Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Progres pokračuje. Slováci majú prvú výhru, čakali na súpera

Slovenskí hokejisti zvíťazili v záverečnom dueli v C-skupine ZOH 2022 v Pekingu nad Lotyšskom 5:2 a v tabuľke obsadili so ziskom troch bodov tretie miesto.

13.02.2022 07:20 , aktualizované: 07:33
Čína SR Peking ZOH2022 Hokej C-sk. Slovensko... Foto: ,
Hokejisti Slovenska oslavujú gól do siete Lotyšska na ZOH 2022 v Pekingu.
debata (10)

Na meno súpera v utorkovej kvalifikácii o štvrťfinále si musia ešte počkať, definitívne bude známe až po skončení všetkých nedeľných zápasov.

Slováci sa v spoločnej tabuľke po konci základnej fázy pravdepodobne umiestnia na deviatej, prípadne ôsmej priečke, vo vyraďovačke by tak narazili na tím na 8., resp. 9. pozícii.

Pri predpokladanom víťazstve Kanady nad Čínou by sa súperom SR stali Nemci, ak by prehrali s USA.

Ak by však strieborní medailisti z Pjongčangu 2018 zdolali Američanov za dva či tri body, Slováci by narazili v play off o postup do štvrťfinále na Česko.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Zverenci trénera Craiga Ramsayho mali v National Indoor Stadium počas celého stretnutia jasnú prevahu. Vedenia sa ujali v 11. minúte po úspešnom nahodení Martina Marinčina, Lotyši ešte v prvej tretine vyrovnali zásluhou Ronaldsa Keninša.

V druhej tretine poslali SR do dvojgólového vedenia Peter Cehlárik a Juraj Slafkovský, ktorý skóroval aj v treťom zápase v Pekingu a pripísal si celkovo štvrtý gól na olympijskom turnaji.

Súper dokázal zdramatizovať duel v úvode 3. tretiny zásahom Miksa Indrašisa, no Slováci si už víťazstvo nenechali zobrať, poistili ho ešte Peter Zuzin a Tomáš Jurčo gólom do prázdnej bránky.

Lotyši po tretej prehre skončili v skupine bez bodu na poslednom 4. mieste, o prvenstvo v „céčku“ a priamy postup do štvrťfinále si to o 9.40 SEČ rozdajú šesťbodoví severskí rivali Fíni a Švédi.

Slovensko – Lotyšsko 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)
Góly: 11. Marinčin (Jurčo, Hudáček), 27. Cehlárik (Hrivík, Takáč), 32. Slafkovský, 50. Zuzin (Kelemen, Čerešňák), 60. Jurčo – 16. Keninš (Abols, Krastenbergs), 43. Indrašis (Cibulskis, Meija). Rozhodovali: Gouin (Kan.), Nord – Lundgren (obaja Švéd.), Šišlo (Rus.), vylúčení: 2:1 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 943 divákov.
SR: Rybár – Čerešňák, Čajkovský, Marinčin, Rosandič, Kňažko, Gernát, Nemec – Takáč, Hrivík, Cehlárik – Jurčo, Hudáček, Pospíšil – Kelemen, Krištof, Zuzin – Regenda, Roman, Slafkovský – Daňo
Lotyšsko: Kalninš – Freibergs, Cibulskis, Jaks, Mamčics, Zile, Balinskis, Kulda – Krastenbergs, Abols, Keninš – Smirnovs, Daugavinš, Rih. Bukarts – Indrašis, Batna, Jelisejevs – Dzerinš, Meija, Dzierkals – Andersons

Slováci búšili do húževnatých Lotyšov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Kristián Pospíšil bojuje pred lotyšskou bránkou.

Peter Zuzin, autor štvrtého gólu SR: "Bol to ťažký zápas, išli sme do vedenia, čo nám psychicky trochu pomohlo, lebo v predošlých stretnutiach sme zakaždým doťahovali náskok súpera. Šťastie sa k nám konečne otočilo, sme radi za víťazstvo. Pred zápasom sme si povedali, že musíme trochu lepšie brániť v našom obrannom pásme, každý si musí pokrývať svojho hráča, čakali sme na ten prvý gól a dnes to prišlo.

Juraj Slafkovský, autor tretieho gólu SR: "Lotyši s nami v úvode jazdili, ale potom sme ich prevýšili a už sme im toho veľa nedovolili. Víťazstvo je dobré, je koniec skupiny, už sa ide hrať turnaj, je určite dobré sa naň naladiť víťazne. Dnes sme hrali jednu presilovku, som rád, že som v nej dostal šancu, hralo sa mi v nej úžasne, mať vedľa seba hráčov ako Cehlárik a Hrivík je skvelé.

