Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej súťažný deň? Vločky, gumy i tréning pamäte

Zdanie klame. Aj pri Petre Vlhovej. Najbližšie dni sa snaží vtesnať štvorročné snaženie do dvoch zhruba minútových vystúpení.

08.02.2022 17:25
Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie Obrovský... Foto: ,
Petra Vlhová reaguje v cieli 2. kola obrovského slalomu na ZOH.
debata (5)

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že Liptáčka má všetko rýchlo za sebou. A večer dostatok času na oslavu výborného výsledku.

Ako však vyzerá súťažný deň jednej z najlepších lyžiarok sveta? Jeden taký absolvuje na zimných olympijských hrách v Pekingu aj zajtra, keď sa predstaví v slalome. Opísal ho jej kondičný tréner Šimon Klimčík.

„Je to makačka od rána do večera,“ vraví presvedčivo.

Ranné vtáča

Podobnú otázku už dostal. Zvedavcov vyviedol z miery hneď na začiatku príbehu.

„Ľudia sú občas prekvapení, keď im poviem, že Petra vstáva viac ako štyri hodiny pred štartom prvého kola. Takže ak je prvé kolo o desiatej, je hore od piatej,“ začína Klimčík svoje rozprávanie.

Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie Obrovský slalom Čítajte viac Deň D sa blíži. Vlhová už pozná svoje číslo pre slalom

Vlhová si v spoločnosti fyzioterapeuta alebo kondičného trénera urobí krátku 15-minútovú rozcvičku, aby sa rozhýbala. Po raňajkách (vždy ovsené vločky) sa presúva na súťažný kopec.

„Petra absolvuje najskôr ďalšiu drobnú rozcvičku tela a potom aj na lyžiach pomedzi bránky. Je to aktivácia svalov. Dostávajú podnet, že ich čaká práca. Neskôr sa presunie do hospitality. Je to miesto, kde sa môže občerstviť, oddýchnuť si a čakať na prehliadku trate,“ opisuje.

Na nej často vidieť pretekárky, ako si obzerajú zjazdovku, debatujú s trénermi či so zatvorenými očami vkladajú časti zjazdovky do pamäti.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

„Petra si občas pred prvým kolom dopraje aj krátku masáž. Všetko závisí od toho, ako sa cíti, aké dni má za sebou a podobne. Rutina je rovnaká, menia sa len detaily,“ tvrdí.

Poďme na štart

Potom sa už Vlhová plne koncentruje na štart prvého kola. Niekedy v hospitality so slúchadlami na ušiach.

„Neviem presne, čo počúva. Na tréningoch nemá špeciálny výber. Zapneme si rádio a pracujeme,“ prezrádza.

Viackrát sa bavili o tom, aké pocity prežíva na štarte.

„Vraví, že tam toho veľa nie je. Pustí sa dolu kopcom a bojuje zo všetkých síl. Nerieši, či ide Európsky pohár alebo olympijský slalom. Nerobí rozdiely a potom sa dostaví výsledok. Buď ju poteší alebo zdravo nahnevá,“ reaguje Klimčík.

Tím Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Mauro Pini - hlavný tréner.

Réžie prostredníctvom kameramanov rady ponúkajú zábery z okolia štartovacej búdky. Lyžiarky, ktoré sa čoskoro postavia na štart, zohrievajú telo na prevádzkovú teplotu. Rôznymi cvikmi i meditáciou.

„Petra niekedy naťahuje s bratom Borisom gumy. Aktivuje svaly trupu. Niekedy sú tam výpady, drepy, skúšanie odpichu, ktorý simuluje štart. Preberajú tým myseľ i telo,“ pokračuje.

Po dojazde do cieľa prvého kola je rituál podobný. Mení sa len to, kedy sa začne.

Ak je Vlhová po úvodnom kole prvá, posadí sa do kresla pre priebežnú líderku. Vydržať tam musí do najlepšej pätnástky, ak ju, samozrejme, žiadna zo súperiek nepokorí.

Potom sa 26-ročná Liptáčka môže vybrať vlastnou cestou, ale len do istej miery. Nasledujú totiž ďalšie neodkladné povinnosti.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

"Napríklad mediálne. Potom si trochu oddýchne, dá si ľahký obed. Znova môže prísť rad na masáž či rozcvičku.

Platí to nielen o strečingu, ale aj na trati. Rozcvička na lyžiach? To sú dve-tri jazdy na zhruba dvadsiatich bránkach," opisuje Klimčík.

Hurá do postele

Nasleduje ďalšia prehliadka trate a tentokrát o čosi dlhšie čakanie v hospitality, keďže Vlhová patrí v obrovskom slalome či slalome k najlepším.

Kým v prvom kole sa štartuje od najlepších po najhoršie, v druhom je to opačne.

Začína priebežne tridsiata v poradí, teda posledná postupujúca do druhého kola. Líderka svojou jazdou uzatvára súťažný deň. Povinnostiam však nie je koniec ani potom.

"Znova ju čakajú rozhovory. Ak je medzi najlepšou trojkou, ide aj na vyhlásenie. Po ňom sa presunie do hotela.

Kresby pre Petru Vlhovú Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Jedna z detských kresieb, ktorú najmenší...

Dá si večeru, videorozbor a potom ide do postele. Žiadny priestor na zábavu nie je, hoci si ľudia myslia, že hýrime do rána," smeje sa Klimčík.

Vlhovú zväčša čaká v cieli. Zahlási konečný výsledok kolegom z Vlha Ski tímu do vysielačky. Robí jej potrebný servis. Neskôr k nim príde brat Boris či niektorý z trénerov.

"Súťažný deň je poriadna zaberačka. Človek si povie: dve minútové jazdy… Opticky sa to môže zdať ako krátky čas, ale je za tým celodenný proces.

A k tomu si ešte predstavte, že ste najlepšia slalomárka a všetci čakajú – vrátane vás – že to potvrdíte celému svetu.

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu

Mentálne vypätie i to fyzické vás vycicia. Petra býva po takýchto dňoch hotová," dopĺňa.

Klimčík je bývalý hokejista, ktorému zhatili kariéru zranenia. Ako kondičný tréner nie je žiadne béčko, väčšinu dní z týždňa si vyplní aj športovou aktivitou vo vysokom tempe. Aj tak však má toho po pretekoch dosť.

"V tíme je nás väčšina chlapov, ale máme toho po celom dni plné zuby.

Sme tam pre to, aby sme Petre pomohli čo najviac a boli sme jej stále po ruke. Nesmieme robiť opičky, sme koncentrovaní. Som rád, keď večer konečne zaľahneme," uzatvára Klimčík.

Obrovský slalom na ZOH s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Víťazka obrovského slalomu v Pekingu Sara...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Peking 2022