí majú kuklu, mne to vadí. Ja som oblečený stále rovnako, aj keď je mínus 40 alebo plus 20.

U nás sa lepí tvár na zjazd, ten sa ide v o veľkých rýchlostiach, napríklad v Lake Louise sa to využíva najviac, lebo je to rýchle a je to preto, aby pretekár nemal omrzliny."

Pekinská olympiáda sa koná v prísnych opatreniach proti šíreniu koronavírusu, no po športoviskách je vidieť reprezentantov rôznych krajín, ktorí sa chodia pozerať na krajanov alebo aj na iné hviezdy.

Philip Boit Čítajte aj Exoti na ZOH: súperka Vlhovej, snežný leopard i ušpinený profesor

Andreas Žampa by si v prípade možnosti tiež našiel tú svoju: „My máme možnosť cestovať medzi dedinami, ale každý sa stráži. Ale ak by som mohol, odfotím sa so snoubordistom Shaunom Whiteom, lebo je obrovská legenda, ktorá skončila svoj príbeh.“

Adam Žampa: Dám do toho všetko

Adam Žampa sa v slalome predstaví po dvoch rokoch. V uplynulom období bojoval s bolesťami chrbta, preto sa venoval viac obrovskému slalomu. Na ZOH v Pekingu sa však na preteky medzi najhustejšie postavenými bránkami teší a chce sa pobiť o dobrý výsledok.

V obrovskom slalome skončil na 15. mieste, čím si vytvoril olympijské maximum v tejto disciplíne.

V slalome bol v Soči 2014 na šiestej pozícii, pred štyrmi rokmi v Pjongčangu obsadil 24. priečku.

"Slalom nebude jednoduchý, budú to nasekané a veľmi vyrovnané preteky. Veď aj vo Svetovom pohári bolo v tomto ročníku sedem slalomov a vždy bol iný víťaz. Podmienky by mali byť veľmi dobré. Pre mňa to bude návrat do slalomu po dvoch rokoch, lebo som neštartoval pre zranenie chrbta.

Adam Žampa. Foto: TASR/AP, Robert F. Bukaty
Čína SR Peking ZOH2022 Alpslé lyžovanie žampa Adam Žampa.

Verím, že budem držať v oblúkoch, ja sa na to teším. Dám do toho všetko. Budem mať číslo tak okolo 40," uviedol Žampa, ktorému sa pôjde uvoľnenejšie než v obráku:

„Myslím si, že ak má človek niečo vo vrecku, preteká sa ľahšie. A ja v slalome nemám čo stratiť. Je to o dvoch jazdách, do ktorých treba dať úplne všetko. A ja sa o to budem snažiť.“

Adamovi Žampovi i jeho mladšiemu bratovi Andreasovi by malo v slalome priať aj počasie, keďže počas obrovského slalomu bolo veľmi nevľúdne.

Okrem hustého sneženia bola aj slabá viditeľnosť: „Počasie nás potrápilo, nebolo to ľahké. Teraz by malo by svietiť slnko, ale malo by byť okolo mínus 24.“

Tridsaťjedenročný olympionik má za sebou bohatú účasť na pretekoch Svetového pohára v rôznych kútoch sveta, no čínske stredisko v Jen-čchingu radí medzi najkrajšie.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Zampa (@adamzampa13)

"Už prvotný dojem, keď sme prišli, bol neuveriteľný. To, čo dokázali vybudovať, je ako z počítačovej hry. Poviem pravdu, že zosekať takto hranu a urobiť cestu až na štart, to je neuveriteľné.

Zjazdovky sú fakt urobené profesionálne. Je to obdivuhodné a čo sa týka stavby, to je pre mňa číslo jeden, to som ešte nikde nevidel," povedal Žampa, ktorého nadchla aj cesta zo zjazdoviek.

Tá sa ťahá až do olympijskej dediny: „Sú zjazdovky, ktoré idú až pred hotel, ale tu je to iné, pretože človek ide údolím až do dediny. A to na olympiádach nie je zvykom.“

V pondelok mal Žampa voľný deň, s bratom Andreasom ho využili na návštevu ľadového toboganu v Jen-čchingu. Videli v ňom Viktóriu Čerňanskú, ale aj jamajskú bobistku Jazmine Victorianovú Fenlatorovú.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Zampa (@adamzampa13)

V hre bude aj slávny jamajský štvorbob, jeho posádka patrí medzi najfotografova­nejších aktérov ZOH.

"Po tom, ako sme odjazdili obrák, je to tu také otvorenejšie a som rád, že sme mohli prísť práve na boby. Lebo je to niečo úplne iné ako v televízii. Keď tie boby pri vás prefrčia, tak je to úplná ‚pecka‘.

Je príjemný pocit fandiť Viki. Je to celkovo taký olympijský duch, človek ho môže prežiť aj ako divák. A je super pozerať sa aj na takéto exotické krajiny. Je fakt perfektné pozerať sa na štarte, ako sú sústredení a povzbudzujú sa," uzavrel Adam Žampa.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády
debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Adam Žampa #Andreas Žampa