Andrej Podkonický, asistent trénera SR: „Dnes sme konečne dali góly a vyhrali sme. V prvej a druhej tretine sme hrali veľmi dobre, boli sme silní na puku, vypracovali sme si veľa šancí, mali veľa striel. Lotyši vyslali do polovice zápasu len päť striel a dali z nich jeden gól. Sme radi, že sme to zvládli, potešilo ma celé mužstvo, predviedli sme tímový výkon, ktorý si musíme preniesť aj do ďalšieho zápasu. Aj v zápasoch predtým sme mali veľa striel, boli sme aktívni, ale góly sme dostávali, nie dávali. To jediné nám chýbalo.“

Marek Hrivík, kapitán SR: „Myslím si, že sme konečne hrali to, čo sme chceli, padli nám tam aj góly. V tretej tretine sme trochu poľavili, ale som rád, že sme to udržali. V prvom útoku nám to dobre fungovalo, vytvorili sme si šance. Od dnes začíname novú kapitolu. Musíme sa odraziť od tohto zápasu, zobrať si z neho to pozitívne a držať sa toho v ďalšom stretnutí.“

Slováci začali aktívne a hneď pri prvých striedaniach zavreli súpera v jeho obrannom pásme. Akcie ťahal najmä novozložený prvý útok. V 7. min nevyužil dobrú šancu na otvorenie Hrivík, Kalninš potom ukázal svoje umenie pri strele Cehlárika a najmä dvojitej dorážke Takáča.

V 11. min Lotyši zle striedali, Hrivík však svoj krátky únik nepremenil, vzápätí minul prázdnu bránku Cehlárik. Na konci 11. min to už vyšlo, keď sa ujalo nahodenie Marinčina cez klbko hráčov – 1:0. Z vedenia sa však Slováci dlho netešili, súper z prvej vážnejšej šance vyrovnal.

V 16. min Rybár pri zadnom mantineli zle rozohral, Lotyši dobrým napádaním pokračovali v akcii, k odrazenému puku sa ostal Keninš a spoza kruhu na buly zamieril presne k žŕdke – 1:1.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Po prestávke predviedol dôležitý zákrok Rybár, keď teč autora lotyšského gólu Keninša skrotil betónom. Slováci odpovedali mohutným presilovkovým tlakom, počas ktorého boli blízko ku gólu Slafkovský a Hrivík, Kalninš podržal svoj tím.

Vzápätí sa lotyšský brankár vyznamenal aj po bekhendovom zakončení Hudáčka. Slováci naďalej diktovali tempo hry a v 27. minúte išli po rýchlom brejku znovu do vedenia, po prihrávke Hrivíka si Cehlárik bekhendovou kľučkou vychutnal Kalninša – 2:1.

Ramsayho tím mal jasnú streleckú prevahu a v 32. min pridal gólovú poistku. Na útočnej modrej čiare zachytil odrazený puk Slafkovský a strelou spoza obrancu zaznamenal svoj štvrtý gól na olympijskom turnaji.

Rybára potom vytrhol z nudy Cibulskis, brankár SR výborne zasiahol. Dominancia slovenského tímu pokračovala, dobré možnosti na skórovanie nevyužili Hrivík a Kňažko.

Kristián Pospíšil bojuje pred lotyšskou bránkou. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Čína SR Peking ZOH2022 Hokej Pospíšil Kristián Pospíšil bojuje pred lotyšskou bránkou.

Stále tak nebolo o výhre jasné, zvlášť, keď na začiatku druhej tretiny Indrašis tečoval strelu Cibulskisa a znížil na 2:3. Lotyši posilnení kontaktným gólom ožili a Rybár musel viackrát hasiť nebezpečenstvo.

V 45. min nedovolil skórovať dorážajúcemu Jeisejevsovi. V 50. min vrátil pokoj na slovenské hokejky Zuzin, ktorý sa osamotený pred bránkou presadil po prihrávke Kelemena od zadného mantinelu – 4:2.

Následne mohol zvýšiť Takáč, jeho pokus zneškodnil Kalninš betónom a vzápätí po Jurčovej strele zazvonila žŕdka na lotyšskej bránke.

Lotyši v závere odvolali brankára a skúsili to v šestici, no zdramatizovať zápas sa im už nepodarilo. Naopak Jurčo v záverečnej sekunde ešte skóroval do prázdnej bránky a spečatil výsledok na konečných 5:2.

tabuľka C-skupiny
1. Fínsko 2 2 0 0 0 9:3 6
2. Švédsko 2 2 0 0 0 7:3 6
3. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 8:12 3
4. Lotyšsko 3 0 0 0 3 5:11 0
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #ZOH 2022 #Peking 2022