Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Topfavoritka super G? Nie je za očkovanie, z tunela vyšla aj vďaka hypnóze

Po minuloročnej nevydarenej sezóne, keď ju z lyžiarskeho trónu ako úradujúcu držiteľku veľkého glóbusu zosadila Petra Vlhová, naznačila koniec kariéry.

10.02.2022 14:56
Federica Brignoneová Foto: ,
Federica Brignoneová s tímom po obrákovom striebre v Pekingu.
debata

Rok po celkovom triumfe vo Svetovom pohári skončila až na siedmom mieste. Okrem toho vybuchla na majstrovstvách sveta na domácej zjazdovke v Cortine d’Ampezzo.

V aktuálnej sezóne SP patrí Federice Brignoneovej v klasifikácii po 27 z 37 súťaží celková tretia priečka za Vlhovou a líderkou Mikaelou Shiffrinovou.

Sara Hectorová Čítajte aj Hectorovej mama zomiera. Je ťažké vidieť, ako bojuje o to, aby mohla rozprávať

Najsilnejšou disciplínou talianskej zjazdárky v prebiehajúcom ročníku je superobrovský slalom, v ktorom vyhrala trikrát. Jeho hodnotenie vedie o 103 bodov pred krajankou Elenou Curtionovou.

Spolu s Rakúšankou Corneliou Hütterovou sa tešila z víťazstva aj v generálke na ZOH v Pekingu v nemeckom Garmisch-Partenkirchene.

Na Hrách v Pekingu potvrdila dobrú formu striebornou medailou v obrovskom slalome. Povzbudila ju pred piatkovým štartom v super G, v ktorom odštartuje s číslom deväť (Petra Vlhová neštartuje, Rebeka Jančová má č. 37, Petra Hromcová 41).

Federica Brignoneová v 1. kole olympijského... Foto: TASR, Martin Baumann
Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie Obrovský slalom Federica Brignoneová v 1. kole olympijského obrovského slalomu.

Ešte pred športovým sviatkom poskytla Brignoneová rozhovor pre Corriere della Sera. Myšlienky 31-ročnej Milánčanky prevzali viaceré médiá.

Na úvod priznala, že s pravidlami olympijskej bubliny nesúhlasí, no nerieši to. „Na majstrovstvách sveta v Cortine som chcela ísť domov,“ vrátila sa k vlaňajšku.

Ako sme viackrát informovali, nezaočkovaní športovci museli po príchode do dejiska ZOH absolvovať trojtýždňovú karanténu. Zaočkovaných sa to netýkalo.

Aký je Brignoneovej postoj k vakcínam?

„Som zaočkovaná, hoci nie som za. Olympiáda je dôležitá, takže o tom nebudem polemizovať. Do Číny chcem ísť lyžovať a pokúsiť sa vyhrať,“ podotkla pred štartom olympiády.

Petra Vlhová Čítajte aj Vlhová si pred ďalším bojom o medailu oddýchne. Ako je na tom jej noha?

Nie je tajomstvom, že v jej živote zohráva veľkú úlohu brat Davide. Z niekdajšieho lyžiara sa po zraneniach stal tréner.

Brignoneová sa pred časom odpojila od elitnej skupiny národného tímu. Pomohlo jej to?

„Áno, som oveľa pokojnejšia. Pomohla mi zmena prostredia, minulé leto som mala veľmi malú chuť opäť lyžovať. Sloboda je pozitívnym krokom a mať vedľa seba Davida je veľmi dobrá voľba. Dôkazom sú moje výsledky,“ teší sa.

Po zlej fazóne začala klásť väčší dôraz na mentálnu prípravu.

„Chyby nie sú prehrou, ale príležitosťou na zlepšenie. Vlani bolo v mojom živote takmer všetko zlé, energiu som míňala na zbytočnosti. Pokazila som veľa pretekov,“ vrátila sa k negatívnym momentom.

Zdôraznila tiež svoju ochotu zmeniť sa.

„Ak to nechcete, nepodarí sa vám to. Chcela som pomôcť športovkyni Federice, ale najmä Federice ako človeku. Potom som podstúpila hypnózu. Nie sú to žiadne kyvadlá ako vo filme,“ upozornila s dôvetkom, že sedenia sa nedajú vysvetliť dvoma slovami.

„Rozdiel medzi prvým a tridsiatym pretekárom je v mentálnom nastavení. Mala som tisíce paranojí po tom, ako som vynechala rozcvičku na tréningu a povedala si – už to nikdy nezvládnem,“ doplnila a opísala vtedajšie pocity:

„Vstúpite do tmavého tunela, bolo mi strašne zle. Pamätám si každý moment svojej kariéry: štartové čísla, emócie, sneh. Ale minulý rok som odstránila takmer všetko zlé. Niekedy sa mi nechcelo ísť na preteky, myslela som si, že sa nestihnem kvalifikovať," odtajnila.

Vlhová vlha otec Čítajte aj Z malého Slovenska sme vyšli až na vrchol. Dá sa to, len treba vyhrnúť rukávy

„Prekonať pochybnosti si vyžaduje vôľu, obete a odhodlanie. Je to ako domček z karát: ak jednu vezmete, všetko môže spadnúť,“ zamyslela sa.

Olympijské zlato v jej zbierke úspechov chýba. „Je to veľký sen. Som vo forme, cítim sa dobre. Dúfam, že v Číne nájdeme posledné kúsky skladačky,“ dodala.

Piatkový superobrovský slalom odštartuje o 4.00 SEČ.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH
debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Federica Brignoneová