Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiáda je psychologická hra. Zvíťazila Petrina hlava

Keď si uvedomil, že jeho sestra práve vyhrala slalom na zimnej olympiáde v Pekingu, šprintoval za ňou. Schmatol ju za pás a zdvihol nad hlavu.

10.02.2022 18:11
Petra Vlhová, Peking 2022 Foto:
Petra Vlhová a jej brat Boris.
debata (11)

Objal ju a povedal: „Dokázali sme to!“ Boris Vlha (30), brat Petry Vlhovej, si z týchto stredajších momentov, ktoré obleteli svet i Slovensko, veľa nepamätá.

„Bol som úplne mimo,“ vraví s tým, že Petra vynechá piatkové super G zo zdravotných dôvodov.

Vstrebali ste už emócie?

Ešte nie celkom, ide to pomaly. Ťažko sa ten pocit opisuje. Je neskutočný. Potrebujeme čas, aby sme to spracovali. Emócie prichádzali postupne. V cieli, po dojazde poslednej pretekárky, cez medailový ceremoniál, keď sme prišli do izby. Bolo to krásne.

ZOH 2022: zlaté druhé kolo Petry Vlhovej Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Zlatý úsmev Petry Vlhovej.

Oslávili ste historické zlato pre Slovensko?

Veľmi nie. Prišli sme zo svahu do izby o osemnástej. Išli sme na večeru a potom sme si dali nejaké pivo, aj sme si pripili. Pozreli sme si obe kolá a išli sme spať. Vo štvrtok ráno sme boli trénovať superobrovský slalom.

Čo vám prvé napadlo, keď Nemka Lena Dürrová preťala cieľ so stratou 19 stotín sekundy?

Neviem. Bol som úplne mimo. Nič si nepamätám, bol som v eufórii. Nemohol som dýchať, točila sa mi hlava, nevládal som, skoro som odpadol.

Tlačili sa mi slzy do očí. Hneď som šprintoval do zóny, kde bola Petra. Zdvihol som ju nad hlavu, objal a povedal som jej, že sme to dokázali. Bolo to najemotívnejšie víťazstvo.

Petra Vlhová Čítajte aj Vlhová si pred ďalším bojom o medailu oddýchne. Ako je na tom jej noha?

Kvôli enormnému tlaku?

Olympiáda je psychická hra a Petra ju vyhrala vďaka hlave. Bola pod obrovským tlakom. Bojovala s očakávaniami, súperkami i so sebou. Lyžovať vie každý, ale hlava rozhoduje.

Pozrite sa na Mikaelu Shiffrinovú. Všetci ju pasovali na zisk piatich medailí, ale tlak nezvládla. Spomeňte si na Saru Hectorovú.

Vyhrala obrovský slalom na olympiáde, kto by to pred rokom povedal? A potom v slalome útočila na najvyššie priečky. Na olympiáde sa počítajú len tri miesta. Baby, ktoré sú najodolnejšie, uspejú.

Mali ste metódy, ako pred slalomom nevnímať tlak?

Peťa bola od začiatku olympiády odstrihnutá od sociálnych sietí. Bola v bubline. Úplne sa to však odfiltrovať nedá.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Shiffrinová si poplakala. Toľko roboty pre päť bránok v obráku i slalome

Je cennejšie olympijské zlato alebo veľký glóbus?

Ťažká otázka, ešte je asi priskoro. Olympiáda sú dve kolá za štyri roky. Lotéria, hop alebo trop. Zároveň niečo veľké a magické. Petra vďaka nej vošla do histórie. A ešte akým spôsobom – z ôsmeho miesta až k zlatu.

Stále si však myslím, že veľký glóbus je viac. Dostanete ho za to, že ste boli najlepší za celú sezónu. Na olympiáde nie je čas na opravu, ale je to len jeden deň.

Komu napadlo, že sa ako tím stretnete a podporíte Petru pred druhým kolom?

