Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukradli ste ďalšiu olympiádu, obvinili Rusov Američania. Valijevová prehovorila

Antidopingová agentúra USA (USADA) obvinila Rusko v súvislosti s dopingovou kauzou krasokorčuliarky Kamily Valijevovej z "ukradnutia" ZOH v Pekingu.

15.02.2022 04:37
Rusko, Kamila Valijevová Foto: ,
Kamila, sme s tebou. Rusi podporili Valijevovú aj pri vstupe do jedného z moskovských hotelov.
debata (30)

Športový arbitrážny súd (CAS) v pondelok rozhodol, že Valijevová môže napriek pozitívnemu dopingovému testu z decembra štartovať v súťaži žien.

Pätnásťročná športovkyňa bola aj súčasťou zlatého družstva Ruského olympijského výboru v minulotýždňovej tímovej súťaži.

„Rusko ukradlo šieste olympijské hry po sebe a pozornosť ‚čistým‘ športovcom,“ citovala v pondelok AFP z vyhlásenia Travisa Tygarta, šéfa USADA.

pjimage Čítajte aj Ruska môže a ja nie? Toto je rasizmus, hnevá sa americká šprintérka

Rusov zároveň obvinil z nesprávneho postupu po pozitívnom teste najmladšej športovkyne na tohtoročných zimných hrách:

„Ak by s pozitívnou vzorkou, ktorú mali už týždne pred ZOH, postupovali správne, mali by sme istotu, či bude krátky program žien skutočná súťaž a či jej malo byť dovolené zúčastniť sa tímovej súťaže.“

Na záver doplnil, že ak bude Valijevová dodatočne diskvalifikovaná, CAS „opäť povolil Rusom poškvrniť olympijské hry“.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Športový arbitrážny súd v Lausanne v pondelok informoval, že zákaz štartu mladej krasokorčuliarky by nebol v súlade so športovou spravodlivosťou a poukázal na nevhodné načasovanie zverejnenia informácie o jej dopingovom prípade.

CAS rozhodol, že voči nej neuplatní okamžitú sankciu v podobe zákazu štartu na ZOH. Valijevová bude v utorok súťažiť v krátkom programe so štartovým číslom 26.

„Tieto dni pre mňa boli emocionálne veľmi náročné. Som rada, ale emocionálne unavená,“ povedala po verdikte arbitrážneho súdu 15-ročná športovkyňa pre TASS.

Kamila Valijevová v Pekingu. Foto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia
Kamila Valijevová Kamila Valijevová v Pekingu.

"Počujem veľa povzbudzujúcich prianí, v Moskve mám aj nejaké bilboardy. Táto podpora ma veľmi teší a je pre mňa v týchto náročných časoch dôležitá.

Myslela som si, že som sama, ale moji najbližší priatelia a rodina ma nikdy nezavrhnú," dodala najmladšia účastníčka tohtoročných ZOH.

Krasokorčuliarke odobrali pozitívnu vzorku ešte 25. decembra počas ruského šampionátu. Našli v nej stopy zakázanej látky trimetazidín.

Liečivo sa používa na angínu či závraty, ako aj pri dlhodobej liečbe ischemickej choroby srdca.

Figuruje však na zozname nedovolených podporných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), lebo zvyšuje prietok krvi.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
30 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #USADA #Kamila Valijevová