Nebolo to tak, že sme sa stretli všetci. Každý jej však dodával sebavedomie a energiu. Burcovali sme ju, aby si verila. Vieme, čoho je schopná. Bolo to spontánne. Sme jeden tím. Výhodou bolo, že druhé kolo staval Mauro Pini.

Olympijský slalom v obrazoch Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Kritický moment, po ktorom Mikaela Shiffrinová...

Aká veľká výhoda to je?

Prvé kolo slalomu staval Mike Day, tréner Shiffrinovej a vieme, ako to dopadlo. Určite to bola pre Petru výhoda. Mauro postavil náročnejšie výjazdy, boli tam dvojbrány, zmeny rytmu. Ukázalo sa, ktoré pretekárky sú technickejšie a skúsenejšie. Tie sa dostali na pódium.

Dopredu ste vedeli, že druhé kolo olympijského slalomu bude stavať Pini. Ako dlho ste ho trénovali?

Posledné dva týždne. Bolo to ušité na mieru.

Vy ste boli pred druhou jazdou pokojný. Dá sa to?

Neviem, ako sa mi to podarilo. Mal som dobrý vnútorný pocit, zrejme preto som bol pokojný a veril som jej. Mentálne je najsilnejšia vo Svetovom pohári. Aj v Kranjskej Gore nám jeden deň nevyšiel obrák a potom sme vyhrali slalom.

Obrovský slalom v Pekingu sme neriešili. Hodili sme ho za hlavu a už sa k nemu nevrátili. Petra cítila, že sme otočili list a premýšľala dopredu. Neobzerala sa.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

Spomínate si, kedy bol ženský slalom taký tesný?

Kdeže… Zakaždým to bolo o Petre, Mikaele či Katharine Liensbergerovej, ktoré zničili konkurenciu už v prvom kole.

Laik vidí najmä úspech a slávu. Veľa vecí však zostáva neviditeľných. Rozmýšľali ste nad tým, koľko vás to stálo úsilia?

Človeku preblesne hlavou, kam sme sa od detstva dopracovali. Je za nami dlhá cesta. Sú tam úspechy, ale aj veľa driny a práce. Boli krásne dni i veľmi náročné. Tešili sme sa i plakali.

Čo to s Petrou môže urobiť do najbližších dní?

Sám som zvedavý. Neviem. Vypustila ventil, tlak je preč. Vyhrali sme všetko, čo sa dalo. Stále sme však hladní a chceme uspieť. Pôjde uvoľnenejšie, viac si to užije. Pomôže jej to aj do konca olympiády a sezóny.

Vynecháte piatkové super G. Prečo?

Petra má drobné problémy s nohou, nič vážne. Uprednostnili sme tréning a teraz bude mať dva dni voľna.

Vlhová vlha otec Čítajte viac Z malého Slovenska sme vyšli až na vrchol. Dá sa to, len treba vyhrnúť rukávy

Aký bude ďalší program?

Absolvujeme tréningy pred alpskou kombináciou (17. februára, pozn. red.). Možno absolvujeme aj preteky zjazdu, ale len ako tréning. Mali by sme si súťažnú trať vyskúšať dovedna päťkrát. Uvidíme, rozhodneme sa priebežne.

Aké sú ambície v alpskej kombinácii?

Nie je sa za čo skrývať, takže medailové. Radi by sme o ne zabojovali. Máme znova výhodu, lebo Maťko Gemza (asistent trénera, pozn. red.) stavia slalomové kolo. Postavíme ho o čosi náročnejšie, môžeme získať.

Olympiáda stále prebieha. Po nej zvážite, či sa zapojíte do boja o veľký glóbus. Na Shiffrinovú stráca Petra 17 bodov. Ako to vidíte?

Dáme si po olympiáde míting, kde sa rozhodneme, ktoré preteky pôjdeme. Určite pôjdeme do boja o obhajobu veľkého glóbusu. Strata je veľmi malá.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Boris Vlha